Sól – czy należy się jej bać?
Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.
Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy w równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.
Jaką sól wybrać?
W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?
Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.
Ile soli używać?
Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).
Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.
Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?
W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.
Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ tego typu objawy mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru sodu, jak i jego niedoboru. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.
Sól na upały
Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i wpływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo można przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.
To może cię zainteresować:
- 5 sposobów na skuteczną dietę
- Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?
- Nadciśnienie tętnicze w treningu funkcjonalnym
Sprawdź jeszcze nasze e-booki:
Autor
Joanna Zawadzka
Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.
Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy w równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.
Jaką sól wybrać?
W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?
Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.
Ile soli używać?
Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).
Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.
Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?
W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.
Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ tego typu objawy mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru sodu, jak i jego niedoboru. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.
Sól na upały
Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i wpływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo można przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.
To może cię zainteresować:
- 5 sposobów na skuteczną dietę
- Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?
- Nadciśnienie tętnicze w treningu funkcjonalnym
Sprawdź jeszcze nasze e-booki:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Dieta od podstaw: makroskładniki
Decyzja zapadła: zmieniasz swój sposób odżywiania. Od czego zacząć? Informacji na temat żywienia jest mnóstwo i łatwo się w tym pogubić. Aby móc odpowiednio komponować swoje posiłki, warto wrócić do podstaw. Ważnym tematem na początku…
WIĘCEJ >Menopauza a dieta
Menopauza to wyjątkowy i często niełatwy okres w życiu kobiety. Sprawdź, jak odpowiednia dieta może je wspomóc w przeżywaniu zmian, które wówczas zachodzą. W czasie menopauzy następuje powolne wygasanie funkcji jajników i obniżenie stężenia hormonów…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Dieta ketogeniczna stała się ostatnio bardzo popularna. Wiele osób upatruje w niej sposób na poprawę zdrowia, schudnięcie i osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Czy ta dieta jest dla każdego? Na czym polega? Sprawdź, co warto o niej…
WIĘCEJ >