fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.

Właściwości

Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.

Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.

Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.

Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.

Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać poziom cholesterolu, a także obniżać ciśnienie oraz łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo)

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:

  • choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
  • choroby nerek,
  • cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
  • niskie ciśnienie,
  • nadmiar żelaza w organizmie.

Zastosowanie w kosmetologii

Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.

Zastosowanie w kuchni

Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Listki pokrzywy należy sparzyć wrzątkiem.
  • Zagotować w garnku 1 litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
  • Pokrzywę i cebulę pokroić, a następnie podsmażyć na maśle klarowanym, dodać majeranek i świeżo zmielony pieprz.
  • Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować ok. 5–10 minut.
  • Doprawić do smaku ulubionymi warzywami i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.

Właściwości

Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.

Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.

Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.

Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.

Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać poziom cholesterolu, a także obniżać ciśnienie oraz łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo)

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:

  • choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
  • choroby nerek,
  • cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
  • niskie ciśnienie,
  • nadmiar żelaza w organizmie.

Zastosowanie w kosmetologii

Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.

Zastosowanie w kuchni

Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Listki pokrzywy należy sparzyć wrzątkiem.
  • Zagotować w garnku 1 litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
  • Pokrzywę i cebulę pokroić, a następnie podsmażyć na maśle klarowanym, dodać majeranek i świeżo zmielony pieprz.
  • Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować ok. 5–10 minut.
  • Doprawić do smaku ulubionymi warzywami i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
24 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy mam hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie kobiety, i to nie tylko po 40. roku życia, lecz także dużo młodsze. Zdarza się, że przez wiele lat hashimoto rozwija się bezobjawowo lub z ledwo zauważalnymi…

WIĘCEJ >

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…

WIĘCEJ >
menopauza

Menopauza a dieta

Menopauza to wyjątkowy i często niełatwy okres w życiu kobiety. Sprawdź, jak odpowiednia dieta może wspomóc nas w przeżywaniu zmian, które wówczas zachodzą. W czasie menopauzy następuje powolne wygasanie funkcji jajników i obniżenie stężenia hormonów…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się z…

WIĘCEJ >