![mięso mrożone mięso, mrożenie](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2017/01/mięso-mrożone-1024x657.jpg)
![mięso mrożone mięso, mrożenie](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2017/01/mięso-mrożone-1024x657.jpg)
Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!
Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.
Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie, jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności, ale pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku zasadach.
Co się dzieje podczas mrożenia?
Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu z mięsa wycieka dużo wody/soku. Pewnie niejedna osoba pomyśli – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowany produkt. No właśnie nie, to normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na inny artykuł). Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.
Mrożenie szokowe/przemysłowe
W zakładach przetwórczych i w niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych tym, że mrożą w bardzo niskiej temperaturze, np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.
Mrożenie domowe
W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku lub kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe
Jak mrozić z głową?
Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Jeśli np. wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i tak jakby lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, a po drugie wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.
Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Nie wolno układać w zamrażarce surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę.
Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:
- co to jest,
- kiedy to zostało zamrożone,
- do czego można tego użyć po rozmrożeniu.
Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki na gulasz (16.01.2017)”.
Jak długo można trzymać mięso mrożone?
Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to pół roku. Później można wyczuć w mięsie zapach zamrażarki.
W restauracjach sanapid zawsze zwracał nam uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. W domu dbam o to, żeby nie miało ono więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
Paweł Jackowski
Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!
Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.
Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie, jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności, ale pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku zasadach.
Co się dzieje podczas mrożenia?
Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu z mięsa wycieka dużo wody/soku. Pewnie niejedna osoba pomyśli – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowany produkt. No właśnie nie, to normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na inny artykuł). Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.
Mrożenie szokowe/przemysłowe
W zakładach przetwórczych i w niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych tym, że mrożą w bardzo niskiej temperaturze, np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.
Mrożenie domowe
W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku lub kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe
Jak mrozić z głową?
Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Jeśli np. wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i tak jakby lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, a po drugie wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.
Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Nie wolno układać w zamrażarce surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę.
Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:
- co to jest,
- kiedy to zostało zamrożone,
- do czego można tego użyć po rozmrożeniu.
Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki na gulasz (16.01.2017)”.
Jak długo można trzymać mięso mrożone?
Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to pół roku. Później można wyczuć w mięsie zapach zamrażarki.
W restauracjach sanapid zawsze zwracał nam uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. W domu dbam o to, żeby nie miało ono więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć
Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…
WIĘCEJ >7 sposobów na jesienną chandrę
Jesienna aura często zniechęca do działania. Najlepszym ratunkiem wydaje się wtedy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto zadbać o to, by takich dni było jak najmniej. Sprawdź nasze sposoby…
WIĘCEJ >Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 2
Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany
WIĘCEJ >Rozgrzewające napoje na chłodne dni
Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…
WIĘCEJ >