fbpx
logo
Szukaj
open close

17 produktów niezbędnych w diecie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

17 produktów niezbędnych w diecie

17 produktów

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone, a pieczywo w markecie.

Jeszcze nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej epidemii chorób przewlekłych, cukrzycy, insulinooporności, chorób autoimmunizacyjnych. Połowa społeczeństwa cierpi na otyłość i nadwagę! Kluczem do sukcesu jest ograniczenie (ale nie całkowita eliminacja) produktów węglowodanowych oraz przetworzonych, ale również skomponowanie swojego jadłospisu z produktów odżywczych.

Co jeść?

To najczęstsze pytanie w gabinecie dietetyka! Jeśli jesteś osobą otyłą, możesz podjąć nasze wyzwanie – eliminacja zbóż, nabiału i cukru z diety. Więcej na ten temat przeczytasz w tekście Jak schudnąć, kiedy nic nie działa. A poniżej znajdziesz listę produktów, które koniecznie powinny się znaleźć w twojej kuchni.

17 produktów niezbędnych w twojej diecie

1. Podroby 

Wątróbka to najlepsza naturalna multiwitamina, serce zawiera dobroczynny koenzym Q10, a mózg to jedno z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i cholesterolu potrzebnego naszym komórkom. 

Dowiedz się więcej na temat wątróbki

2. Mięso czerwone z tłuszczem

Tłuszcz z pożywienia jest nam niezbędny do zdrowia. Cholesterol, którym tak często się nas straszy, tak naprawdę jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych dla kobiet oraz mężczyzn. Witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, nie mogą być wchłonięte i użyte przez organizm bez tłuszczu w diecie. Mięso z tłuszczem jest bardziej odżywcze, sycące i jeśli nie jest „spalone na wiór”, działa protektycznie na układ nerwowy człowieka.

3. Dziczyzna

Mięso zwierząt dziko żyjących ma lepszy skład pod względem witamin, minerałów, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych, jak również ma najprawdopodobniej mniejszą zawartość toksyn. Jakość mięsa i jego nasycenie tłuszczem zależą od pory roku i są idealnie dopasowane do potrzeb człowieka właśnie o danej porze roku. W dziczyźnie można znaleźć również ważne dla człowieka kwasy omega-3.

4. Tłuste ryby i owoce morza

Bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 z naciskiem na EPA i DHA. Dodatkowo jedno z nielicznych źródeł jodu dostępnych z pożywienia – pierwiastka tak ważnego dla naszego zdrowia. Tłuste ryby i owoce morza zawierają również selen czy cynk, minerały niezbędne do poprawnego funkcjonowania tarczycy i odporności organizmu. Niestety z powodu dioksyn tłuste ryby nie powinny być jedzone częściej niż dwa razy w tygodniu.

5. Jaja

Z nich powstaje życie i znajdziesz w nich wszystko, czego organizm potrzebuje – witaminy, minerały, antyoksydanty i dobroczynny cholesterol. Więcej na temat jaj znajdziesz tutaj.

6. Buliony i wywary z kości

Bardzo dobre źródło kolagenu oraz minerałów, które może okazać się genialnym „kosmetykiem” dla osób chcących dbać o skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo jest to świetne wsparcie dla stawów, szczególnie dla sportowców i osób z problemami kostno-stawowymi.

7. Warzywa i owoce

Warzywa są podstawą każdej diety, ponieważ są nieocenionym źródłem składników odżywczych i antyoksydantów, tak ważnych do utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Zielone warzywa dostarczają kwasu foliowego oraz chlorofilu, które są niezbędne do detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu. Owoce to bogate źródło węglowodanów i niektórzy powinni je ograniczyć w diecie. Zarówno warzywa, jak i owoce dostarczają cennego błonnika.

8. Zioła

Były i są stosowane do leczenia wielu dolegliwości, można powiedzieć, że to takie dziko żyjące warzywa. Pokrzywa dodawana do zielonych koktajli zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia krew, jak również obniża poziom homocysteiny. Mniszek lekarski wspomaga układ moczowy i wzmacnia organizm. Napar z bylicy poprawia trawienie. Zioła to dar natury i warto z nich korzystać, ale trzeba podkreślić, że należy się na nich znać lub należy skorzystać z porad fachowca.

9. Kiełki

Kiełki to mało doceniany, a zarazem prosty i tani sposób na dostarczenie sobie wielu witamin, minerałów i fitozwiązków za pomocą małej ilości zieleniny. Na ich korzyść przemawia również fakt, że można je uprawiać we własnym domu i można mieć dostęp do świeżej zieleniny o każdej porze roku.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki

10. Miód i pierzga

Miód, a przede wszystkim pierzga, to bogactwo składników naturalnych, wzmacniających organizm. W przypadku miodu osoby z niewłaściwą glikemią muszą zachować ostrożność, natomiast mogą spożywać pierzgę. Zawiera ona białko, węglowodany, kwas mlekowy oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na, mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si i enzymy: inwertazę, katalizę, pepsynę, trypsynę, lipazę i laktazę. Zamiast sztucznych multiwitamin, warto sięgnąć właśnie po pierzgę.

11. Orzechy

Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, m.in.: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, witaminę E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak wątróbka czy pierzga. Najbardziej polecanymi orzechami w naszej strefie klimatycznej są orzechy włoskie, które swoim wyglądem przypominają mózg i na niego również fantastycznie działają.

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

12. Pestki

Pestki dyni są znane ze swojego działania przeciwpasożytniczego oraz pozytywnego wpływu na gospodarkę hormonalną kobiet. Wszystkie pestki są źródłem antyoksydantów oraz witamin, które mogą być cennym wsparciem dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że małe pestki, takie jak chia czy siemię lniane, nie są trawione przez nasz układ pokarmowy i po prostu przez niego „przelatują”, a ich rolą jest po prostu „oczyścić” jelita.

13. Oliwa z oliwek

To świetne źródło kwasów omega-9 (jednonienasyconych), ale przede wszystkim cennych składników prozdrowotnych. Oliwa łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności, skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu. Ponadto zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu. Zmniejsza też ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Oliwę z oliwek warto dodawać do sałatki.

14. Olej kokosowy

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jego silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa również na pracę jelit. Do tego zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli alternatywne (zamiast cukrów) źródło energii dla naszego organizmu. Nie należy jednak wymieniać całego tłuszczu w diecie na kokosowy, gdyż nie zawiera on niezbędnego nam cholesterolu.

15. Masło tradycyjne

Świetne źródło witamin, w szczególności A i E oraz kwasów typu CLA, o działaniu prozdrowotnym, w tym przeciwnowotworowym. Masło zwiera wiele różnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy krótkołańcuchowe, które mają bardzo pozytywny wpływ na jelita. Masło to również źródło cholesterolu, który jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

16. Kiszonki

Poprawiają pracę jelit, wzbogacają układ pokarmowy w korzystne bakterie, dostarczają witamin i sprawiają, że wiele produktów jest lepiej strawnych. Kiszonki warto robić samodzielnie w domu, a kisić można warzywa i owoce. Po kiszonych owocach możemy nie mieć wzdęć.

Sprawdź: Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

17. Awokado

To odżywczy i „tłusty” owoc. Jest wspaniałym dodatkiem do zielonych koktajli i może zastąpić masło u osób, które mają na nie nietolerancję. Awokado jest zasobne w kwasy omega-9, ale również w mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera enzymy wspomagające trawienie oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Działa korzystnie na wątrobę, wspiera detoksykację organizmu.

Nie bój się wykorzystywać tych produktów w swojej kuchni. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone, a pieczywo w markecie.

Jeszcze nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej epidemii chorób przewlekłych, cukrzycy, insulinooporności, chorób autoimmunizacyjnych. Połowa społeczeństwa cierpi na otyłość i nadwagę! Kluczem do sukcesu jest ograniczenie (ale nie całkowita eliminacja) produktów węglowodanowych oraz przetworzonych, ale również skomponowanie swojego jadłospisu z produktów odżywczych.

Co jeść?

To najczęstsze pytanie w gabinecie dietetyka! Jeśli jesteś osobą otyłą, możesz podjąć nasze wyzwanie – eliminacja zbóż, nabiału i cukru z diety. Więcej na ten temat przeczytasz w tekście Jak schudnąć, kiedy nic nie działa. A poniżej znajdziesz listę produktów, które koniecznie powinny się znaleźć w twojej kuchni.

17 produktów niezbędnych w twojej diecie

1. Podroby 

Wątróbka to najlepsza naturalna multiwitamina, serce zawiera dobroczynny koenzym Q10, a mózg to jedno z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i cholesterolu potrzebnego naszym komórkom. 

Dowiedz się więcej na temat wątróbki

2. Mięso czerwone z tłuszczem

Tłuszcz z pożywienia jest nam niezbędny do zdrowia. Cholesterol, którym tak często się nas straszy, tak naprawdę jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych dla kobiet oraz mężczyzn. Witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, nie mogą być wchłonięte i użyte przez organizm bez tłuszczu w diecie. Mięso z tłuszczem jest bardziej odżywcze, sycące i jeśli nie jest „spalone na wiór”, działa protektycznie na układ nerwowy człowieka.

3. Dziczyzna

Mięso zwierząt dziko żyjących ma lepszy skład pod względem witamin, minerałów, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych, jak również ma najprawdopodobniej mniejszą zawartość toksyn. Jakość mięsa i jego nasycenie tłuszczem zależą od pory roku i są idealnie dopasowane do potrzeb człowieka właśnie o danej porze roku. W dziczyźnie można znaleźć również ważne dla człowieka kwasy omega-3.

4. Tłuste ryby i owoce morza

Bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 z naciskiem na EPA i DHA. Dodatkowo jedno z nielicznych źródeł jodu dostępnych z pożywienia – pierwiastka tak ważnego dla naszego zdrowia. Tłuste ryby i owoce morza zawierają również selen czy cynk, minerały niezbędne do poprawnego funkcjonowania tarczycy i odporności organizmu. Niestety z powodu dioksyn tłuste ryby nie powinny być jedzone częściej niż dwa razy w tygodniu.

5. Jaja

Z nich powstaje życie i znajdziesz w nich wszystko, czego organizm potrzebuje – witaminy, minerały, antyoksydanty i dobroczynny cholesterol. Więcej na temat jaj znajdziesz tutaj.

6. Buliony i wywary z kości

Bardzo dobre źródło kolagenu oraz minerałów, które może okazać się genialnym „kosmetykiem” dla osób chcących dbać o skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo jest to świetne wsparcie dla stawów, szczególnie dla sportowców i osób z problemami kostno-stawowymi.

7. Warzywa i owoce

Warzywa są podstawą każdej diety, ponieważ są nieocenionym źródłem składników odżywczych i antyoksydantów, tak ważnych do utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Zielone warzywa dostarczają kwasu foliowego oraz chlorofilu, które są niezbędne do detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu. Owoce to bogate źródło węglowodanów i niektórzy powinni je ograniczyć w diecie. Zarówno warzywa, jak i owoce dostarczają cennego błonnika.

8. Zioła

Były i są stosowane do leczenia wielu dolegliwości, można powiedzieć, że to takie dziko żyjące warzywa. Pokrzywa dodawana do zielonych koktajli zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia krew, jak również obniża poziom homocysteiny. Mniszek lekarski wspomaga układ moczowy i wzmacnia organizm. Napar z bylicy poprawia trawienie. Zioła to dar natury i warto z nich korzystać, ale trzeba podkreślić, że należy się na nich znać lub należy skorzystać z porad fachowca.

9. Kiełki

Kiełki to mało doceniany, a zarazem prosty i tani sposób na dostarczenie sobie wielu witamin, minerałów i fitozwiązków za pomocą małej ilości zieleniny. Na ich korzyść przemawia również fakt, że można je uprawiać we własnym domu i można mieć dostęp do świeżej zieleniny o każdej porze roku.

Sprawdź, jak uprawiać kiełki

10. Miód i pierzga

Miód, a przede wszystkim pierzga, to bogactwo składników naturalnych, wzmacniających organizm. W przypadku miodu osoby z niewłaściwą glikemią muszą zachować ostrożność, natomiast mogą spożywać pierzgę. Zawiera ona białko, węglowodany, kwas mlekowy oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na, mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si i enzymy: inwertazę, katalizę, pepsynę, trypsynę, lipazę i laktazę. Zamiast sztucznych multiwitamin, warto sięgnąć właśnie po pierzgę.

11. Orzechy

Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów, m.in.: wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, witaminę E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak wątróbka czy pierzga. Najbardziej polecanymi orzechami w naszej strefie klimatycznej są orzechy włoskie, które swoim wyglądem przypominają mózg i na niego również fantastycznie działają.

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

12. Pestki

Pestki dyni są znane ze swojego działania przeciwpasożytniczego oraz pozytywnego wpływu na gospodarkę hormonalną kobiet. Wszystkie pestki są źródłem antyoksydantów oraz witamin, które mogą być cennym wsparciem dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że małe pestki, takie jak chia czy siemię lniane, nie są trawione przez nasz układ pokarmowy i po prostu przez niego „przelatują”, a ich rolą jest po prostu „oczyścić” jelita.

13. Oliwa z oliwek

To świetne źródło kwasów omega-9 (jednonienasyconych), ale przede wszystkim cennych składników prozdrowotnych. Oliwa łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności, skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu. Ponadto zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu. Zmniejsza też ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Oliwę z oliwek warto dodawać do sałatki.

14. Olej kokosowy

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jego silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa również na pracę jelit. Do tego zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli alternatywne (zamiast cukrów) źródło energii dla naszego organizmu. Nie należy jednak wymieniać całego tłuszczu w diecie na kokosowy, gdyż nie zawiera on niezbędnego nam cholesterolu.

15. Masło tradycyjne

Świetne źródło witamin, w szczególności A i E oraz kwasów typu CLA, o działaniu prozdrowotnym, w tym przeciwnowotworowym. Masło zwiera wiele różnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy krótkołańcuchowe, które mają bardzo pozytywny wpływ na jelita. Masło to również źródło cholesterolu, który jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

16. Kiszonki

Poprawiają pracę jelit, wzbogacają układ pokarmowy w korzystne bakterie, dostarczają witamin i sprawiają, że wiele produktów jest lepiej strawnych. Kiszonki warto robić samodzielnie w domu, a kisić można warzywa i owoce. Po kiszonych owocach możemy nie mieć wzdęć.

Sprawdź: Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

17. Awokado

To odżywczy i „tłusty” owoc. Jest wspaniałym dodatkiem do zielonych koktajli i może zastąpić masło u osób, które mają na nie nietolerancję. Awokado jest zasobne w kwasy omega-9, ale również w mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera enzymy wspomagające trawienie oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Działa korzystnie na wątrobę, wspiera detoksykację organizmu.

Nie bój się wykorzystywać tych produktów w swojej kuchni. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
28 grudnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…

WIĘCEJ >

Witamina D i jej wpływ na organizm

Mnóstwo publikacji naukowych pokazuje, że witamina D może wspomóc proces leczenia niemal we wszystkich schorzeniach – od osteoporozy, przez choroby serca, nowotwory, depresję, aż po choroby autoimmunologiczne czy choroby jelit. Witamina D ma potężną moc,…

WIĘCEJ >

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…

WIĘCEJ >

Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…

WIĘCEJ >