fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

morsowanie

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów.

1. Zwiększenie odporności

Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.

Obejrzyj film na temat odporności.

2. Poprawa termoregulacji

Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które przestają cały czas marznąć i jest im po prostu cieplej.

3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu

Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. Zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.

Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).

4. Pozytywny wpływ na tarczycę

Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.

Sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy.

5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu

Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.

6. Wydzielanie endorfin

Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie wpływa pozytywnie na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca) – osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.

7. Pozytywny wpływ na stawy i kości

Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.

8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego

W czasie morsowania następuje gwałtowne skurczenie powierzchniowych naczyń krwionośnych. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.

Chcesz wiedzieć więcej o morsowaniu? Obejrzyj webinar „Morsowanie – wszystko, o co chcesz zapytać!”

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów.

1. Zwiększenie odporności

Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.

Obejrzyj film na temat odporności.

2. Poprawa termoregulacji

Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które przestają cały czas marznąć i jest im po prostu cieplej.

3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu

Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. Zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.

Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).

4. Pozytywny wpływ na tarczycę

Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.

Sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy.

5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu

Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.

6. Wydzielanie endorfin

Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie wpływa pozytywnie na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca) – osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.

7. Pozytywny wpływ na stawy i kości

Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.

8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego

W czasie morsowania następuje gwałtowne skurczenie powierzchniowych naczyń krwionośnych. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.

Chcesz wiedzieć więcej o morsowaniu? Obejrzyj webinar „Morsowanie – wszystko, o co chcesz zapytać!”

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
16 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

sól

Sól – czy należy się jej bać?

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się z…

WIĘCEJ >

Bieganie, uziemianie i terapia zimnem – jakie mam efekty?

Często pytacie mnie o to, po co chodzę zimą boso po trawie. Przeczytaj, jak terapia zimnem wpłynęła na moje zdrowie. Dawniej miałam problemy z tarczycą, suchą skórą, astmą przy lekkim wysiłku. W dodatku wiecznie było…

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede…

WIĘCEJ >