fbpx
logo
Szukaj
open close

Histamina i substancje „alergizujące” – KDK 19/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego, co oznacza, że zawsze tam, gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja czy po prostu stan zapalny, pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą one dolać oliwy do ognia, powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy, jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym, jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.

Jest to moduł 19. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują;
  • jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin;
  • dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić;
  • stany zapalne a histamina – co trzeba wiedzieć;
  • co to są komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych;
  • jakie substancje obniżają poziom enzymu DAO;
  • DAO i MAO – jaki jest ich mechanizm działania;
  • co podnosi poziom histaminy w organizmie;
  • jakie produkty są wyzwalaczami histaminy;
  • jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy;
  • jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne;
  • tyramina – czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają;
  • jak prezentują się tabele z aminami biogennymi;
  • mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych – co trzeba wiedzieć;
  • jaka suplementacja wspiera organizm;
  • jak wygląda diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją;
  • co to są neurotransmitery;
  • jakie są konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy;
  • jak wygląda rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie;
  • co zaburza działanie enzymów rozkładających histaminę;
  • jak analizować wyniki – case study;
  • jak wyglądają tabele inhibitorów DAO;
  • jak wyglądają tabele wyzwalaczy histaminy;
  • jak wyglądają tabele źródeł histaminowych;
  • jakie suplementy wspierają rozkładanie histaminy;
  • probiotykoterapia – jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy.

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego, co oznacza, że zawsze tam, gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja czy po prostu stan zapalny, pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą one dolać oliwy do ognia, powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy, jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym, jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.

Jest to moduł 19. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się:

  • co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują;
  • jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin;
  • dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić;
  • stany zapalne a histamina – co trzeba wiedzieć;
  • co to są komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych;
  • jakie substancje obniżają poziom enzymu DAO;
  • DAO i MAO – jaki jest ich mechanizm działania;
  • co podnosi poziom histaminy w organizmie;
  • jakie produkty są wyzwalaczami histaminy;
  • jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy;
  • jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne;
  • tyramina – czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają;
  • jak prezentują się tabele z aminami biogennymi;
  • mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych – co trzeba wiedzieć;
  • jaka suplementacja wspiera organizm;
  • jak wygląda diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją;
  • co to są neurotransmitery;
  • jakie są konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy;
  • jak wygląda rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie;
  • co zaburza działanie enzymów rozkładających histaminę;
  • jak analizować wyniki – case study;
  • jak wyglądają tabele inhibitorów DAO;
  • jak wyglądają tabele wyzwalaczy histaminy;
  • jak wyglądają tabele źródeł histaminowych;
  • jakie suplementy wspierają rozkładanie histaminy;
  • probiotykoterapia – jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy.

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka;
  • dla lekarza;
  • dla fizjoterapeuty;
  • dla farmaceuty;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
  • Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
  • Dostęp nieograniczony.

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

substancje problematyczne

Substancje problematyczne w żywności – KDK 5/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
piramida żywienia

Piramida IŻŻ a piramida Ajwen

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Mitochondria. Odżywianie na poziomie komórkowym

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
candida

Grzybica organizmu – czyli Candida

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >