fbpx
Szukaj
open close

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zakwaszanie żołądka – tak czy nie

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Jeśli mamy być precyzyjni, to chodzi raczej o pobudzanie żołądka do lepszej pracy. Potrzebujemy go mocno zakwaszonego, aby prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5–2, czyli jest bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisku organizm może trawić białko i odpowiednio wykorzystać niezbędne składniki. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami czy pasożytami. Jeśli pH żołądka nie jest odpowiednio niskie, to pokarm nie może się do końca strawić, zawarte w nim składniki nie mogą się prawidłowo wchłonąć, a wirusy i patogeny nie zostają zabite. W takiej sytuacji jelita przestają pracować właściwie, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony, mogą świadczyć takie objawy, jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, odbijanie się, uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. Jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli wyniki są w normie), to również można podejrzewać, że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Zakwaszanie żołądka – jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby, aby dokwasić żołądek i wspomóc jego pracę? Wystarczy na 15–20 minut przed posiłkiem zawierającym mięso, jaja i tłuste ryby wypijać pół szklanki wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny. Zamiast soku z cytryny można dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki octu jabłkowego (ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sok z cytryny działa łagodniej, więc lepiej zacząć od niego. Jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet zauważamy poprawę, można stopniowo zmniejszać rozcieńczenie, tak aby ilość wody była taka sama jak soku z cytryny (można nawet spróbować wypić sam sok). Dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.

Przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienia szybko się odwadnia). W przeciwnym razie w czasie dokwaszania mogą się pojawić bóle brzucha.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. W takim wypadku nie powinno się wprowadzać octu jabłkowego, ale można spróbować z sokiem z cytryny. Nie będzie to jednak odpowiedni sposób, jeśli ból się nasila. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka. Można wprowadzić np. aloes (powinien to być naturalny sok bez konserwantów) lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.

U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka, może się okazać konieczna suplementacja enzymów trawiennych. Należy ją jednak stosować ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, skontaktuj się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Jeśli mamy być precyzyjni, to chodzi raczej o pobudzanie żołądka do lepszej pracy. Potrzebujemy go mocno zakwaszonego, aby prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5–2, czyli jest bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisku organizm może trawić białko i odpowiednio wykorzystać niezbędne składniki. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami czy pasożytami. Jeśli pH żołądka nie jest odpowiednio niskie, to pokarm nie może się do końca strawić, zawarte w nim składniki nie mogą się prawidłowo wchłonąć, a wirusy i patogeny nie zostają zabite. W takiej sytuacji jelita przestają pracować właściwie, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony, mogą świadczyć takie objawy, jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, odbijanie się, uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. Jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli wyniki są w normie), to również można podejrzewać, że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Zakwaszanie żołądka – jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby, aby dokwasić żołądek i wspomóc jego pracę? Wystarczy na 15–20 minut przed posiłkiem zawierającym mięso, jaja i tłuste ryby wypijać pół szklanki wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny. Zamiast soku z cytryny można dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki octu jabłkowego (ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Sok z cytryny działa łagodniej, więc lepiej zacząć od niego. Jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet zauważamy poprawę, można stopniowo zmniejszać rozcieńczenie, tak aby ilość wody była taka sama jak soku z cytryny (można nawet spróbować wypić sam sok). Dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.

Przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienia szybko się odwadnia). W przeciwnym razie w czasie dokwaszania mogą się pojawić bóle brzucha.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. W takim wypadku nie powinno się wprowadzać octu jabłkowego, ale można spróbować z sokiem z cytryny. Nie będzie to jednak odpowiedni sposób, jeśli ból się nasila. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka. Można wprowadzić np. aloes (powinien to być naturalny sok bez konserwantów) lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.

U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka, może się okazać konieczna suplementacja enzymów trawiennych. Należy ją jednak stosować ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, skontaktuj się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
11 czerwca 2018

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Katarzyna Kaczmarczyk 7 maja 2019 o 12:27

    Dziękuję za tą wiedzę. Super artykuł. Teraz już wiem skąd te uporczywe dolegliwości. Od jakiegoś czasu pije ocet jabłkowy i sok z cytryny i jest poprawa. Pozdrawiam

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…

WIĘCEJ >
menopauza

Menopauza a dieta

Menopauza to wyjątkowy i często niełatwy okres w życiu kobiety. Sprawdź, jak odpowiednia dieta może je wspomóc w przeżywaniu zmian, które wówczas zachodzą. W czasie menopauzy następuje powolne wygasanie funkcji jajników i obniżenie stężenia hormonów…

WIĘCEJ >