![cukinia cukinia](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/07/cukinia-1024x683.jpg)
![cukinia cukinia](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2023/07/cukinia-1024x683.jpg)
Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa letnich dań. Poznaj jej zalety.
Cukinia jest rośliną z rodziny dyniowatych. Istnieje jej wiele odmian, ale w Polsce najbardziej znana jest ta zielona. Jest też ona chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach. Nic dziwnego – w końcu to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. A do tego korzystnie wpływa ono na zdrowie.
Czy warto jeść cukinię?
Gdy jesz cukinię, dostarczasz swojemu organizmowi licznych składników odżywczych, w tym witamin: A, C, K, z grupy B, kwasu foliowego, a także soli mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, miedź czy mangan.
Na uwagę zasługuje też obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które chronią siatkówkę oka.
Właściwości cukinii
Zawarta w cukinii witamina C przyczynia się do polepszenia odporności, a witamina A – do poprawy wzroku.
Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę serca, a polifenole – na tarczycę, ponieważ regulują wydzielanie hormonów tarczycy.
Poza tym jedzenie cukinii korzystnie działa na układ pokarmowy, szczególnie w kontekście łagodzenia objawów nadkwaśności i usprawniania procesu trawienia.
Dobrze, aby znalazła się ona w diecie kobiet planujących ciążę i już w niej będących – to za sprawą kwasu foliowego.
Poza tym warzywo to wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się m.in. w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, bo ma niski indeks glikemiczny.
Ponadto cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm.
Cukinia w kuchni
Możesz ją przyrządzić różnorodnie – grillować, piec, faszerować, a nawet kisić. Zrobisz z niej leczo, placki, zapiekankę, zupę krem, ciasto czy makaron warzywny (w sam raz do dań niskowęglowodanowych).
Cukinię można też spożywać na surowo. Jadalne są także jej kwiaty. Sprawdź przepisy na dania z cukinii w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Jest smaczna, lekkostrawna i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów – cukinia to królowa letnich dań. Poznaj jej zalety.
Cukinia jest rośliną z rodziny dyniowatych. Istnieje jej wiele odmian, ale w Polsce najbardziej znana jest ta zielona. Jest też ona chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach. Nic dziwnego – w końcu to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. A do tego korzystnie wpływa ono na zdrowie.
Czy warto jeść cukinię?
Gdy jesz cukinię, dostarczasz swojemu organizmowi licznych składników odżywczych, w tym witamin: A, C, K, z grupy B, kwasu foliowego, a także soli mineralnych, takich jak: potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, miedź czy mangan.
Na uwagę zasługuje też obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które chronią siatkówkę oka.
Właściwości cukinii
Zawarta w cukinii witamina C przyczynia się do polepszenia odporności, a witamina A – do poprawy wzroku.
Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę serca, a polifenole – na tarczycę, ponieważ regulują wydzielanie hormonów tarczycy.
Poza tym jedzenie cukinii korzystnie działa na układ pokarmowy, szczególnie w kontekście łagodzenia objawów nadkwaśności i usprawniania procesu trawienia.
Dobrze, aby znalazła się ona w diecie kobiet planujących ciążę i już w niej będących – to za sprawą kwasu foliowego.
Poza tym warzywo to wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Świetnie sprawdzi się m.in. w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, bo ma niski indeks glikemiczny.
Ponadto cukinia wykazuje właściwości oczyszczające organizm.
Cukinia w kuchni
Możesz ją przyrządzić różnorodnie – grillować, piec, faszerować, a nawet kisić. Zrobisz z niej leczo, placki, zapiekankę, zupę krem, ciasto czy makaron warzywny (w sam raz do dań niskowęglowodanowych).
Cukinię można też spożywać na surowo. Jadalne są także jej kwiaty. Sprawdź przepisy na dania z cukinii w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn
Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź! Problemy z koncentracją – przyczyny 1. Przemęczenie Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie…
WIĘCEJ >Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Nasiona i…
WIĘCEJ >Truskawki – co w sobie kryją?
Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie…
WIĘCEJ >Społeczny jet lag – przyczyny, skutki i sposoby radzenia sobie
Społeczny jet lag to termin opisujący rozbieżność między naturalnym rytmem dobowym naszego ciała a wymaganiami społecznymi, takimi jak praca, szkoła czy inne obowiązki. Kiedy nasze naturalne godziny snu i czuwania nie zgadzają się z naszym…
WIĘCEJ >