fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 do 150 g węglowodanów.

Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się z insulinoopornością, cukrzycą, nieprawidłowym lipidogramem (szczególnie z podwyższonym poziomem trójglicerydów), a także z otyłością czy nadmierną masą ciała. Dieta niskowęglowodanowa sprawdzi się też u osób z chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami hormonalnymi i trądzikiem.

Odżywianie się w ten sposób będzie dawało pozytywne efekty u każdego, kto prowadzi siedzący tryb życia. Jeśli spędzamy 8 godzin w pracy w pozycji siedzącej, to nie potrzebujemy dużej ilości węglowodanów, nawet jeśli robimy codziennie 10 tysięcy kroków i mamy jeszcze dodatkową aktywność 2–3 razy w tygodniu.

Oczywiście sytuacja inaczej będzie wyglądać u osób bardzo aktywnych, np. pracujących fizycznie czy trenujących siłowo. Wtedy ilość węglowodanów w diecie powinna być wyższa.

Co daje ograniczenie węglowodanów?

Korzyścią, którą wiele osób zauważa na dietach z ograniczeniem węglowodanów, jest bardziej odczuwalne uczucie sytości. Dzieje się tak ze względu na zwiększone spożycie białka i tłuszczu. Czasami prowadzi to do tego, że niektórzy decydują się zupełnie zrezygnować z węglowodanów, co nie jest do końca dobre. Oczywiście mamy model żywienia, jakim jest dieta ketogeniczna, który pokazuje, że organizm może bardzo dobrze funkcjonować na ciałach ketonowych. Jednak aby do tego doszło, należy najpierw przeprowadzić etap adaptacji do ketozy. Jeśli ktoś nie przeszedł ketoadaptacji, to jednak powinien mieć pewną ilość węglowodanów w diecie. Jaką? To już jest kwestia indywidualna, ale powinno to być powyżej 50 g (od 50 g do 150 g).

Natomiast jeśli ktoś się czuje źle po węglowodanach (np. pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego, problemy jelitowe), to zwykle trzeba poszukać przyczyny tej sytuacji. Może być to związane z dysbiozą jelitową lub przerostem bakterii w jelicie cienkim (SIBO).

Dla kogo nie jest wskazana dieta niskowęglowodanowa?

Drastyczne ograniczenie węglowodanów (jeśli nie jest początkiem wejścia w ketozę) może doprowadzić do tego, że będziemy się „rzucać” na jedzenie, szczególnie wysokowęglowodanowe. Może tak się dziać, pomimo początkowych pozytywnych efektów w samopoczuciu i często utracie masy ciała. Dlatego jeśli nie adaptujemy się do stanu ketozy, lepiej zadbać o to, aby w diecie znajdowała się określona ilość węglowodanów. Najlepiej, aby pojawiły się w jednym posiłku lub w dwóch.

Diety niskowęglowodanowe nie są wskazane dla osób bardzo aktywnych fizycznie, intensywnie trenujących oraz pracujących fizycznie.

W takich sytuacjach potrzebna jest większa ilość węglowodanów. Choć są osoby, które trenują czy pracują fizycznie, a równocześnie są na diecie ketogenicznej i czują się bardzo dobrze. Warunkiem jest jednak przejście etapu adaptacji.

Diety niskowęglowodanowe nie są też wskazane dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Choć to zależy. Na pewno ciąża i okres karmienia piersią nie są dobrym momentem do ograniczenia węglowodanów, jeśli wcześniej jedliśmy ich dużo. Natomiast kobiety, które przed ciążą były na diecie niskowęglowodanowej czy nawet ketogenicznej mogą kontynuować ten sposób żywienia w czasie ciąży czy karmienia piersią. Ważne jest jednak przy tym zachowanie ostrożności, nieznaczne zwiększenie ilości węglowodanów i zadbanie o prawidłową suplementację.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 do 150 g węglowodanów.

Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się z insulinoopornością, cukrzycą, nieprawidłowym lipidogramem (szczególnie z podwyższonym poziomem trójglicerydów), a także z otyłością czy nadmierną masą ciała. Dieta niskowęglowodanowa sprawdzi się też u osób z chorobami autoimmunologicznymi, zaburzeniami hormonalnymi i trądzikiem.

Odżywianie się w ten sposób będzie dawało pozytywne efekty u każdego, kto prowadzi siedzący tryb życia. Jeśli spędzamy 8 godzin w pracy w pozycji siedzącej, to nie potrzebujemy dużej ilości węglowodanów, nawet jeśli robimy codziennie 10 tysięcy kroków i mamy jeszcze dodatkową aktywność 2–3 razy w tygodniu.

Oczywiście sytuacja inaczej będzie wyglądać u osób bardzo aktywnych, np. pracujących fizycznie czy trenujących siłowo. Wtedy ilość węglowodanów w diecie powinna być wyższa.

Co daje ograniczenie węglowodanów?

Korzyścią, którą wiele osób zauważa na dietach z ograniczeniem węglowodanów, jest bardziej odczuwalne uczucie sytości. Dzieje się tak ze względu na zwiększone spożycie białka i tłuszczu. Czasami prowadzi to do tego, że niektórzy decydują się zupełnie zrezygnować z węglowodanów, co nie jest do końca dobre. Oczywiście mamy model żywienia, jakim jest dieta ketogeniczna, który pokazuje, że organizm może bardzo dobrze funkcjonować na ciałach ketonowych. Jednak aby do tego doszło, należy najpierw przeprowadzić etap adaptacji do ketozy. Jeśli ktoś nie przeszedł ketoadaptacji, to jednak powinien mieć pewną ilość węglowodanów w diecie. Jaką? To już jest kwestia indywidualna, ale powinno to być powyżej 50 g (od 50 g do 150 g).

Natomiast jeśli ktoś się czuje źle po węglowodanach (np. pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego, problemy jelitowe), to zwykle trzeba poszukać przyczyny tej sytuacji. Może być to związane z dysbiozą jelitową lub przerostem bakterii w jelicie cienkim (SIBO).

Dla kogo nie jest wskazana dieta niskowęglowodanowa?

Drastyczne ograniczenie węglowodanów (jeśli nie jest początkiem wejścia w ketozę) może doprowadzić do tego, że będziemy się „rzucać” na jedzenie, szczególnie wysokowęglowodanowe. Może tak się dziać, pomimo początkowych pozytywnych efektów w samopoczuciu i często utracie masy ciała. Dlatego jeśli nie adaptujemy się do stanu ketozy, lepiej zadbać o to, aby w diecie znajdowała się określona ilość węglowodanów. Najlepiej, aby pojawiły się w jednym posiłku lub w dwóch.

Diety niskowęglowodanowe nie są wskazane dla osób bardzo aktywnych fizycznie, intensywnie trenujących oraz pracujących fizycznie.

W takich sytuacjach potrzebna jest większa ilość węglowodanów. Choć są osoby, które trenują czy pracują fizycznie, a równocześnie są na diecie ketogenicznej i czują się bardzo dobrze. Warunkiem jest jednak przejście etapu adaptacji.

Diety niskowęglowodanowe nie są też wskazane dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Choć to zależy. Na pewno ciąża i okres karmienia piersią nie są dobrym momentem do ograniczenia węglowodanów, jeśli wcześniej jedliśmy ich dużo. Natomiast kobiety, które przed ciążą były na diecie niskowęglowodanowej czy nawet ketogenicznej mogą kontynuować ten sposób żywienia w czasie ciąży czy karmienia piersią. Ważne jest jednak przy tym zachowanie ostrożności, nieznaczne zwiększenie ilości węglowodanów i zadbanie o prawidłową suplementację.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
25 marca 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana oraz powinna uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę.  1. Jedz regularnie…

WIĘCEJ >

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego akurat on? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy…

WIĘCEJ >
wiosna

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatury powietrza mocno się wahają i aura pogodowa bywa bardzo zmienna. Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach. 1. Kiszonki Stanowią żywność probiotyczną, czyli…

WIĘCEJ >
morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom…

WIĘCEJ >