fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady

dieta dziecka

Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych.

Co powinna zawierać dieta dziecka?

Dobrej jakości białko

Mięso

Mięso jest uważane za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy, które mogą mieć działanie pronowotworowe.

Dobrej jakości mięso to produkt gęsty odżywczo, czyli zawierający dużo większą ilość składników witaminowych i mineralnych. Jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Jest ono potrzebne dziecku do budowy mięśni, stawów czy do wytwarzania hormonów. Dzięki niemu możliwy jest wzrost organizmu, regeneracja i odporność. Białka to również istotny składnik do wydzielania serotoniny – hormonu szczęścia, który ma wpływ na zachowanie i radzenie sobie ze stresem. Nie bój się podawać dziecku tłustych kawałków mięsa. To właśnie w nich znajdują się cenne witaminy, a dodatkowo tłuszcz ułatwia wbudowywanie i wykorzystanie białka.

Dla dzieci polecam szczególnie: dziczyznę, królika, cielęcinę, czerwone mięso, drób (ale tylko wiejski z dobrego źródła), ryby, owoce morza.

Jaja

W jajku znajdują się wszystkie substancje, których organizm potrzebuje do życia. Jajko zawiera witaminę H, czyli biotynę odpowiedzialną za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci. Żółtko jest bogate w cholinę, która ma działanie detoksyfikujące i wspomagające prace wątroby. Cholina korzystnie wpływa również na układ nerwowy oraz na produkcję neuroprzekaźników w mózgu. Ponadto jajka są dobrym źródłem witaminy K, witamin z grupy B, A, D, E, folianów, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, siarki, fosforu, potasu, miedzi, manganu i jodu. Kolejną ważną substancją jest luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Aby mieć pewność, że dostarczymy powyższe substancje, należy wybierać jajka wiejskie z gospodarstw, w ostateczności oznaczone cyfrą 0. Najlepszą obróbką termiczną jest gotowanie jajek na miękko, wówczas zachowujemy najwięcej drogocennych składników odżywczych. Wiele dzieci uwielbia też kogel-mogel z miodem.

Podroby

Pewnie zaraz zapytacie o to, które dziecko to zje. Spokojnie – dla chcącego nic trudnego. Powoli, krok po kroku trzeba nauczyć malucha nowych smaków. Na samym początku proponuję ukrywać podroby, np. w pasztecie. Wątróbka to coś w rodzaju multiwitaminy. Znajdują się w niej m.in. witaminy A, D, E, K, B12, C, kwas foliowy, cholina oraz minerały: miedź, żelazo, cynk oraz glikogen.

Dowiedz się więcej na temat wątróbki

Dobre źródła węglowodanów

Węglowodany to główny materiał energetyczny. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczamy produkty pełnoziarniste. Osobiście polecam tylko te najcenniejsze, bo zawierające dużą ilość witamin, minerałów w tym wapnia i magnezu: kasza gryczana (najlepsza biała, tzw. niepalona), komosa ryżowa (quinoa), amarantus, kasza jaglana.

Wymienione kasze są zbożami pierwotnymi, czyli niemodyfikowanymi i bezglutenowymi. Zboża typu owies, jęczmień, żyto powinny być spożywane z umiarem lub całkowicie wyeliminowane z diety dziecka, zwłaszcza gdy skarży się na bóle brzucha. Jego powodem może być gluten zawarty we wspomnianych zbożach.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz daje uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu organizm nie domaga się jedzenia tak szybko. Jest materiałem energetycznym, który ma mniejsze zdolności do odkładania się w tkankę tłuszczową niż węglowodany. Dlatego nie bójmy się spożywać tłustych mięs i tłustych ryb, które dodatkowo są cennym źródłem kwasów omega-3. Są one niezbędne dla właściwej odporności organizmu, a także w usprawnianiu procesów myślowych.

Pewnie wielokrotnie słyszałeś, że najlepsze są tłuszcze roślinne. Są one jednak zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niestabilne termiczne. Oznacza to, że substancje korzystne zaczynają się utleniać tuż po wytłoczeniu oleju. Dlatego tak ważny jest sposób jego przechowywania. Aby czerpać korzyści z tego typu tłuszczy, najlepiej po prostu spożywać pestki, nasiona i orzechy w nieprzetworzonej formie.

Tłuszcze, które można poddawać temperaturze, to smalec różnego rodzaju, (a najlepszy gęsi), łój, masło (ghee), olej kokosowy. Tłuszcze, które są tylko do spożywania na zimno (np. jako dodatek do sałatek) to oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, awokado.

Jeżeli dieta dziecka sprawia Ci trudności, umów się do dietetyka klinicznego.

Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych.

Co powinna zawierać dieta dziecka?

Dobrej jakości białko

Mięso

Mięso jest uważane za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy, które mogą mieć działanie pronowotworowe.

Dobrej jakości mięso to produkt gęsty odżywczo, czyli zawierający dużo większą ilość składników witaminowych i mineralnych. Jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Jest ono potrzebne dziecku do budowy mięśni, stawów czy do wytwarzania hormonów. Dzięki niemu możliwy jest wzrost organizmu, regeneracja i odporność. Białka to również istotny składnik do wydzielania serotoniny – hormonu szczęścia, który ma wpływ na zachowanie i radzenie sobie ze stresem. Nie bój się podawać dziecku tłustych kawałków mięsa. To właśnie w nich znajdują się cenne witaminy, a dodatkowo tłuszcz ułatwia wbudowywanie i wykorzystanie białka.

Dla dzieci polecam szczególnie: dziczyznę, królika, cielęcinę, czerwone mięso, drób (ale tylko wiejski z dobrego źródła), ryby, owoce morza.

Jaja

W jajku znajdują się wszystkie substancje, których organizm potrzebuje do życia. Jajko zawiera witaminę H, czyli biotynę odpowiedzialną za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci. Żółtko jest bogate w cholinę, która ma działanie detoksyfikujące i wspomagające prace wątroby. Cholina korzystnie wpływa również na układ nerwowy oraz na produkcję neuroprzekaźników w mózgu. Ponadto jajka są dobrym źródłem witaminy K, witamin z grupy B, A, D, E, folianów, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, siarki, fosforu, potasu, miedzi, manganu i jodu. Kolejną ważną substancją jest luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Aby mieć pewność, że dostarczymy powyższe substancje, należy wybierać jajka wiejskie z gospodarstw, w ostateczności oznaczone cyfrą 0. Najlepszą obróbką termiczną jest gotowanie jajek na miękko, wówczas zachowujemy najwięcej drogocennych składników odżywczych. Wiele dzieci uwielbia też kogel-mogel z miodem.

Podroby

Pewnie zaraz zapytacie o to, które dziecko to zje. Spokojnie – dla chcącego nic trudnego. Powoli, krok po kroku trzeba nauczyć malucha nowych smaków. Na samym początku proponuję ukrywać podroby, np. w pasztecie. Wątróbka to coś w rodzaju multiwitaminy. Znajdują się w niej m.in. witaminy A, D, E, K, B12, C, kwas foliowy, cholina oraz minerały: miedź, żelazo, cynk oraz glikogen.

Dowiedz się więcej na temat wątróbki

Dobre źródła węglowodanów

Węglowodany to główny materiał energetyczny. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczamy produkty pełnoziarniste. Osobiście polecam tylko te najcenniejsze, bo zawierające dużą ilość witamin, minerałów w tym wapnia i magnezu: kasza gryczana (najlepsza biała, tzw. niepalona), komosa ryżowa (quinoa), amarantus, kasza jaglana.

Wymienione kasze są zbożami pierwotnymi, czyli niemodyfikowanymi i bezglutenowymi. Zboża typu owies, jęczmień, żyto powinny być spożywane z umiarem lub całkowicie wyeliminowane z diety dziecka, zwłaszcza gdy skarży się na bóle brzucha. Jego powodem może być gluten zawarty we wspomnianych zbożach.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz daje uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu organizm nie domaga się jedzenia tak szybko. Jest materiałem energetycznym, który ma mniejsze zdolności do odkładania się w tkankę tłuszczową niż węglowodany. Dlatego nie bójmy się spożywać tłustych mięs i tłustych ryb, które dodatkowo są cennym źródłem kwasów omega-3. Są one niezbędne dla właściwej odporności organizmu, a także w usprawnianiu procesów myślowych.

Pewnie wielokrotnie słyszałeś, że najlepsze są tłuszcze roślinne. Są one jednak zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niestabilne termiczne. Oznacza to, że substancje korzystne zaczynają się utleniać tuż po wytłoczeniu oleju. Dlatego tak ważny jest sposób jego przechowywania. Aby czerpać korzyści z tego typu tłuszczy, najlepiej po prostu spożywać pestki, nasiona i orzechy w nieprzetworzonej formie.

Tłuszcze, które można poddawać temperaturze, to smalec różnego rodzaju, (a najlepszy gęsi), łój, masło (ghee), olej kokosowy. Tłuszcze, które są tylko do spożywania na zimno (np. jako dodatek do sałatek) to oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, awokado.

Jeżeli dieta dziecka sprawia Ci trudności, umów się do dietetyka klinicznego.

Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
5 grudnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stan zapalny – i co dalej?

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający walkę organizmu z…

WIĘCEJ >
Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego-Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tej chorobie i sprawdź, jakie znaczenie ma przy niej odpowiednia dieta. Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną…

WIĘCEJ >

Dolegliwości żołądkowo – jelitowe ustąpiły

    Na dobry początek tygodnia, porównanie wyników badań jednej z podopiecznych naszego dietetyka klinicznego Ajwen – Kamili Lipowicz. Serce rośnie, kiedy nasi pacjenci dietetyczni pozbywają się dolegliwości, które trapiły ich przez długi czas. ???????? Często…

WIĘCEJ >

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je…

WIĘCEJ >