fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?

Zakwaszanie żołądka – tak czy nie

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Jeśli mamy być precyzyjni, to chodzi raczej o pobudzanie żołądka do lepszej pracy. Potrzebujemy go mocno zakwaszonego, aby prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5–2, czyli jest bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisku organizm może trawić białko i odpowiednio wykorzystać niezbędne składniki. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami czy pasożytami. Jeśli pH żołądka nie jest odpowiednio niskie, to pokarm nie może się do końca strawić, zawarte w nim składniki nie mogą się prawidłowo wchłonąć, a wirusy i patogeny nie zostają zabite. W takiej sytuacji jelita przestają pracować właściwie, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony, mogą świadczyć takie objawy, jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, odbijanie się, uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. Jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli wyniki są w normie), to również można podejrzewać, że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Zakwaszanie żołądka – jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby, aby dokwasić żołądek i wspomóc jego pracę? Wystarczy na 15–20 minut przed posiłkiem zawierającym mięso, jaja i tłuste ryby wypijać pół szklanki wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny. Zamiast soku z cytryny można dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki octu jabłkowego (ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!).

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Sok z cytryny działa łagodniej, więc lepiej zacząć od niego. Jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet zauważamy poprawę, można stopniowo zmniejszać rozcieńczenie, tak aby ilość wody była taka sama jak soku z cytryny (można nawet spróbować wypić sam sok). Dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.

Przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienia szybko się odwadnia). W przeciwnym razie w czasie dokwaszania mogą się pojawić bóle brzucha.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. W takim wypadku nie powinno się wprowadzać octu jabłkowego, ale można spróbować z sokiem z cytryny. Nie będzie to jednak odpowiedni sposób, jeśli ból się nasila. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka. Można wprowadzić np. aloes (powinien to być naturalny sok bez konserwantów) lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.

U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka, może się okazać konieczna suplementacja enzymów trawiennych. Należy ją jednak stosować ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, skontaktuj się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Jeśli mamy być precyzyjni, to chodzi raczej o pobudzanie żołądka do lepszej pracy. Potrzebujemy go mocno zakwaszonego, aby prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5–2, czyli jest bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisku organizm może trawić białko i odpowiednio wykorzystać niezbędne składniki. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami czy pasożytami. Jeśli pH żołądka nie jest odpowiednio niskie, to pokarm nie może się do końca strawić, zawarte w nim składniki nie mogą się prawidłowo wchłonąć, a wirusy i patogeny nie zostają zabite. W takiej sytuacji jelita przestają pracować właściwie, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony, mogą świadczyć takie objawy, jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, odbijanie się, uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. Jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli wyniki są w normie), to również można podejrzewać, że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Zakwaszanie żołądka – jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby, aby dokwasić żołądek i wspomóc jego pracę? Wystarczy na 15–20 minut przed posiłkiem zawierającym mięso, jaja i tłuste ryby wypijać pół szklanki wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny. Zamiast soku z cytryny można dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki octu jabłkowego (ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!).

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Sok z cytryny działa łagodniej, więc lepiej zacząć od niego. Jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet zauważamy poprawę, można stopniowo zmniejszać rozcieńczenie, tak aby ilość wody była taka sama jak soku z cytryny (można nawet spróbować wypić sam sok). Dopiero w dalszej kolejności można wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.

Przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienia szybko się odwadnia). W przeciwnym razie w czasie dokwaszania mogą się pojawić bóle brzucha.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. W takim wypadku nie powinno się wprowadzać octu jabłkowego, ale można spróbować z sokiem z cytryny. Nie będzie to jednak odpowiedni sposób, jeśli ból się nasila. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka. Można wprowadzić np. aloes (powinien to być naturalny sok bez konserwantów) lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.

U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka, może się okazać konieczna suplementacja enzymów trawiennych. Należy ją jednak stosować ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, skontaktuj się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
11 czerwca 2018

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Katarzyna Kaczmarczyk 7 maja 2019 o 12:27

    Dziękuję za tą wiedzę. Super artykuł. Teraz już wiem skąd te uporczywe dolegliwości. Od jakiegoś czasu pije ocet jabłkowy i sok z cytryny i jest poprawa. Pozdrawiam

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom…

WIĘCEJ >
hashimoto, napoje

Co pić przy Hashimoto?

Co pić przy Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać, jeśli borykamy się z przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…

WIĘCEJ >
zgaga, refluks

Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia

Męczy Cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…

WIĘCEJ >

Magnez – dlaczego jest tak ważny?

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku? Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest…

WIĘCEJ >