fbpx
logo
Szukaj
open close

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.

Właściwości

Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.

Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.

Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.

Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.

Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać ciśnienie, a także poziom cholesterolu oraz mogą łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo).

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:

  • choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
  • choroby nerek,
  • cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
  • niskie ciśnienie,
  • nadmiar żelaza w organizmie.

Zastosowanie w kosmetologii

Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.

Zastosowanie w kuchni

Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Listki pokrzywy sparz wrzątkiem.
  • Zagotuj w garnku 1 litr wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
  • Pokrzywę i cebulę pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym, dodaj majeranek i świeżo zmielony pieprz.
  • Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodaj pokrzywę i gotuj około 5–10 minut.
  • Dopraw do smaku ulubionymi warzywami i podawaj.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B.

W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie, całe ziele, a także sok z pokrzywy. Liście powinny być zbierane przed kwitnieniem, najlepszy okres to kwiecień i maj.

Właściwości

Pokrzywa wykazuje właściwości antyalergiczne, zawiera m.in. pochodne tyrozyny, które mają działanie przeciwhistaminowe. Roślina ta może więc zmniejszać objawy alergii, takie jak np. alergiczny nieżyt nosa. Wzmacnia również odporność, dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują pracę układu odpornościowego poprzez hamowanie wzrostu wolnych rodników.

Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, jest też źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza, dzięki czemu będzie mieć pozytywny wpływ na osoby chorujące na anemię, a także osłabione czy przemęczone.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Może być korzystna w leczeniu cukrzycy, gdyż powoduje zwiększenie zużycia glukozy przez komórki mięśni, choć należy ją stosować ostrożnie i pod kontrolą lekarza.

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co związane jest z wysoką zawartością związków fenolowych. Susz z liści pokrzywy zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu.

Pokrzywa ma też właściwości moczopędne, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu, dlatego bywa pomocna u osób cierpiącym na kamicę nerkową oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy ją jednak spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może spowodować wypłukanie z organizmu witamin i soli mineralnych.

Ponadto roślina ta ma działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być pomocna w walce z trądzikiem, a także przy przeziębieniach. Wspiera też układ trawienny, szczególnie przy biegunkach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.

Związki zawarte w pokrzywie mogą obniżać ciśnienie, a także poziom cholesterolu oraz mogą łagodzić bóle reumatyczne (działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo).

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy:

  • choroby narządów rodnych (np. krwawienia, mięśniaki, nowotwory),
  • choroby nerek,
  • cukrzyca, ale też hipoglikemia reaktywna, ponieważ pokrzywa obniża poziom cukru we krwi – należy zachować ostrożność i skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem,
  • niskie ciśnienie,
  • nadmiar żelaza w organizmie.

Zastosowanie w kosmetologii

Pokrzywa wykorzystywana jest również w kosmetologii. Wzmacnia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie. Korzystnie wpływa na skórę, oczyszcza ją i odżywia, a także poprawia jej mikrokrążenie i redukuje obrzęki.

Zastosowanie w kuchni

Najbardziej popularna jest herbata z pokrzywy. Można z niej także przyrządzić zupę, pesto, sałatkę czy koktajl. Można przygotować też napar ze świeżo zerwanych liści – wystarczy posiekać 3 łyżki pokrzywy, zalać 1 litrem gorącej (nie wrzącej) wody, odczekać 15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy. Inną opcją jest sok. Aby go przygotować należy zebraną pokrzywę umyć w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej i poczekać, aż wyciśnie sok.

Przepis na zupę z pokrzywy

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Listki pokrzywy sparz wrzątkiem.
  • Zagotuj w garnku 1 litr wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, warzywa i sól.
  • Pokrzywę i cebulę pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym, dodaj majeranek i świeżo zmielony pieprz.
  • Gdy warzywa w zupie zmiękną, dodaj pokrzywę i gotuj około 5–10 minut.
  • Dopraw do smaku ulubionymi warzywami i podawaj.

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
24 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

hashimoto, napoje

Hashimoto: co pić, a czego unikać?

Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana oraz powinna uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę.  1. Jedz regularnie…

WIĘCEJ >

Cukrzyca typu 2 – jak się przed nią uchronić?

Cukrzyca typu 2 w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby był on zdrowy i obejmował też odpowiednio zbilansowaną dietę. Sprawdź, co można zrobić, aby uchronić się przed tym…

WIĘCEJ >

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść przy insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy. W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. od tego, jak wyglądają wyniki badań,…

WIĘCEJ >