fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

suplementy

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie go pod względem składu. Niestety, dodatki w suplementach to standard, dlatego czytanie etykiet jest naprawdę istotne.

Mało kto czyta opakowania i listę składników dodatkowych. Czasami literki są zbyt małe, niekiedy producenci próbują ukryć istotne informacje i umieszczają skład w niespodziewanych miejscach, a nierzadko też nazwy składników brzmią tajemniczo. Na ogół nie spodziewamy się, że w suplementach, które powinny korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać organizm, mogą być zawarte niebezpieczne substancje.

witaminy, niedobory, suplementacja

Obejrzyj webinarium o witaminach i minerałach

Dodatki w suplementach multiwitaminowych – lista najczęściej występujących składników:

  • żelatyna – sama w sobie nie jest niebezpieczna, jednak – jak wiadomo – pozyskiwana jest od bydła lub trzody chlewnej, co ma ogromne znaczenie w przypadku diet wegetariańskich czy wegańskich. Prawdopodobnie nie każdy jest świadomy zawartości takiego składnika w suplementach z witaminami i minerałami.
  • stabilizatory, m.in. E 1202 (poliwinylopolipirolidon) – to substancje syntetyczne, pełniące funkcję stabilizatora. Uznawane są za nieszkodliwe, jednak ich nadmierna ilość może przyczyniać się do uszkodzenia płuc i nerek oraz alergicznego odczynu skóry.
  • skrobia – jest to substancja nieszkodliwa, pochodzenia naturalnego, możemy ją znaleźć w zbożach i ziemniakach. Niestety, w niektórych sytuacjach może przyczynić się do występowania wzdęć, ponieważ skrobia niepoddana obróbce termicznej jest ciężkostrawna.
  • skrobia modyfikowana – substancja naturalna pozyskiwana najczęściej z kukurydzy, ziemniaków, manioku lub soi. Modyfikacja skrobi ma na celu zmianę jej właściwości i nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi. Problemem może być niewiadome źródło pochodzenia skrobi, gdyż producenci najczęściej nie podają takich informacji. Podobnie jak skrobia niemodyfikowana może powodować wzdęcia, jak również objawy nietolerancji czy alergii pokarmowych ze względu na pochodzenie skrobi.
  • sacharoza – czyli cukier (disacharyd) pochodzący z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Substancja naturalna, ale mogąca wpłynąć niekorzystnie na profil glukozy u osób chorych na cukrzycę, ponadto w niektórych sytuacjach może powodować wzdęcia i wzrost liczby patogennej flory jelitowej.
  • laktoza z mleka – to substancja naturalna, dwucukier, cukier mleczny. Wiele osób z powodu braku enzymu laktazy jej nie toleruje. Objawem nietolerancji są wzdęcia, uczucie przelewania się w jamie brzusznej bądź biegunki. Zwyczajowo laktozę znajdziemy jedynie w produktach mleczno-nabiałowych, zatem osoby z nietolerancją będą ich świadomie unikać. Niestety, co jest zaskakujące, możemy ją również znaleźć w niektórych suplementach multiwitaminowych.
  • gluten – to białko pochodzące z pszenicy, jęczmienia, owsa lub żyta. Gluten podejrzewa się o wywoływanie lub nasilanie objawów w co najmniej 50 chorobach. Większość osób mających problem z tolerancją glutenu nie zdaje sobie z tego sprawy, bo nie jest zdiagnozowana. Jako dietetyk kliniczny na co dzień pracuję z osobami cierpiącymi na choroby autoimmunologiczne, takie jak Hashimoto, łuszczyca, RZS, AZS. Wszystkie te osoby zaczynają odczuwać poprawę zdrowia po eliminacji z diety glutenu. Może on pogłębiać depresję, zaburzenia osobowości, zaburzenia poznawcze, często przyczynia się do wzdęć, zaparć lub biegunek, a w przypadku celiakii – do zaniku kosmków jelitowych i zmniejszenia bądź utraty zdolności wchłaniania składników odżywczych. Dla niektórych nawet bardzo małe dawki glutenu mogą okazać się bardzo toksyczne.
  • barwniki, w tym E 110 (żółcień pomarańczowa FCF) – syntetyczny barwnik, w niektórych krajach dodawanie go do produktów spożywczych zostało zakazane z powodu szkodliwego wpływu na organizm. E 110 może powodować katar sienny, astmę, egzemę skórną, bóle brzucha, nadpobudliwość oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. U osób z nietolerancją salicylanów może wywoływać reakcje alergiczne.
  • barwniki – wybielacze, w tym E 171 (dwutlenek tytanu) – naturalny biały barwnik, najprawdopodobniej bez wpływu na zdrowie.
  • syntetyczne słodziki w tym aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), sukraloza (E 955) – są dodawane do preparatów multiwitaminowych w płynie bądź w saszetkach do rozpuszczania celem polepszenia smaku. Niestety, są owiane złą sławą. Można znaleźć sporo badań dowodzących ich negatywnego wpływu na zdrowie w postaci wywoływania reakcji alergicznych czy działania karcinogennego. W Ameryce uznane za głównych winowajców otyłości z powodu wpływu na zwiększony wyrzut insuliny.

Kilka etykiet – wybrane losowo (syropy, witaminy, lekarstwa):

dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta

Więcej o dodatkach możesz przeczytać tutaj:

Bibliografia:

  1. Przyjemska B., Niebezpieczne zboża: groźny gluten, Białystok 2013.
  2. Mercola J., Levy A. R., Dieta bez zbóż, Warszawa 2006.
  3. Hartwig M., Hartwig D., Zdrowie zaczyna się od jedzenia, Warszawa 2013.
  4. Bator J., Zamień chemię na jedzenie, Kraków 2013.
  5. Nakazawa D. J., The autoimmune epidemic, 2008.
  6. McArthur J., Hypothyroidism, „Natural Health Magazine” (2013).
  7. Heisey J., Natural help for hashimoto’s, 2012.
  8. Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, Warszawa 2011.
  9. Simon B. R., Parlee S. D., Learman B. S. Artificial sweeteners stimulate adipogenesis and suppress lipolysis independently of sweet taste receptors, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24068707/ (18.04.2015).
  10. http://www.efsa.europa.eu/ (18.04.2015).
  11. http://pfpz.pl (18.04.2015).
  12. http://efood.com.pl (18.04.2015).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie go pod względem składu. Niestety, dodatki w suplementach to standard, dlatego czytanie etykiet jest naprawdę istotne.

Mało kto czyta opakowania i listę składników dodatkowych. Czasami literki są zbyt małe, niekiedy producenci próbują ukryć istotne informacje i umieszczają skład w niespodziewanych miejscach, a nierzadko też nazwy składników brzmią tajemniczo. Na ogół nie spodziewamy się, że w suplementach, które powinny korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać organizm, mogą być zawarte niebezpieczne substancje.

witaminy, niedobory, suplementacja

Obejrzyj webinarium o witaminach i minerałach

Dodatki w suplementach multiwitaminowych – lista najczęściej występujących składników:

  • żelatyna – sama w sobie nie jest niebezpieczna, jednak – jak wiadomo – pozyskiwana jest od bydła lub trzody chlewnej, co ma ogromne znaczenie w przypadku diet wegetariańskich czy wegańskich. Prawdopodobnie nie każdy jest świadomy zawartości takiego składnika w suplementach z witaminami i minerałami.
  • stabilizatory, m.in. E 1202 (poliwinylopolipirolidon) – to substancje syntetyczne, pełniące funkcję stabilizatora. Uznawane są za nieszkodliwe, jednak ich nadmierna ilość może przyczyniać się do uszkodzenia płuc i nerek oraz alergicznego odczynu skóry.
  • skrobia – jest to substancja nieszkodliwa, pochodzenia naturalnego, możemy ją znaleźć w zbożach i ziemniakach. Niestety, w niektórych sytuacjach może przyczynić się do występowania wzdęć, ponieważ skrobia niepoddana obróbce termicznej jest ciężkostrawna.
  • skrobia modyfikowana – substancja naturalna pozyskiwana najczęściej z kukurydzy, ziemniaków, manioku lub soi. Modyfikacja skrobi ma na celu zmianę jej właściwości i nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi. Problemem może być niewiadome źródło pochodzenia skrobi, gdyż producenci najczęściej nie podają takich informacji. Podobnie jak skrobia niemodyfikowana może powodować wzdęcia, jak również objawy nietolerancji czy alergii pokarmowych ze względu na pochodzenie skrobi.
  • sacharoza – czyli cukier (disacharyd) pochodzący z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Substancja naturalna, ale mogąca wpłynąć niekorzystnie na profil glukozy u osób chorych na cukrzycę, ponadto w niektórych sytuacjach może powodować wzdęcia i wzrost liczby patogennej flory jelitowej.
  • laktoza z mleka – to substancja naturalna, dwucukier, cukier mleczny. Wiele osób z powodu braku enzymu laktazy jej nie toleruje. Objawem nietolerancji są wzdęcia, uczucie przelewania się w jamie brzusznej bądź biegunki. Zwyczajowo laktozę znajdziemy jedynie w produktach mleczno-nabiałowych, zatem osoby z nietolerancją będą ich świadomie unikać. Niestety, co jest zaskakujące, możemy ją również znaleźć w niektórych suplementach multiwitaminowych.
  • gluten – to białko pochodzące z pszenicy, jęczmienia, owsa lub żyta. Gluten podejrzewa się o wywoływanie lub nasilanie objawów w co najmniej 50 chorobach. Większość osób mających problem z tolerancją glutenu nie zdaje sobie z tego sprawy, bo nie jest zdiagnozowana. Jako dietetyk kliniczny na co dzień pracuję z osobami cierpiącymi na choroby autoimmunologiczne, takie jak Hashimoto, łuszczyca, RZS, AZS. Wszystkie te osoby zaczynają odczuwać poprawę zdrowia po eliminacji z diety glutenu. Może on pogłębiać depresję, zaburzenia osobowości, zaburzenia poznawcze, często przyczynia się do wzdęć, zaparć lub biegunek, a w przypadku celiakii – do zaniku kosmków jelitowych i zmniejszenia bądź utraty zdolności wchłaniania składników odżywczych. Dla niektórych nawet bardzo małe dawki glutenu mogą okazać się bardzo toksyczne.
  • barwniki, w tym E 110 (żółcień pomarańczowa FCF) – syntetyczny barwnik, w niektórych krajach dodawanie go do produktów spożywczych zostało zakazane z powodu szkodliwego wpływu na organizm. E 110 może powodować katar sienny, astmę, egzemę skórną, bóle brzucha, nadpobudliwość oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. U osób z nietolerancją salicylanów może wywoływać reakcje alergiczne.
  • barwniki – wybielacze, w tym E 171 (dwutlenek tytanu) – naturalny biały barwnik, najprawdopodobniej bez wpływu na zdrowie.
  • syntetyczne słodziki w tym aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), sukraloza (E 955) – są dodawane do preparatów multiwitaminowych w płynie bądź w saszetkach do rozpuszczania celem polepszenia smaku. Niestety, są owiane złą sławą. Można znaleźć sporo badań dowodzących ich negatywnego wpływu na zdrowie w postaci wywoływania reakcji alergicznych czy działania karcinogennego. W Ameryce uznane za głównych winowajców otyłości z powodu wpływu na zwiększony wyrzut insuliny.

Kilka etykiet – wybrane losowo (syropy, witaminy, lekarstwa):

dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta
dodatki - suplementy - ajwendieta

Więcej o dodatkach możesz przeczytać tutaj:

Bibliografia:

  1. Przyjemska B., Niebezpieczne zboża: groźny gluten, Białystok 2013.
  2. Mercola J., Levy A. R., Dieta bez zbóż, Warszawa 2006.
  3. Hartwig M., Hartwig D., Zdrowie zaczyna się od jedzenia, Warszawa 2013.
  4. Bator J., Zamień chemię na jedzenie, Kraków 2013.
  5. Nakazawa D. J., The autoimmune epidemic, 2008.
  6. McArthur J., Hypothyroidism, „Natural Health Magazine” (2013).
  7. Heisey J., Natural help for hashimoto’s, 2012.
  8. Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, Warszawa 2011.
  9. Simon B. R., Parlee S. D., Learman B. S. Artificial sweeteners stimulate adipogenesis and suppress lipolysis independently of sweet taste receptors, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24068707/ (18.04.2015).
  10. http://www.efsa.europa.eu/ (18.04.2015).
  11. http://pfpz.pl (18.04.2015).
  12. http://efood.com.pl (18.04.2015).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
18 kwietnia 2015

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Katarzyna Wawrzyniak 20 kwietnia 2015 o 07:16

    Pamiętam jak jeszcze na studiach, na zajęciach z żywienia w sporcie profesor wspomniał o swoich badaniach nad multiwitaminami itp. Okazało się, że te najtańsze (i nie tylko) zawierały spore ilości środków dopingowych… Przerażające

  2. Przemysław Kasprzyszy 3 maja 2015 o 17:37

    Iwona z tym „Dwutlenkiem Tytanu” – to ja nie wiem czy jest taki bezpieczny… 🙁
    http://faktydlazdrowia.pl/uwazaj-na-nieskuteczne-i-niebezpieczne-witaminy-i-suplementy/

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jak być zdrowszym

Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!

Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…

WIĘCEJ >

Głodówki i posty lecznicze

Czy głodówki i posty lecznicze są skuteczne? O czym należy wiedzieć, zanim się zdecydujemy na taki krok? Charakterystyczne dla współczesnych czasów jest to, że częściej chorujemy z nadmiaru pożywienia niż z głodu, przede wszystkim w…

WIĘCEJ >

Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…

WIĘCEJ >

Dieta nie działa – dlaczego?

Wiele osób przechodzi na dietę, ale nie chudnie. Zwykle problem ten dotyka kobiety, ponieważ ich organizm jest dużo bardziej skomplikowany. Kobieta miesiączkuje, rodzi dzieci, do tego częściej się stresuje różnymi sprawami, a stresy często zajada…

WIĘCEJ >