Fasolka szparagowa – co w sobie kryje?
Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa to źródło wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
To jedno z chętniej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Sezon na fasolkę trwa od czerwca do września, więc w sezonie letnim jest to jeden z najbardziej wyczekiwanych przysmaków.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta (ma więcej witaminy A i kwasu foliowego) i zielona (zawiera więcej potasu i fosforu). Obydwie są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Czy fasolka jest zdrowa?
Fasolka jest ceniona przede wszystkim za bogactwo błonnika i kwasu foliowego. Ale nie tylko. Znajdziemy w niej również inne cenne składniki, takie jak:
- witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), C, K;
- minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź, mangan;
- luteina;
- flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników).
Fasolka jest również źródłem białka i węglowodanów; zawiera niewielkie ilości tłuszczu.
Fasola szparagowa – właściwości
Dzięki powyżej wymienionym składnikom fasolka wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
Zawarty w fasolce błonnik korzystnie wpływa na procesy trawienne i reguluje pracę układu pokarmowego, dzięki czemu m.in. zapobiega zaparciom. Powinny na nią jednak uważać osoby z tendencją do wzdęć, ponieważ może się do nich przyczyniać.
Sprawdź: Skuteczny sposób na wzdęcia
Fasolka to źródło przeciwutleniaczy (witaminy E, C, K), dzięki którym opóźniają się procesy starzenia. Zawiera też kwercetynę – silny antyoksydant, który chroni przed niedokrwistością i miażdżycą, wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Z kolei fitosterole obecne w fasolce wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ponadto witamina A zawarta w fasolce wspiera nasz wzrok, a witamina K jest ważna dla krzepnięcia krwi.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego fasolka jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Przepadają też za nią osoby dążące do zmniejszenia wagi, ponieważ jest niskokaloryczna (ma 31 kcal na 100 g). Fasolka ma też niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie w kuchni
Fasolka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatki, omletów czy zup. Można ją też zjeść po prosu samodzielnie, ale dopiero po obróbce termicznej. Surowa fasolka może nam zaszkodzić, ponieważ występuje w niej fazyna – toksyczna substancja, która rozkłada się pod wpływem temperatury.
Fasolkę należy dokładnie umyć, a następnie trzeba odciąć jej końcówki z dwóch stron. Można ją ugotować we wrzątku albo przygotować na parze. Będzie smacznym urozmaiceniem wielu letnich dań. Najczęściej serwuje się ją w postaci ugotowanej, razem z masłem i bułką tartą, przez co staje się mniej zdrowa, więc lepiej zachować w tym umiar.
Fasolkę można też mrozić, dzięki czemu można się nią cieszyć bez względu na porę roku.
Jeśli szukasz przepisów, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa to źródło wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
To jedno z chętniej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Sezon na fasolkę trwa od czerwca do września, więc w sezonie letnim jest to jeden z najbardziej wyczekiwanych przysmaków.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta (ma więcej witaminy A i kwasu foliowego) i zielona (zawiera więcej potasu i fosforu). Obydwie są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Czy fasolka jest zdrowa?
Fasolka jest ceniona przede wszystkim za bogactwo błonnika i kwasu foliowego. Ale nie tylko. Znajdziemy w niej również inne cenne składniki, takie jak:
- witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), C, K;
- minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź, mangan;
- luteina;
- flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników).
Fasolka jest również źródłem białka i węglowodanów; zawiera niewielkie ilości tłuszczu.
Fasola szparagowa – właściwości
Dzięki powyżej wymienionym składnikom fasolka wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
Zawarty w fasolce błonnik korzystnie wpływa na procesy trawienne i reguluje pracę układu pokarmowego, dzięki czemu m.in. zapobiega zaparciom. Powinny na nią jednak uważać osoby z tendencją do wzdęć, ponieważ może się do nich przyczyniać.
Sprawdź: Skuteczny sposób na wzdęcia
Fasolka to źródło przeciwutleniaczy (witaminy E, C, K), dzięki którym opóźniają się procesy starzenia. Zawiera też kwercetynę – silny antyoksydant, który chroni przed niedokrwistością i miażdżycą, wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Z kolei fitosterole obecne w fasolce wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ponadto witamina A zawarta w fasolce wspiera nasz wzrok, a witamina K jest ważna dla krzepnięcia krwi.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego fasolka jest szczególnie polecana kobietom w ciąży. Przepadają też za nią osoby dążące do zmniejszenia wagi, ponieważ jest niskokaloryczna (ma 31 kcal na 100 g). Fasolka ma też niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie w kuchni
Fasolka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatki, omletów czy zup. Można ją też zjeść po prosu samodzielnie, ale dopiero po obróbce termicznej. Surowa fasolka może nam zaszkodzić, ponieważ występuje w niej fazyna – toksyczna substancja, która rozkłada się pod wpływem temperatury.
Fasolkę należy dokładnie umyć, a następnie trzeba odciąć jej końcówki z dwóch stron. Można ją ugotować we wrzątku albo przygotować na parze. Będzie smacznym urozmaiceniem wielu letnich dań. Najczęściej serwuje się ją w postaci ugotowanej, razem z masłem i bułką tartą, przez co staje się mniej zdrowa, więc lepiej zachować w tym umiar.
Fasolkę można też mrozić, dzięki czemu można się nią cieszyć bez względu na porę roku.
Jeśli szukasz przepisów, zajrzyj do naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
SIBO – diagnoza to nie wszystko!
Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…
WIĘCEJ >Zmęczenie po pracy – skąd się bierze?
Coraz częściej osoby pracujące w biurze są po pracy wykończone, choć teoretycznie nie wymaga ona wielkich nakładów energii. Chroniczne zmęczenie dotyka głównie kobiet. Dlatego tak się dzieje? Skąd to zmęczenie? Mamy różne neuroprzekaźniki, a chemia…
WIĘCEJ >Radio Opole: Fast food lasagnie
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole, na temat żywności paczkowanej, gotowej do spożycia po wyciągnięciu z opakowania i podgrzaniu. Co nam szkodzi, co może kryć się w takiej żywności i kto może sobie na taką pozwolić….
WIĘCEJ >Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory
Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej? Jelito objęte stanem zapalnym gorzej…
WIĘCEJ >