Wątroba – jak o nią zadbać?
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać.
Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.:
- wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów,
- bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,
- wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik,
- syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X,
- magazynuje żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D,
- odtruwa organizm z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.
To niezwykle ważne, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji przez całe życie.
Stłuszczenie wątroby
Niestety obecnie u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, a w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z najczęstszych problemów jest stłuszczenie wątroby.
Możemy wyróżnić dwa rodzaje tego schorzenia: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym, jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Ale co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym. Oznacza to, że schorzenie to współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo to stłuszczenie wątroby przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.
Jak ocenić, w jaki stanie jest wątroba?
Zacznij od wykonania badań podstawowych (pobierz listę badań).
Badania, jakie warto zrobić:
- morfologia,
- poziom trójglicerydów,
- poziom glukozy i insuliny na czczo,
- enzymy: ALAT, ASPAT, GGTP,
- poziom bilirubiny,
- fosfataza zasadowa,
- fibrynogen,
- lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL.
Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – na stłuszczenie wątroby może wskazywać m.in. jej zwiększona echogeniczność. W niektórych przypadkach może być także konieczne wykonanie biopsji.
Co szkodzi?
Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić dzięki zmianie swoich nawyków.
Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach, a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki i nawet jeżeli używasz owoców z własnego ogródka czy działki.
Sprawdź: Soki owocowe – pić czy nie pić?
Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. Sok w przeciwieństwie do całych owoców nie zawiera błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że każdego dnia masz jeść pięć porcji owoców. Większość osób woli je bardziej od warzyw, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać właśnie warzywa. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminować je z diety całkowicie.
Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z jadłospisu wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.
Co pomaga?
Warto włączyć do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego (pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem). Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina. Jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj. Jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Przy problemach z wątrobą pomocny jest także karczoch. Należy zadbać także o prawidłowe nawodnienie organizmu – pij minimum dwa litry wody dziennie.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Joanna Jędrzejczak-Jackowska
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Sprawdź, jak o nią zadbać.
Wątroba pełni różnorakie funkcje, m.in.:
- wydziela żółć potrzebną do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów,
- bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,
- wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik,
- syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X,
- magazynuje żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D,
- odtruwa organizm z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.
To niezwykle ważne, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji przez całe życie.
Stłuszczenie wątroby
Niestety obecnie u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, a w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z najczęstszych problemów jest stłuszczenie wątroby.
Możemy wyróżnić dwa rodzaje tego schorzenia: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym, jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Ale co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym. Oznacza to, że schorzenie to współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo to stłuszczenie wątroby przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.
Jak ocenić, w jaki stanie jest wątroba?
Zacznij od wykonania badań podstawowych (pobierz listę badań).
Badania, jakie warto zrobić:
- morfologia,
- poziom trójglicerydów,
- poziom glukozy i insuliny na czczo,
- enzymy: ALAT, ASPAT, GGTP,
- poziom bilirubiny,
- fosfataza zasadowa,
- fibrynogen,
- lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL.
Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – na stłuszczenie wątroby może wskazywać m.in. jej zwiększona echogeniczność. W niektórych przypadkach może być także konieczne wykonanie biopsji.
Co szkodzi?
Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić dzięki zmianie swoich nawyków.
Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach, a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki i nawet jeżeli używasz owoców z własnego ogródka czy działki.
Sprawdź: Soki owocowe – pić czy nie pić?
Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. Sok w przeciwieństwie do całych owoców nie zawiera błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że każdego dnia masz jeść pięć porcji owoców. Większość osób woli je bardziej od warzyw, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać właśnie warzywa. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminować je z diety całkowicie.
Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z jadłospisu wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.
Co pomaga?
Warto włączyć do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego (pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem). Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina. Jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj. Jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Przy problemach z wątrobą pomocny jest także karczoch. Należy zadbać także o prawidłowe nawodnienie organizmu – pij minimum dwa litry wody dziennie.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Podobne tematy
Kiszonki – dlaczego warto je robić?
Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…
WIĘCEJ >Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w…
WIĘCEJ >Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego (czyli tzw. IBS) charakteryzuje się niewłaściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt u specjalisty. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Zespół jelita drażliwego – co to takiego? Prawidłowa praca…
WIĘCEJ >