fbpx
logo
Szukaj
open close

Dlaczego warto ograniczyć węglowodany?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ograniczyć węglowodany

Jesz węglowodany niemal w każdym posiłku? Tak robi wielu z nas. Sprawdź, dlaczego warto ograniczyć węglowodany w diecie.

Węglowodany są jednym z trzech podstawowych makroskładników, obok białek i tłuszczów. Ich główną funkcją jest dostarczanie energii organizmowi. To pierwsze źródło energii, które organizm zużywa do wykonywania codziennych czynności i podtrzymywania funkcji życiowych. Poza tym węglowodany pełnią również inne role, takie jak uczestnictwo w strukturach komórkowych (np. w celulozie) i jako substraty w procesach metabolicznych.

Rodzaje węglowodanów:

  • Cukry proste – są to najprostsze węglowodany, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza. Cukry te są szybko trawione i wchłaniane, co sprawia, że dostarczają szybkiej energii.
  • Cukry złożone – składają się z wielu cząsteczek cukrów prostych połączonych w dłuższe łańcuchy. Przykłady to skrobia (znajdująca się w produktach zbożowych) oraz glikogen (magazynowany w wątrobie i mięśniach).
  • Błonnik – nie jest trawiony przez układ pokarmowy. Błonnik pełni ważną rolę w regulowaniu trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymywaniu zdrowej mikroflory jelitowej.

Węglowodany można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze, produkty piekarnicze), owoce, warzywa, mleko, słodycze, strączki, napoje słodzone, produkty przetworzone, dania gotowe, fast foody i wiele innych.

Dlaczego lepiej ograniczyć węglowodany?

Oto korzyści, jakich możesz doświadczyć, gdy zaczniesz jeść mniej węglowodanów:

  • lepsza jakość myślenia,
  • mniejsze nastroje depresyjne,
  • brak wahań nastroju,
  • lepiej funkcjonująca gospodarka hormonalna,
  • stabilny poziom glukozy,
  • nieodczuwanie wilczego głodu,
  • brak senności po posiłku,
  • utrzymanie wagi na odpowiednim poziomie,
  • obniżenie ryzyka chorób serca poprzez kontrolę poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi,
  • przypływ energii.

Ile węglowodanów potrzebujemy? To indywidualna kwestia, zależna od stylu życia, aktywności fizycznej, trybu pracy, indywidualnych potrzeb.

Warto początkowo ograniczyć spożywanie węglowodanów np. do dwóch posiłków dziennie. Na przykład możesz dołożyć węglowodany do obiadu i kolacji albo zjeść je na samą kolację. Zadbaj o ich jakość. Ich źródłem mogą być takie produkty, jak np. komosa ryżowa, amarantus, gryka, kasza jaglana, sezonowe warzywa i owoce.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jesz węglowodany niemal w każdym posiłku? Tak robi wielu z nas. Sprawdź, dlaczego warto ograniczyć węglowodany w diecie.

Węglowodany są jednym z trzech podstawowych makroskładników, obok białek i tłuszczów. Ich główną funkcją jest dostarczanie energii organizmowi. To pierwsze źródło energii, które organizm zużywa do wykonywania codziennych czynności i podtrzymywania funkcji życiowych. Poza tym węglowodany pełnią również inne role, takie jak uczestnictwo w strukturach komórkowych (np. w celulozie) i jako substraty w procesach metabolicznych.

Rodzaje węglowodanów:

  • Cukry proste – są to najprostsze węglowodany, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza. Cukry te są szybko trawione i wchłaniane, co sprawia, że dostarczają szybkiej energii.
  • Cukry złożone – składają się z wielu cząsteczek cukrów prostych połączonych w dłuższe łańcuchy. Przykłady to skrobia (znajdująca się w produktach zbożowych) oraz glikogen (magazynowany w wątrobie i mięśniach).
  • Błonnik – nie jest trawiony przez układ pokarmowy. Błonnik pełni ważną rolę w regulowaniu trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymywaniu zdrowej mikroflory jelitowej.

Węglowodany można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze, produkty piekarnicze), owoce, warzywa, mleko, słodycze, strączki, napoje słodzone, produkty przetworzone, dania gotowe, fast foody i wiele innych.

Dlaczego lepiej ograniczyć węglowodany?

Oto korzyści, jakich możesz doświadczyć, gdy zaczniesz jeść mniej węglowodanów:

  • lepsza jakość myślenia,
  • mniejsze nastroje depresyjne,
  • brak wahań nastroju,
  • lepiej funkcjonująca gospodarka hormonalna,
  • stabilny poziom glukozy,
  • nieodczuwanie wilczego głodu,
  • brak senności po posiłku,
  • utrzymanie wagi na odpowiednim poziomie,
  • obniżenie ryzyka chorób serca poprzez kontrolę poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi,
  • przypływ energii.

Ile węglowodanów potrzebujemy? To indywidualna kwestia, zależna od stylu życia, aktywności fizycznej, trybu pracy, indywidualnych potrzeb.

Warto początkowo ograniczyć spożywanie węglowodanów np. do dwóch posiłków dziennie. Na przykład możesz dołożyć węglowodany do obiadu i kolacji albo zjeść je na samą kolację. Zadbaj o ich jakość. Ich źródłem mogą być takie produkty, jak np. komosa ryżowa, amarantus, gryka, kasza jaglana, sezonowe warzywa i owoce.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
28 września 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Herbata – pić czy nie pić?

Herbata jest jednym z najczęściej pijanych napojów na świecie. Jednocześnie jej spożywanie budzi sporo kontrowersji. Zastanawiamy się, czy sięgać po nią podczas posiłku, po nim, a może w ogóle z niej zrezygnować? Jak w każdej…

WIĘCEJ >
suplementy

Suplementy na wzmocnienie odporności

Wzmacnianie odporności to temat złożony. W poprzednich artykułach pisałyśmy o tym, jak zadbać o dietę oraz jelita, aby poprawić swoją odporność. Sprawdź jeszcze, jakie suplementy mogą być pomocne. Suplementy na odporność Suplementy, które wspierają odporność: Witamina…

WIĘCEJ >

Maca – wyjątkowy adaptogen

Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…

WIĘCEJ >

Tarczyca – co trzeba o niej wiedzieć?

Dlaczego tarczyca jest tak ważna dla naszego organizmu? Co trzeba o niej wiedzieć? Sprawdź! Jak wygląda tarczyca? Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się z przodu szyi, w jej dolnej części, poniżej krtani. Tarczyca przylega…

WIĘCEJ >