fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica – co z nią zrobić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Grasica – co z nią zrobić?

co-zrobic-z-grasica.jpg

Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem.

U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Jest też potrzebna do rozwoju odporności organizmu. Podobnie jest u zwierząt – grasica jest duża tylko wtedy, gdy dany cielak jest mały. Dlaczego akurat cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

Grasica w kuchni

Grasica wygląda trochę jak mózg. To szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, trochę gumowato-galaretowata.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Jak ją przygotować? Trzeba usunąć błonki, chociaż niektórzy tego nie robią. Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3–4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy produkt sparzyć, czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, a obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do zimnej wody (dzięki temu zatrzymamy proces parzenia). Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. W ten sposób mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś grasica była uznawana w Polsce za wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami.

Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Jak ją przyrządzić?

Grasicę można:

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.,
  • ugotować w rosole lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą,
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek,
  • dusić w warzywach,
  • dusić w owocach,
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem.

U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Jest też potrzebna do rozwoju odporności organizmu. Podobnie jest u zwierząt – grasica jest duża tylko wtedy, gdy dany cielak jest mały. Dlaczego akurat cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

Grasica w kuchni

Grasica wygląda trochę jak mózg. To szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, trochę gumowato-galaretowata.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Jak ją przygotować? Trzeba usunąć błonki, chociaż niektórzy tego nie robią. Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3–4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy produkt sparzyć, czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, a obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do zimnej wody (dzięki temu zatrzymamy proces parzenia). Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. W ten sposób mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś grasica była uznawana w Polsce za wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami.

Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Jak ją przyrządzić?

Grasicę można:

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.,
  • ugotować w rosole lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą,
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek,
  • dusić w warzywach,
  • dusić w owocach,
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
22 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Jak wybrać dobry nóż?

Nóż to najlepszy przyjaciel kucharza. Tylko jak wybrać dobry nóż? Sprawdź, jak to zrobić! Są różne rodzaje noży i jest od groma firm, które je produkują. Tak naprawdę najistotniejsza jest jedna kwestia – nóż ma…

WIĘCEJ >

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi. Jest na to kilka…

WIĘCEJ >