fbpx
logo
Szukaj
open close

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu goździków czy gałki muszkatołowej uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to jest ono najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu goździków czy gałki muszkatołowej uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to jest ono najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
17 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…

WIĘCEJ >
Syrop pulneo

Pulneo – niewinny syrop?

Pulneo - syrop od przeziębień. Reklama w telewizji zachęca: Masz chore dziecko, podaj mu Pulneo (teraz jest już bez recepty), szybko rozprawi się z przeziębieniem Twojego dziecka. Syrop syntetyczny, ponadto E218, E216, E202 i E110

WIĘCEJ >
osteoporoza

Osteoporoza – jak wzmocnić kości?

Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…

WIĘCEJ >

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…

WIĘCEJ >