fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica – co z nią zrobić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Grasica – co z nią zrobić?

co-zrobic-z-grasica.jpg

Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem.

U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Jest też potrzebna do rozwoju odporności organizmu. Podobnie jest u zwierząt – grasica jest duża tylko wtedy, gdy dany cielak jest mały. Dlaczego akurat cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

Grasica w kuchni

Grasica wygląda trochę jak mózg. To szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, trochę gumowato-galaretowata.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Jak ją przygotować? Trzeba usunąć błonki, chociaż niektórzy tego nie robią. Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3–4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy produkt sparzyć, czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, a obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do zimnej wody (dzięki temu zatrzymamy proces parzenia). Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. W ten sposób mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś grasica była uznawana w Polsce za wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami.

Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Jak ją przyrządzić?

Grasicę można:

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.,
  • ugotować w rosole lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą,
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek,
  • dusić w warzywach,
  • dusić w owocach,
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem.

U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Jest też potrzebna do rozwoju odporności organizmu. Podobnie jest u zwierząt – grasica jest duża tylko wtedy, gdy dany cielak jest mały. Dlaczego akurat cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

Grasica w kuchni

Grasica wygląda trochę jak mózg. To szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, trochę gumowato-galaretowata.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Jak ją przygotować? Trzeba usunąć błonki, chociaż niektórzy tego nie robią. Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3–4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy produkt sparzyć, czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, a obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do zimnej wody (dzięki temu zatrzymamy proces parzenia). Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. W ten sposób mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś grasica była uznawana w Polsce za wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami.

Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Jak ją przyrządzić?

Grasicę można:

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.,
  • ugotować w rosole lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą,
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek,
  • dusić w warzywach,
  • dusić w owocach,
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
22 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowo-borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Wolnowar – jak go używać?

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać. Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo-bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >