Batat, maniok i ziemniak – porównanie
Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.
Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):
Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).
Ziemniak
Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.
Przeczytaj również: Seler kontra ziemniak – co wybrać?
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:
Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj
Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.
Sprawdź nasze e-booki z przepisami:
Autor
Iwona Wierzbicka
Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.
Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):
Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).
Ziemniak
Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.
Przeczytaj również: Seler kontra ziemniak – co wybrać?
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:
Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj
Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.
Sprawdź nasze e-booki z przepisami:
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Potwór Hashimoto
Kto może więcej wiedzieć o chorobie Hashimoto niż osoby, które na co dzień z nią żyją? Często słyszę, że Hashimoto to teraz taka modna choroba. Ostatnio nawet widziałem, że w jakimś plotkarskim portalu pojawiło się…
WIĘCEJ >Mięso w diecie paleo
Paleo = mięso? I tak, i nie. Umówmy się, mięso potrzebne jest nie tylko w diecie paleo. Przecież wszyscy jedzą mięso (oprócz wegan/wegetarian/frutarian itd.). Poza tym w diecie paleo nie je się głównie tego produktu….
WIĘCEJ >Alergia na nikiel – co warto wiedzieć?
Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Problem częściej dotyczy kobiet. Nikiel znajduje się w…
WIĘCEJ >Czy można jeść owoce przy insulinooporności?
Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…
WIĘCEJ >
Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉
Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?