fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy mam insulinooporność?

czy mam insulinooporność

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę? Objawy

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć o tym, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian, jak:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki (czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a u mężczyzn – na piersiach).

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz z obniżonym – u mężczyzn.

Diagnostyka

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność? Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, i to niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w 3 pobraniach, czyli 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po 2 godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i 3 godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Dowiedz się więcej: Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Zamów książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę? Objawy

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć o tym, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian, jak:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
  • uczucie zmęczenia,
  • przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
  • napady głodu, ochota na słodycze,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • stany depresyjne,
  • bóle głowy i bóle stawów,
  • dysproporcje w budowie sylwetki (czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a u mężczyzn – na piersiach).

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz z obniżonym – u mężczyzn.

Diagnostyka

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność? Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, i to niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w 3 pobraniach, czyli 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po 2 godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.

W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i 3 godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Dowiedz się więcej: Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Zamów książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
27 kwietnia 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

tarczyca

Badania tarczycy: dlaczego samo TSH nie wystarczy?

Często bywa tak, że oceniamy stan swojej tarczycy tylko na podstawie wyniku TSH. To może być jednak bardzo zgubne i należałoby zrobić jeszcze inne badania. Sprawdź, jakie i dlaczego. Po pierwsze należy pamiętać o tym,…

WIĘCEJ >

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…

WIĘCEJ >

Rytm dobowy – dlaczego jest ważny?

Czym jest rytm dobowy i dlaczego jest ważny? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Organizm człowieka, a dokładniej mówiąc – jego narządy i układy, działa zgodnie z wewnętrznym zegarem biologicznym. U człowieka występuje on…

WIĘCEJ >

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć

Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…

WIĘCEJ >