![morsowanie morsowanie](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/01/iwona-jesien-270-1-1024x683.jpg)
![morsowanie morsowanie](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/01/iwona-jesien-270-1-1024x683.jpg)
Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów.
1. Zwiększenie odporności
Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
2. Poprawa termoregulacji
Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które nagle przestają marznąć i jest im po prostu cieplej.
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
Sprawdź jeszcze: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu
Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Poza tym morsowanie może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. A do tego zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.
Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).
4. Pozytywny wpływ na tarczycę
Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.
5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu
Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.
6. Wydzielanie endorfin
Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie korzystnie działa na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca). Osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.
7. Pozytywny wpływ na stawy i kości
Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.
8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego
W czasie morsowania gwałtownie kurczą się powierzchniowe naczynia krwionośne. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.
To może cię zainteresować:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Joanna-Zawadzka-circle-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Joanna-Zawadzka-circle-150x150.jpg)
Joanna Zawadzka
Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów.
1. Zwiększenie odporności
Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża poziom cytokin prozapalnych) oraz zmniejsza stany zapalne, czyli może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych. Osoby regularnie morsujące zapadają na choroby układu oddechowego o 40% rzadziej i ogólnie mniej chorują (lub wcale) w porównaniu z tymi, które tego nie robią.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
2. Poprawa termoregulacji
Na skutek morsowania poprawia się odporność na niskie temperatury. Zauważają to szczególne „zmarzluchy”, które nagle przestają marznąć i jest im po prostu cieplej.
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
![zimno, ciągle mi zimno](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/wiecznie-jest-mi-zimno-3-1024x683.jpg)
Sprawdź jeszcze: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
3. Wpływ na metabolizm, pomoc w odchudzaniu
Dzięki morsowaniu poprawia się wrażliwość insulinowa, a także wrażliwość leptynowa, dzięki czemu pojawia się większe uczucie sytości. Poza tym morsowanie może wspomagać powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej (BAT) oraz uruchamiać beżowienie białej tkanki tłuszczowej. A do tego zwiększa metabolizm i powoduje zmniejszenie ochoty na węglowodany.
Regularne morsowanie może spowodować utratę kilku kilogramów w trakcie sezonu (oczywiście, jeśli stosowana jest też odpowiednia dieta).
4. Pozytywny wpływ na tarczycę
Morsowanie pobudza przysadkę, zwiększa wydzielanie hormonów tarczycy, a przede wszystkim poprawia konwersję T4 do T3.
5. Ujędrnienie skóry, zmniejszenie cellulitu
Dzięki temu, że morsowanie wpływa na krążenie i ukrwienie skóry, to poprawia również jej wygląd – staje się bardziej ujędrniona i wygładzona.
6. Wydzielanie endorfin
Morsowanie powoduje wydzielanie m.in. beta-endorfiny i dopaminy, co objawia się tym, że po wyjściu z wody wyraźnie odczuwana jest euforia. Poza tym dopamina wpływa na pozytywne nastawienie oraz większą motywację do działania. Morsowanie korzystnie działa na nastrój i pozwala pozbyć się „zimowej chandry” (spowodowanej brakiem słońca). Osoby regularnie morsujące mają lepsze samopoczucie.
7. Pozytywny wpływ na stawy i kości
Regularne morsowanie wpływa pozytywnie na kondycję stawów i kości, zmniejsza też dolegliwości bólowe.
8. Poprawa wydolności układu sercowo-naczyniowego
W czasie morsowania gwałtownie kurczą się powierzchniowe naczynia krwionośne. Po wyjściu z wody następuje silne ukrwienie skóry, a także mięśni. Dzięki temu dochodzi do dotlenienia, odżywienia i regeneracji wszystkich tkanek, ponadto poprawia się wydolność organizmu.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?
Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…
WIĘCEJ >Kompulsywne objadanie się – czy dieta może pomóc?
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie odżywiania, którego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka. Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Pokrzywa – właściwości i zastosowanie
Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….
WIĘCEJ >