Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego co oznacza, że zawsze tam gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja, czy po prostu stan zapalny pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą dołożyć przysłowiowej oliwy do ognia powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.
Jest to moduł 19 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują
- Jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin
- Dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić
- Stany zapalne a histamina
- Komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
- Substancje obniżające poziom enzymu DAO
- DAO i MAO – ich mechanizm działania
- Co podnosi poziom histaminy w organizmie
- Jakie produkty są wyzwalaczami histaminy
- Jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy
- Jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne
- Tyramina, czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają
- Tabele z aminami biogennymi
- Mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
- Suplementacja wspierająca organizm
- Diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
- Neurotransmitery
- Konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
- Rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
- Zaburzacze działania enzymów rozkładających histaminę
- Analiza case study
- Tabele inhibitorów DAO
- Tabele wyzwalaczy histaminy
- Tabele źródeł histaminowych
- Suplementy wspierające rozkładanie histaminy
- Probiotykoterapia, jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy
Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny
Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego co oznacza, że zawsze tam gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja, czy po prostu stan zapalny pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą dołożyć przysłowiowej oliwy do ognia powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.
Jest to moduł 19 Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się
- Co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują
- Jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin
- Dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić
- Stany zapalne a histamina
- Komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
- Substancje obniżające poziom enzymu DAO
- DAO i MAO – ich mechanizm działania
- Co podnosi poziom histaminy w organizmie
- Jakie produkty są wyzwalaczami histaminy
- Jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy
- Jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne
- Tyramina, czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają
- Tabele z aminami biogennymi
- Mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
- Suplementacja wspierająca organizm
- Diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
- Neurotransmitery
- Konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
- Rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
- Zaburzacze działania enzymów rozkładających histaminę
- Analiza case study
- Tabele inhibitorów DAO
- Tabele wyzwalaczy histaminy
- Tabele źródeł histaminowych
- Suplementy wspierające rozkładanie histaminy
- Probiotykoterapia, jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy
Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.
Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- Dla dietetyka
- Dla lekarza
- Dla fizjoterapeuty
- Dla farmaceuty
- Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
- Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
- Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
- Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
- Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
- Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam - Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf
Tagi
Podobne tematy
Prehabilitacja – jak uniknąć kontuzji?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Aktywność fizyczna w stresie
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Węglowodany i ich rola – KDK 2/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Jelita – KDK 15/29
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >