Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w naszym mózgu uwalniane są związki chemiczne, takie jak dopamina czy endorfiny, które wprowadzają nas w stan błogości czy świetnego samopoczucia. Jednak co za dużo, to niezdrowo, a nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Sprawdź, jak zmniejszyć apetyt na słodycze.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiąże się m.in.:
- osłabienie układu odpornościowego (sprawdź, jak wzmocnić odporność),
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza (infekcja drożdżaków),
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Warto zatem podjąć walkę z tym nałogiem w trosce nie tylko o naszą sylwetkę, lecz także o nasze zdrowie. Jak sobie z tym poradzić? Poniżej kilka skutecznych i sprawdzonych sposobów na to, jak zmniejszyć apetyt na słodkie.
1. Zbilansowanie diety i regularne pory spożywania posiłków
Warto zacząć od uregulowania częstotliwości jedzenia w ciągu dnia, a przede wszystkim od tego, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. Lepiej ograniczyć przekąski na rzecz dobrze zbilansowanego i bogatego w wartości odżywcze stałego dania, którym najemy się do syta. Dzięki niemu dostarczymy swojemu organizmowi energii i wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo nie będziemy odczuwać głodu do czasu kolejnego posiłku. To z kolei powstrzyma nas od chęci sięgnięcia po coś słodkiego.
2. Ograniczenie słodyczy
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Dlatego lepiej pozbyć się zapasów słodyczy z domu, a podczas kolejnych zakupów postarać się ograniczyć ich ilość do niezbędnego minimum albo w ogóle z nich zrezygnować. Jeżeli w pobliżu nie będzie słodkich przekąsek, łatwiej będzie ograniczyć ilość zbędnie przyjmowanego cukru oraz kalorii.
3. Wprowadzenie zdrowszych zamienników cukru
Cukier cukrowi nierówny, dlatego do przygotowywania domowych wypieków i słodkości warto skorzystać z ich lepszych zamienników w postaci ksylitolu, stewii, naturalnego miodu czy daktyli lub banana. Są to produkty równie słodkie, ale i zdecydowanie zdrowsze od zwykłego cukru.
Sprawdź e-book: Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
4. Jedzenie więcej warzyw i owoców
Warto zaprzyjaźnić się z naturalną słodyczą wielu warzyw i owoców, które urozmaicą i ubarwią naszą dietę oraz dostarczą organizmowi mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sprawdzą się zarówno w sytuacji awaryjnej, gdy nie będziemy mogli zjeść normalnego posiłku, jak i jako alternatywa dla słodkiej przekąski między posiłkami, jeżeli już będziemy musieli z niej skorzystać.
Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Zrób to z głową
Wszystkie powyższe zmiany należy wprowadzać z rozwagą i małymi krokami. Dobrze jest obserwować, w jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast nagle eliminować cukier do zera, warto zacząć od jego stopniowego ograniczania.
Dobrze jest również prowadzić dzienniczek żywieniowy, który pomoże nam w prosty sposób kontrolować, co jemy, oraz ułatwi wprowadzanie i śledzenie nowych nawyków. Dzienniczek można prowadzić w aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
- Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w naszym mózgu uwalniane są związki chemiczne, takie jak dopamina czy endorfiny, które wprowadzają nas w stan błogości czy świetnego samopoczucia. Jednak co za dużo, to niezdrowo, a nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Sprawdź, jak zmniejszyć apetyt na słodycze.
Najgroźniejszym ze słodkich przeciwników jest cukier rafinowany. Niezależnie od postaci, w jakiej występuje, uznawany jest za jedną z najszkodliwszych substancji. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych, a jego częste spożywanie prowadzi do wystąpienia niedoborów witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia.
Z nadmiernym spożywaniem cukru (rafinowanego) wiąże się m.in.:
- osłabienie układu odpornościowego (sprawdź, jak wzmocnić odporność),
- osłabienie wzroku,
- próchnica,
- kandydoza (infekcja drożdżaków),
- osteoporoza,
- cukrzyca i insulinooporność,
- problemy z nadwagą i z krążeniem.
Warto zatem podjąć walkę z tym nałogiem w trosce nie tylko o naszą sylwetkę, lecz także o nasze zdrowie. Jak sobie z tym poradzić? Poniżej kilka skutecznych i sprawdzonych sposobów na to, jak zmniejszyć apetyt na słodkie.
1. Zbilansowanie diety i regularne pory spożywania posiłków
Warto zacząć od uregulowania częstotliwości jedzenia w ciągu dnia, a przede wszystkim od tego, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. Lepiej ograniczyć przekąski na rzecz dobrze zbilansowanego i bogatego w wartości odżywcze stałego dania, którym najemy się do syta. Dzięki niemu dostarczymy swojemu organizmowi energii i wartościowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo nie będziemy odczuwać głodu do czasu kolejnego posiłku. To z kolei powstrzyma nas od chęci sięgnięcia po coś słodkiego.
2. Ograniczenie słodyczy
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Dlatego lepiej pozbyć się zapasów słodyczy z domu, a podczas kolejnych zakupów postarać się ograniczyć ich ilość do niezbędnego minimum albo w ogóle z nich zrezygnować. Jeżeli w pobliżu nie będzie słodkich przekąsek, łatwiej będzie ograniczyć ilość zbędnie przyjmowanego cukru oraz kalorii.
3. Wprowadzenie zdrowszych zamienników cukru
Cukier cukrowi nierówny, dlatego do przygotowywania domowych wypieków i słodkości warto skorzystać z ich lepszych zamienników w postaci ksylitolu, stewii, naturalnego miodu czy daktyli lub banana. Są to produkty równie słodkie, ale i zdecydowanie zdrowsze od zwykłego cukru.
Sprawdź e-book: Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru
4. Jedzenie więcej warzyw i owoców
Warto zaprzyjaźnić się z naturalną słodyczą wielu warzyw i owoców, które urozmaicą i ubarwią naszą dietę oraz dostarczą organizmowi mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sprawdzą się zarówno w sytuacji awaryjnej, gdy nie będziemy mogli zjeść normalnego posiłku, jak i jako alternatywa dla słodkiej przekąski między posiłkami, jeżeli już będziemy musieli z niej skorzystać.
Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Zrób to z głową
Wszystkie powyższe zmiany należy wprowadzać z rozwagą i małymi krokami. Dobrze jest obserwować, w jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast nagle eliminować cukier do zera, warto zacząć od jego stopniowego ograniczania.
Dobrze jest również prowadzić dzienniczek żywieniowy, który pomoże nam w prosty sposób kontrolować, co jemy, oraz ułatwi wprowadzanie i śledzenie nowych nawyków. Dzienniczek można prowadzić w aplikacji Pogotowie dietetyczne.
To może cię zainteresować:
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe
- Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
- Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
10 sposobów na niestrawność
Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…
WIĘCEJ >Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?
Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…
WIĘCEJ >Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…
WIĘCEJ >Jak zdiagnozować SIBO?
W ostatnim artykule przybliżyłam tematykę SIBO, omówiłam, jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia. Poniżej zebrałam najważniejsze informacje dotyczące diagnostyki oraz badań pomocnych w opracowaniu odpowiedniego planu działania. Oczywiście pamiętajmy, że w przypadku SIBO należy…
WIĘCEJ >