fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rwana wieprzowina (pulled pork)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4e91331-4bac-4b02-b6d5-1edb80ec23c3-1

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i zalewamy wodą
  • Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał
  • Gotujemy około 3-4 godziny
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
  • Dodajemy sól
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny
  • Wieprzowinę wyciągamy z wody i rodzielamy przy pomocy widelca na mniejsze kawałki
  • Podajemy z pokrojonym i skropionym cytryną awokado
  • Doprawiam do smaku solą

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Wywar z gotowanej wieprzowiny możemy wykorzystać jako podstawę zupy. Zamiast gotowania w wodzie, mięso można przygotować w wolnowarze.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • ½ małej główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina na zielono

W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym.  Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Morele

Morele umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >