
Biotyna nazywana jest też witaminą B7 lub witaminą H. Jest znana głównie ze swojego pozytywnego działania na stan włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie są jej inne zalety i w jakich produktach można ją znaleźć.
Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie. Może być wytwarzana w jelitach za pomocą flory jelitowej, ale jest także dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest substancją bardzo niestabilną, wrażliwą na zmiany temperatury, promieniowanie czy kontakt z wodą.
Biotyna – właściwości
Biotynę ceni się przede wszystkim ze względu na jej pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Jednak odgrywa ona o wiele ważniejszą rolę w działaniu organizmu, m.in.:
- bierze udział w przemianie materii, w metabolizmie białek i tłuszczów;
- pomaga w procesie wchłaniania witaminy C;
- bierze udział w procesie tworzenia protrombiny, która jest ważna dla krzepnięcia krwi;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi;
- wspomaga pracę tarczycy.
Niedobór biotyny
Zwykle niedobór biotyny jest następstwem uciążliwej antybiotykoterapii. Niedobór objawia się m.in. wysypkami, stanami zapalnymi, wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu, bólami mięśni czy rozdrażnieniem.
Przedawkowanie biotyny to rzadka sytuacja, ponieważ nadmiar tej witaminy jest wydalany wraz z moczem.
W jakich produktach jest najwięcej biotyny?
Witaminę H można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Najbogatszym źródłem biotyny są takie produkty, jak: wątróbka, żółtka jaj, orzechy włoskie, sardynki, grzyby, ryż naturalny, mięso. Witaminę tę można też znaleźć w warzywach, takich jak szpinak, kalafior, marchew, pomidor.
Biotyna jest też popularnym składnikiem wielu suplementów na poprawę stanu włosów i paznokci. Jeśli szukasz sprawdzonego preparatu na ich wzmocnienie, sprawdź opracowany przeze mnie suplement N°1 Beautiful HAIR (z kuponem AJWEN otrzymasz rabat).
Autor

Iwona Wierzbicka
Biotyna nazywana jest też witaminą B7 lub witaminą H. Jest znana głównie ze swojego pozytywnego działania na stan włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie są jej inne zalety i w jakich produktach można ją znaleźć.
Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie. Może być wytwarzana w jelitach za pomocą flory jelitowej, ale jest także dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest substancją bardzo niestabilną, wrażliwą na zmiany temperatury, promieniowanie czy kontakt z wodą.
Biotyna – właściwości
Biotynę ceni się przede wszystkim ze względu na jej pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Jednak odgrywa ona o wiele ważniejszą rolę w działaniu organizmu, m.in.:
- bierze udział w przemianie materii, w metabolizmie białek i tłuszczów;
- pomaga w procesie wchłaniania witaminy C;
- bierze udział w procesie tworzenia protrombiny, która jest ważna dla krzepnięcia krwi;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi;
- wspomaga pracę tarczycy.
Niedobór biotyny
Zwykle niedobór biotyny jest następstwem uciążliwej antybiotykoterapii. Niedobór objawia się m.in. wysypkami, stanami zapalnymi, wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu, bólami mięśni czy rozdrażnieniem.
Przedawkowanie biotyny to rzadka sytuacja, ponieważ nadmiar tej witaminy jest wydalany wraz z moczem.
W jakich produktach jest najwięcej biotyny?
Witaminę H można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Najbogatszym źródłem biotyny są takie produkty, jak: wątróbka, żółtka jaj, orzechy włoskie, sardynki, grzyby, ryż naturalny, mięso. Witaminę tę można też znaleźć w warzywach, takich jak szpinak, kalafior, marchew, pomidor.
Biotyna jest też popularnym składnikiem wielu suplementów na poprawę stanu włosów i paznokci. Jeśli szukasz sprawdzonego preparatu na ich wzmocnienie, sprawdź opracowany przeze mnie suplement N°1 Beautiful HAIR (z kuponem AJWEN otrzymasz rabat).
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?
Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To…
WIĘCEJ >Witamina C – jak dawkować?
Witamina C nie działa – tego można się dowiedzieć z telewizji czy tekstów w internecie. Ale jest też sporo artykułów naukowych, że jednak działa – wystarczy sięgnąć do bazy PubMed. Wnioski z badań są takie:…
WIĘCEJ >Czy senes to naturalne wsparcie w trudnościach trawiennych?
Senna to roślina, która od wieków znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej. Wykorzystywana głównie jako środek przeczyszczający, pochodzi z tropikalnych regionów świata, w tym z Afryki i Indii. Jej właściwości są szeroko znane i doceniane,…
WIĘCEJ >Głodówki i posty lecznicze
Czy głodówki i posty lecznicze są skuteczne? O czym należy wiedzieć, zanim się zdecydujemy na taki krok? Charakterystyczne dla współczesnych czasów jest to, że częściej chorujemy z nadmiaru pożywienia niż z głodu, przede wszystkim w…
WIĘCEJ >