fbpx
logo
Szukaj
open close

Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?

dieta rozdzielna

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.

Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.

Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
  • Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
  • Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Jak komponować posiłki? Proste zasady

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.

Przykład komponowania posiłków:

  • Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
  • Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
  • Kolacja: węglowodany + warzywa

Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
  • Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Sprawdź, jak komponować posiłki i dowiedz się na czym polega dieta rozdzielna.

Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów może być przyczyną trwałych problemów, takich jak: niestrawność, zgaga, wrzody, zaparcia i wiele innych chorób.

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie diety rozdzielnej na stałe. To podstawowa zasada ułatwiająca pracę naszemu układowi pokarmowemu. Chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu pojawiają się u ciebie problemy trawienne, to te proste zasady mogą być pomocne.

Jak to zrobić? To proste, wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany. Zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydzę, makarony, ziemniaki, owoce (zwłaszcza suszone), pieczywo.
  • Druga grupa to białka, czyli białko zwierzęce oraz nabiał, np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty, a także rośliny strączkowe.
  • Trzecia grupa to tzw. produkty neutralne, takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Jak komponować posiłki? Proste zasady

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną.

Przykład komponowania posiłków:

  • Śniadanie: białko + tłuszcz + warzywa
  • Obiad: białko + tłuszcz + warzywa
  • Kolacja: węglowodany + warzywa

Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami – szpinak, jarmuż.
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe).
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami – marchew, pietruszka, seler.
  • Kolacja: frytki z ziemniaków lub z batatów pieczone w piekarniku z sosem pomidorowym i olejem kokosowym.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
26 czerwca 2018

Tagi

Komentarzy: 3

  1. EWA CIURA 2 kwietnia 2020 o 13:06

    Dzień dobry,
    Czy grupa tłuszczowa zawiera się jednocześnie w tej 3 grupie, czyli grupie neutralnej? Pytam, ponieważ widzę, że tłuszcze nie należą do żadnej grupy. Dlaczego nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło są zaliczane do grupy neutralnej a nie do grupy tłuszczowej? Czy to znaczy, że mogę je stosować do każdego posiłku? Pozdrawiam 🙂

  2. Aleksandra Jakubowski 9 listopada 2020 o 19:52

    Czyli tradycyjny polski obiad nie wchodzi w grę razem? Np. ziemniaki i schabowy. Czy ryż z mięsem i warzywami. A ja uwielbiam ziemniaki to kiedy mogę je zjeść. I co z ukochaną kawą z mlekiem? Też nie, a może ta odrobinę nie zaszkodzi? Bez mleka jest nie do wypicia dla mnie. Chyba ze można z jakim innym mlekiem pić? A zresztą to sobie poradzę

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

SIBO diagnostyka

Jak zdiagnozować SIBO?

W ostatnim artykule przybliżyłam tematykę SIBO, omówiłam, jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia. Poniżej zebrałam najważniejsze informacje dotyczące diagnostyki oraz badań pomocnych w opracowaniu odpowiedniego planu działania. Oczywiście pamiętajmy, że w przypadku SIBO należy…

WIĘCEJ >

Kąpiele magnezowe – jak je stosować?

Transdermalna podaż magnezu (ale nie tylko tego pierwiastka), czyli przez skórę, stała się ostatnio modna. Mogą w tym pomóc kąpiele, kremy czy oliwki. Czy to działa? Sprawdź, na czym polegają kąpiele magnezowe. Skóra pełni funkcję…

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >
ból gardła

Niezawodne sposoby na ból gardła

Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…

WIĘCEJ >