fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

mięso, mrożenie

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie, jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności, ale pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu z mięsa wycieka dużo wody/soku. Pewnie niejedna osoba pomyśli – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowany produkt. No właśnie nie, to normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na inny artykuł). Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i w niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych tym, że mrożą w bardzo niskiej temperaturze, np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku lub kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Jeśli np. wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i tak jakby lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, a po drugie wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Nie wolno układać w zamrażarce surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co to jest,
  • kiedy to zostało zamrożone,
  • do czego można tego użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki na gulasz (16.01.2017)”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to pół roku. Później można wyczuć w mięsie zapach zamrażarki.

W restauracjach sanapid zawsze zwracał nam uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. W domu dbam o to, żeby nie miało ono więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Sprawdź!

Mrożenie to proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa się z wody – krew, tkanki, mięśnie itd. Ba! Nawet w tłuszczu ona jest, dlatego należy wytapiać smalec, żeby odparować wodę i uzyskać czysty tłuszcz. Podobnie zresztą ma się sprawa z masłem i masłem klarowanym.

Czy zatem mięso mrożone jest gorsze niż świeże? Nie. Mrożenie zatrzymuje procesy biochemiczne występujące w mięsie. Teoretycznie, jeśli zamrozimy kilogram schabu na jakiś czas, wyjmiemy później taki sam surowiec. Mrożenie jest najlepszą metodą na konserwację żywności, ale pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku zasadach.

Co się dzieje podczas mrożenia?

Podczas mrożenia zachodzi ciekawa reakcja. Woda, która zamarza, powiększa swoją objętość. Kryształki lodu rozsadzają błony komórkowe. Inaczej mówiąc – po rozmrożeniu z mięsa wycieka dużo wody/soku. Pewnie niejedna osoba pomyśli – no tak, znowu oszukują i sprzedają szprycowany produkt. No właśnie nie, to normalna reakcja fizyczna (temat jakości mięsa zostawimy sobie na inny artykuł). Czy da się tego uniknąć? Teoretycznie tak.

Mrożenie szokowe/przemysłowe

W zakładach przetwórczych i w niektórych kuchniach są na stanie tzw. zamrażarki szokowe. Różnią się one od domowych tym, że mrożą w bardzo niskiej temperaturze, np. przy użyciu ciekłego azotu. Działa to w ten sposób, że w ciągu godziny albo dwóch możemy mieć zamrożony surowiec. Przy szybkim zamarzaniu w komórkach mięsa powstają mikrokryształki. Dzięki temu przy rozmrażaniu nie wycieka tyle soku, a tym samym produkt nie traci wartości odżywczej.

Mrożenie domowe

W domowej zamrażarce mięso potrzebuje kilku lub kilkunastu godzin na to, żeby zamarznąć. Przez to woda w mięsie powoli zamienia się w makrokryształki lodu, które rozrywają bony komórkowe

Jak mrozić z głową?

Przede wszystkim nie można mrozić mięsa „ot tak”. Musi być ono ofoliowane. Dlaczego? Jeśli np. wrzucimy pierś z kurczaka do zamrażarki, to zrobi się ona biała. Po rozmrożeniu będzie sucha i tak jakby lekko ugotowana. Mięso, które jest tak zamrażane, „pali się”. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze wysycha, a po drugie wchodzi w reakcje z tlenem. Taki produkt znacznie traci swoją wartość odżywczą, zresztą po prostu robi się niesmaczny.

Jak wspomniałem wyżej, mięso zwiększa swoją objętość podczas zamrażania. Dlatego należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Nie wolno układać w zamrażarce surowego mięsa jednego przy drugim, do pełnego wypełnienia szuflady. Po pierwsze plastik pęknie, po drugie nie da się otworzyć takiej szuflady i trzeba będzie rozmrozić zamrażarkę.

Ponadto na każdy zabezpieczony surowiec, który wkładamy do zamrażarki, naklejamy karteczkę. Powinna być na niej informacja:

  • co to jest,
  • kiedy to zostało zamrożone,
  • do czego można tego użyć po rozmrożeniu.

Przykładowa taka karteczka: „Mięso z łopatki na gulasz (16.01.2017)”.

Jak długo można trzymać mięso mrożone?

Są różne przedziały czasowe dla poszczególnych rodzajów mięsa. Ogólnie maksymalny czas to pół roku. Później można wyczuć w mięsie zapach zamrażarki.

W restauracjach sanapid zawsze zwracał nam uwagę, żeby mięso nie było mrożone dłużej niż miesiąc. W domu dbam o to, żeby nie miało ono więcej niż trzy miesiące. Pilnuję tego zwłaszcza wtedy, gdy kupuję całą świnię od gospodarza. Zjedzenie takiego zapasu zajmuje nam właśnie około trzech miesięcy.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
16 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >
kiszonki

Kiszonki – dlaczego warto je robić?

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…

WIĘCEJ >
chandra

7 sposobów na jesienną chandrę

Jesienna aura często zniechęca do działania. Najlepszym ratunkiem wydaje się wtedy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto zadbać o to, by takich dni było jak najmniej. Sprawdź nasze sposoby…

WIĘCEJ >
grillowanie

Grillowanie – czy może być niebezpieczne?

Planujesz grilla? Dowiedz się co dzieje się z żywnością podczas obróbki termicznej.

WIĘCEJ >