fbpx
logo
Szukaj
open close

Wątroba – jak o nią zadbać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wątroba – jak o nią zadbać?

wątroba

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać.

Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.:

  • wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów,
  • bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,
  • wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik,
  • syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X,
  • magazynuje żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D,
  • odtruwa organizm z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.

To niezwykle ważne, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji przez całe życie.

Stłuszczenie wątroby

Niestety obecnie u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, a w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z najczęstszych problemów jest stłuszczenie wątroby.

Możemy wyróżnić dwa rodzaje tego schorzenia: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym, jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Ale co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym. Oznacza to, że schorzenie to współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo to stłuszczenie wątroby przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.

Jak ocenić, w jaki stanie jest wątroba?

Zacznij od wykonania badań podstawowych (pobierz listę badań).

Badania, jakie warto zrobić:

  • morfologia,
  • poziom trójglicerydów,
  • poziom glukozy i insuliny na czczo,
  • enzymy: ALAT, ASPAT, GGTP,
  • poziom bilirubiny,
  • fosfataza zasadowa,
  • fibrynogen,
  • lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL.

Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – na stłuszczenie wątroby może wskazywać m.in. jej zwiększona echogeniczność. W niektórych przypadkach może być także konieczne wykonanie biopsji.

Co szkodzi?

Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić dzięki zmianie swoich nawyków.

Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach, a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki i nawet jeżeli używasz owoców z własnego ogródka czy działki.

Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. Sok w przeciwieństwie do całych owoców nie zawiera błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że każdego dnia masz jeść pięć porcji owoców. Większość osób woli je bardziej od warzyw, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać właśnie warzywa. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminować je z diety całkowicie.

Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z jadłospisu wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.

Co pomaga?

Warto włączyć do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego (pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem). Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina. Jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj. Jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Przy problemach z wątrobą pomocny jest także karczoch. Należy zadbać także o prawidłowe nawodnienie organizmu – pij minimum dwa litry wody dziennie.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać.

Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.:

  • wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów,
  • bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,
  • wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik,
  • syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X,
  • magazynuje żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D,
  • odtruwa organizm z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.

To niezwykle ważne, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji przez całe życie.

Stłuszczenie wątroby

Niestety obecnie u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, a w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z najczęstszych problemów jest stłuszczenie wątroby.

Możemy wyróżnić dwa rodzaje tego schorzenia: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym, jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Ale co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym. Oznacza to, że schorzenie to współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo to stłuszczenie wątroby przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.

Jak ocenić, w jaki stanie jest wątroba?

Zacznij od wykonania badań podstawowych (pobierz listę badań).

Badania, jakie warto zrobić:

  • morfologia,
  • poziom trójglicerydów,
  • poziom glukozy i insuliny na czczo,
  • enzymy: ALAT, ASPAT, GGTP,
  • poziom bilirubiny,
  • fosfataza zasadowa,
  • fibrynogen,
  • lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL.

Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – na stłuszczenie wątroby może wskazywać m.in. jej zwiększona echogeniczność. W niektórych przypadkach może być także konieczne wykonanie biopsji.

Co szkodzi?

Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić dzięki zmianie swoich nawyków.

Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach, a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki i nawet jeżeli używasz owoców z własnego ogródka czy działki.

Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. Sok w przeciwieństwie do całych owoców nie zawiera błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że każdego dnia masz jeść pięć porcji owoców. Większość osób woli je bardziej od warzyw, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać właśnie warzywa. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminować je z diety całkowicie.

Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z jadłospisu wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.

Co pomaga?

Warto włączyć do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego (pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem). Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina. Jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj. Jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Przy problemach z wątrobą pomocny jest także karczoch. Należy zadbać także o prawidłowe nawodnienie organizmu – pij minimum dwa litry wody dziennie.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
27 czerwca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >
napoje dla dzieci, dziecko, sok

Napoje dla dzieci – aromaty

Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co

WIĘCEJ >

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać…

WIĘCEJ >
nabiał, karat, kaszel

Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >