
Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Czarny czosnek jest inny. Jest słodki i nie pachnie tak intensywnie. Można go nawet zjeść rano i pójść do pracy. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.
Czarny czosnek to produkt otrzymywany w wyniku fermentacji zwykłego czosnku (Allium sativum), bez udziału bakterii i drożdży. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo duża wilgotność. Proces ten prowadzi do zmian w składzie chemicznym i wyglądzie czosnku, co nadaje mu charakterystyczny czarny kolor oraz łagodniejszy smak.
Właściwości czarnego czosnku
Czosnek ten m.in.:
- ma właściwości bakteriobójcze;
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
- wzmacnia odporność;
- charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów (jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać uszkodzeniom komórek organizmu) – zawiera ich więcej niż czosnek pospolity;
- ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne niż zwykły czosnek;
- jest łagodny dla przewodu pokarmowego;
- może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do poprawy zdrowia serca.
Zaleca się spożywanie od jednego ząbka do trzech ząbków czarnego czosnku dziennie.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek, sosów czy past. Jest stosunkowo łatwiejszy do spożycia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem i zapachem surowego czosnku.
Gdzie kupić czarny czosnek?
Dobrej jakości czarny czosnek znajdziesz u naszego partnera – firmy Juleko. Z kuponem Ajwen otrzymasz 10% rabatu. Sprawdź na www.czarny-czosnek.pl.
Poznaj naszych pozostałych partnerów.
Autor

Iwona Wierzbicka
Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Czarny czosnek jest inny. Jest słodki i nie pachnie tak intensywnie. Można go nawet zjeść rano i pójść do pracy. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.
Czarny czosnek to produkt otrzymywany w wyniku fermentacji zwykłego czosnku (Allium sativum), bez udziału bakterii i drożdży. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo duża wilgotność. Proces ten prowadzi do zmian w składzie chemicznym i wyglądzie czosnku, co nadaje mu charakterystyczny czarny kolor oraz łagodniejszy smak.
Właściwości czarnego czosnku
Czosnek ten m.in.:
- ma właściwości bakteriobójcze;
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
- wzmacnia odporność;
- charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów (jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać uszkodzeniom komórek organizmu) – zawiera ich więcej niż czosnek pospolity;
- ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne niż zwykły czosnek;
- jest łagodny dla przewodu pokarmowego;
- może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do poprawy zdrowia serca.
Zaleca się spożywanie od jednego ząbka do trzech ząbków czarnego czosnku dziennie.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek, sosów czy past. Jest stosunkowo łatwiejszy do spożycia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem i zapachem surowego czosnku.
Gdzie kupić czarny czosnek?
Dobrej jakości czarny czosnek znajdziesz u naszego partnera – firmy Juleko. Z kuponem Ajwen otrzymasz 10% rabatu. Sprawdź na www.czarny-czosnek.pl.
Poznaj naszych pozostałych partnerów.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…
WIĘCEJ >Peptydy – małe cząsteczki o wielkim znaczeniu
Peptydy to krótkie łańcuchy aminokwasów, które zyskują coraz większe uznanie w dietetyce. Pełnią one istotną rolę w regulacji wielu procesów metabolicznych, co czyni je wartościowym elementem współczesnej suplementacji i żywienia. W artykule omówimy, jak peptydy…
WIĘCEJ >Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >Radio Opole: Ekologia i zdrowy styl życia
W dzisiejszych czasach ciężko jest żyć zgodnie z naturą. W audycji opowiadamy o zdrowym stylu życia, czyli jak do tego dążyć, co jest ważne i jak zminimalizować "chemiczny efekt" działającego na nas otoczenia. O dziczyźnie,
WIĘCEJ >