fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na trzy rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa, duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu takich przypraw jak goździki czy gałka muszkatołowa uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to połączenie jest najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilkę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na trzy rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa, duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu takich przypraw jak goździki czy gałka muszkatołowa uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to połączenie jest najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilkę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
17 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak powstaje miód? Życie pszczół

Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, co natychmiast przywołuje na myśl postać Kubusia Puchatka. Czyli co? Pszczoły = miód? Powiem Wam, że Miś o Bardzo Małym Rozumku mocno by się…

WIĘCEJ >

Dieta kobiety dojrzałej – o co warto zadbać?

Wraz z wiekiem następują zmiany w organizmie, m.in. zwolnienie tempa przemiany materii czy zmiany hormonalne. Do tego dochodzą zakorzenione, niekoniecznie korzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna. Wszystkie te elementy mogą powodować…

WIĘCEJ >

Historia zdrowej diety

Długowyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie,

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >