fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

aromaty

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
19 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych

Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!

WIĘCEJ >
kobieta

Badania dla kobiet – jakie warto zrobić?

Badacie się co roku, co dwa lata, a może wcale? Często wydajemy pieniądze na nowe ubrania, kolację w restauracji, kino z popcornem i colą. A co z ciałem? Szkoda pieniędzy. Sprawdź, jakie badania dla kobiet warto…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Impreza, grill a dieta

Jak przetrwać imprezę, grilla, wakacje, urlop nie wyłamując się z diety, a jak już się wyłamywać - to jak nie zaprzepaścić wszystkiego. Iwona Wierzbicka i dr Janus Stasiak w audycji Żyj Zdrowo i Kolorowo -

WIĘCEJ >

Taka byłam – zdjęcia Iwony

Taka byłam i tak się zmieniałam. Zawsze uśmiechnięta choć na twarzy kompletnie inna. Podobno kobieta zmienną jest, a ja lubię zmiany. W swoim życiu byłam blondynką, rudą, kasztanową, miałam wszystkie długości włosów z wyjątkiem bycia…

WIĘCEJ >