fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
buraki

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna, to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwości odżywcze mają buraki?

Buraki stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy: C, A, E, K. Dostarczają też minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu na dość dużą zawartość kwasu foliowego (około 100 mcg na 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Dlatego też będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz dla osób z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu i mogą przyczyniać się do obniżenia „złego” cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy trzeba uważać?

Warto jednak pamiętać, że buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na to zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową. O ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warzywa te są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw (np. zupę, barszcz), można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków, takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  •  1 kg buraków
  •  2 l wody
  •  kilka ząbków czosnku
  •  1 łyżka soli himalajskiej

To wersja podstawowa. Można też dodać liść laurowy czy ziele angielskie lub odrobinę wody po ogórkach kiszonych (jeśli chcemy przyspieszyć fermentację).

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w plastry. Jeśli są małe, można je użyć w całości (wtedy są cięższe i nie wypływają na powierzchnię).
  • Szklany słoik (lub kamionkę) wyparzamy. Następnie układamy w nim czosnek i buraki (lepiej, aby czosnek był bliżej dna i przykryty burakami – wtedy nie wypłynie.
  • W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki. Bardzo ważne, aby nic nie wystawało poza powierzchnię, bo wtedy może rozwinąć się pleśń. W takiej sytuacji należy docisnąć buraki, np. szklanym talerzykiem.
  • Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • W pierwszych dniach wytwarza się piana, którą należy zdejmować, najlepiej drewnianą łyżką (nie może być metalowa).

Im cieplej, tym zakwas szybciej się robi. Latem to około 5–6 dni, zimą około 10 dni.

Zakwas buraczany można pić codziennie, najlepiej na czczo, ale można także przed posiłkiem (np. pół godziny przed jedzeniem).

Oprócz zakwasu mamy jeszcze produkt „uboczny” w postaci buraków i czosnku. Można je wykorzystać jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną surówkę – wystarczy zetrzeć buraki razem z czosnkiem.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna, to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwości odżywcze mają buraki?

Buraki stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy: C, A, E, K. Dostarczają też minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu na dość dużą zawartość kwasu foliowego (około 100 mcg na 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Dlatego też będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz dla osób z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu i mogą przyczyniać się do obniżenia „złego” cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy trzeba uważać?

Warto jednak pamiętać, że buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na to zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową. O ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warzywa te są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw (np. zupę, barszcz), można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków, takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  •  1 kg buraków
  •  2 l wody
  •  kilka ząbków czosnku
  •  1 łyżka soli himalajskiej

To wersja podstawowa. Można też dodać liść laurowy czy ziele angielskie lub odrobinę wody po ogórkach kiszonych (jeśli chcemy przyspieszyć fermentację).

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w plastry. Jeśli są małe, można je użyć w całości (wtedy są cięższe i nie wypływają na powierzchnię).
  • Szklany słoik (lub kamionkę) wyparzamy. Następnie układamy w nim czosnek i buraki (lepiej, aby czosnek był bliżej dna i przykryty burakami – wtedy nie wypłynie.
  • W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki. Bardzo ważne, aby nic nie wystawało poza powierzchnię, bo wtedy może rozwinąć się pleśń. W takiej sytuacji należy docisnąć buraki, np. szklanym talerzykiem.
  • Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • W pierwszych dniach wytwarza się piana, którą należy zdejmować, najlepiej drewnianą łyżką (nie może być metalowa).

Im cieplej, tym zakwas szybciej się robi. Latem to około 5–6 dni, zimą około 10 dni.

Zakwas buraczany można pić codziennie, najlepiej na czczo, ale można także przed posiłkiem (np. pół godziny przed jedzeniem).

Oprócz zakwasu mamy jeszcze produkt „uboczny” w postaci buraków i czosnku. Można je wykorzystać jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną surówkę – wystarczy zetrzeć buraki razem z czosnkiem.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
5 marca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jak powstrzymać wypadanie włosów?

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów. Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także,…

WIĘCEJ >
niacyna, witamina B3

Jaką rolę odgrywa niacyna (witamina B3)?

Niacyna, znana również jako witamina B3 lub kwas nikotynowy, to jedna z witamin z grupy B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, dlaczego jest ważna i w czym występuje. Niacyna pełni wiele istotnych…

WIĘCEJ >
kolacja

Co jeść na kolację? Sprawdź!

Najczęściej polecam swoim podopiecznym kolacje węglowodanowe. Co to oznacza w praktyce? Sprawdź, co jeść na kolację. Jedzenie wieczorem węglowodanów pozwala uniknąć spadków energii w ciągu dnia, czyli umożliwia zachowanie stałego poziomu energii. Poza tym sprzyja…

WIĘCEJ >

Jak schudnąć? 3 kroki, które warto zrobić

Jeśli nadmierna masa ciała to nasz problem, nie wystarczy, że postanowimy przejść na dietę. Czasami same zmiany w żywieniu mogą nie przynieść oczekiwanych efektów. Przyczyna takiej sytuacji może tkwić w problemach zdrowotnych. Zatem jak schudnąć?…

WIĘCEJ >