![śmietana śmietana, nabiał](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/10/śmietana-1024x682.jpg)
![śmietana śmietana, nabiał](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/10/śmietana-1024x682.jpg)
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Praca z ludźmi jest piękna i trudna
Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość i smutki. Wymaga siły, empatii, zrozumienia, wyrozumiałości dla czyichś frustracji, którymi często jestem obrzucana. Czasami trzeba pogłaskać, czasami dać przysłowiowego kopa w tyłek, czasami tylko…
WIĘCEJ >Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >Trwa przedsprzedaż książki „Insulinooporność. Dieta i styl życia”
Restrykcyjne diety, treningi, wiele wyrzeczeń, a efektów… brak. Brzmi znajomo? Jeśli ta sytuacja nie jest ci obca, koniecznie przeczytaj najnowszą książkę Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Właśnie trwa przedsprzedaż! Problemy ze schudnięciem, napady…
WIĘCEJ >Nasiona chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?
Nasiona chia są uznawane za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim za bogate źródło kwasów omega-3. Głównie przyrządza się z nich puddingi, choć przepisów kulinarnych na sławne nasiona jest wiele. Czy nasiona chia…
WIĘCEJ >
Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny