fbpx
logo
Szukaj
open close

Histamina i substancje „alergizujące” – KDK 19/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego co oznacza, że zawsze tam gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja, czy po prostu stan zapalny pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą dołożyć przysłowiowej oliwy do ognia powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.

Jest to moduł 19 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują
  • Jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin
  • Dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić
  • Stany zapalne a histamina
  • Komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
  • Substancje obniżające poziom enzymu DAO
  • DAO i MAO – ich mechanizm działania
  • Co podnosi poziom histaminy w organizmie
  • Jakie produkty są wyzwalaczami histaminy
  • Jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy
  • Jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne
  • Tyramina, czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają
  • Tabele z aminami biogennymi
  • Mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
  • Suplementacja wspierająca organizm
  • Diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
  • Neurotransmitery
  • Konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
  • Rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
  • Zaburzacze działania enzymów rozkładających histaminę
  • Analiza case study
  • Tabele inhibitorów DAO
  • Tabele wyzwalaczy histaminy
  • Tabele źródeł histaminowych
  • Suplementy wspierające rozkładanie histaminy
  • Probiotykoterapia, jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

199 zł

jednorazowa opłata za dożywotni dostęp do filmu

Kupuję

Nietolerancja histaminy może udawać wszystkie inne rodzaje alergii. Problem polega również na tym, że histamina jest jednym z pierwszych mediatorów stanu zapalnego co oznacza, że zawsze tam gdzie alergia, nietolerancja, dysbioza, choroby autoimmunologiczne, infekcja, czy po prostu stan zapalny pojawia się dodatkowy problem z produktami bogatymi w histaminę. Z jednej strony są to produkty odżywcze, wspierające jelita, a z drugiej strony mogą dołożyć przysłowiowej oliwy do ognia powodując wzdęcia, biegunki, przelewanie się w jelitach, katar, a nawet tak nietypowe objawy jak endometrioza, wysoki puls, migreny, bóle stawów czy zaczerwienienie i opuchliznę ciała. W tym module skupimy się na tym jak połączyć temat histaminy w całość, kiedy warto zastosować dietę niskohistaminową, a kiedy nie ma takiej potrzeby i wystarczy się wesprzeć probiotykami, kwercetyną, witaminą C czy ziołami.

Jest to moduł 19 Kursu Dietetyki Klinicznej.

Z tego materiału dowiesz się

  • Co to są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują
  • Jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin
  • Dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić
  • Stany zapalne a histamina
  • Komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
  • Substancje obniżające poziom enzymu DAO
  • DAO i MAO – ich mechanizm działania
  • Co podnosi poziom histaminy w organizmie
  • Jakie produkty są wyzwalaczami histaminy
  • Jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy
  • Jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne
  • Tyramina, czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają
  • Tabele z aminami biogennymi
  • Mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
  • Suplementacja wspierająca organizm
  • Diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
  • Neurotransmitery
  • Konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
  • Rozkładanie histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
  • Zaburzacze działania enzymów rozkładających histaminę
  • Analiza case study
  • Tabele inhibitorów DAO
  • Tabele wyzwalaczy histaminy
  • Tabele źródeł histaminowych
  • Suplementy wspierające rozkładanie histaminy
  • Probiotykoterapia, jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla dietetyka
  • Dla lekarza
  • Dla fizjoterapeuty
  • Dla farmaceuty
  • Dla ciebie jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • Dla ciebie jeśli w przyszłości myślisz by pomagać innym
  • Dla ciebie jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • Dla ciebie jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • Dla ciebie jeśli po prostu chcesz i masz ochotę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i wracać. Otrzymasz również prezentacje pdf do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • Certyfikat do tego modułu wysyłany mailem do samodzielnego wydrukowania
  • Prezentacja pdf do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam - Iwona Wierzbicka

Pliki do pobrania

Moduł 19: Histamina i substancje alergizujące - prezentacja pdf

Tagi

Podobne tematy

Prehabilitacja – jak uniknąć kontuzji?

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >

Aktywność fizyczna w stresie

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
węglowodany

Węglowodany i ich rola – KDK 2/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >
jelita

Jelita – KDK 15/29

Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!

WIĘCEJ >