
Dużym minusem stosowania wielu diet są koszty. Na jedzenie wydajemy naprawdę sporo, a jeśli mamy na utrzymaniu dużą rodzinę, to tym bardziej może to pochłaniać niezłą sumę. Zdrowe odżywianie często kojarzy się z kupowaniem żywności dużo droższej niż inne produkty, bo opatrzonej modnymi hasłami „bio”, „eko” czy „gluten free”. Inaczej jest w przypadku diety paleo. Sprawdź, dlaczego gotowanie paleo jest tanie.
W supermarketach pojawiają się długie półki wypełnione masą „zdrowych” produktów przygotowanych dla nieświadomych konsumentów. Niestety często ulegamy ładnym opakowaniom i dobrze skonstruowanym hasłom marketingowym. Nierzadko bez zbytniego zaangażowania w przeczytanie etykiety ładujemy do koszyków żywność, która przede wszystkim nie jest zdrowa. A co gorsze – bardzo obciąża nasz domowy budżet!
Zdrowe odżywianie może być tanie, a gotowanie w domu sprawi, że zaoszczędzimy czas i pieniądze. Nasze dzieci nabiorą dobrych nawyków i będą się świetnie rozwijały. Wybór odpowiednich produktów, prostota i sezonowość, a także jakość i smak – tym charakteryzuje się dieta paleo i przyrządzanie posiłków we własnej kuchni.
Wystarczy, że zastosujesz 5 poniższych zasad, a przekonasz się, że gotowanie paleo jest tanie.
Dlaczego gotowanie paleo jest tanie?
1. Rezygnujemy z cukru i słodyczy
Dobrze wiesz, ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki. Z jaką łatwością wydajesz pieniądze na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś? Gotowe i przetworzone słodycze są wszędzie. W sklepie, barze, supermarkecie, na stacji benzynowej, w osiedlowym czy szkolnym sklepiku. W każdej chwili, w każdym miejscu możemy je kupić i takim sposobem łatwo uciekają nam z portfela pieniądze. Rezygnacja z tego typu przyjemności sprawia, że jesteśmy zdrowsi, bogatsi. Na słodkości możemy sobie pozwolić dzięki przygotowaniu deseru paleo w domu! To jest dopiero oszczędność!
Sprawdź naszego e-booka o zdrowych, domowych słodyczach
2. Rezygnujemy z pieczywa i innych pszennych wypieków
Codzienna wizyta w piekarni i kupowanie chleba dla całej rodziny to dosyć spory wydatek. Tym bardziej, jeśli jemy świeże pieczywo na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. W wielu domach standardem jest spożywaniem kanapek na pierwszy posiłek, przyrządzanie ich na drugie śniadanie do pracy i do szkoły (lub kupowanie drożdżówek i pączków) oraz przygotowywanie takiej samej kolacji. To przecież najszybsza opcja, kiedy brakuje nam czasu na zrobienie pożywnego posiłku. Nic bardziej mylnego! Usunięcie pieczywa i produktów pszennych z naszej diety pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze. Również w domu możemy przygotować smaczne i zdrowe dania, bez wielogodzinnego przebywania w kuchni.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych
3. Nie kupujemy gotowych wyrobów i dań
Gorący kubek, zupka chińska, gotowe pierogi, paczkowana lasagne czy sałatka ziemniaczana… W sklepach jest wiele gotowych produktów, dań, wyrobów i przekąsek, które wystarczy kupić i zjeść. Proste, prawda? Przygotowanie nie kosztuje nas zbyt dużo czasu, za to nasze portfele się szybko uszczuplają. Nawet nie jesteśmy w stanie policzyć, ile niepotrzebnych wydatków ponieśliśmy w ten sposób, łudząc się, że zaoszczędziliśmy czas! Koszt przygotowania sałatki ze świeżych warzyw w domu jest znacznie niższy niż zakup gotowej.
4. Nie jadamy w restauracjach i kawiarniach
Brak czasu, natłok obowiązków, zobowiązania zawodowe, wyjazdy służbowe, lenistwo czy relaks z przyjaciółmi? Jeszcze długo można by wymieniać powody, dla których lubimy jeść w restauracjach i kawiarniach. Jest to zapewne wygodne rozwiązanie, aby zjeść smaczny posiłek w miłym otoczeniu, bez przeznaczania czasu na przyrządzanie i sprzątanie. Niestety takie rozwiązania bardzo obciążają nasz budżet. Stosowanie diety paleo i gotowanie w domu sprawi, że nie będziemy się stołować w takich miejscach, ponieważ rzadko które restauracje oferują posiłki przygotowane zgodnie z zasadami tej diety.
5. Zmniejszamy rachunki za prąd
Jak to? Trudni to sobie wyobrazić? To czytaj! Jeśli rezygnujemy z pieczenia ciast, ciasteczek i wypieków, to zdecydowanie ograniczamy zużycie piekarnika. Dużą część deserów paleo robi się bez pieczenia, np. sorbety (zamrażarka i tak jest włączona przez cały czas) czy tarty, które nie są pieczone, np. prażona tarta kokosowa. Zamiast piekarnika lepiej i znacznie zdrowiej jest używać wolnowaru. Urządzenie to zużywa dużo mniej prądu – grzałki nagrzewają kamionkową misę przez co długo trzyma ciepło, a w związku z tym termostat odcina dopływ prądu. Poza tym, jeśli ktoś ma elektryczną kuchenkę, to rezygnujemy z mocnego wysmażania żywności, żeby nie powstawały toksyczne związki. Dzięki temu smażymy krócej i tym samym ograniczamy zużycie prądu.
Sprawdź nasze kulinarne e-booki:

Autor

Paweł Jackowski
Dużym minusem stosowania wielu diet są koszty. Na jedzenie wydajemy naprawdę sporo, a jeśli mamy na utrzymaniu dużą rodzinę, to tym bardziej może to pochłaniać niezłą sumę. Zdrowe odżywianie często kojarzy się z kupowaniem żywności dużo droższej niż inne produkty, bo opatrzonej modnymi hasłami „bio”, „eko” czy „gluten free”. Inaczej jest w przypadku diety paleo. Sprawdź, dlaczego gotowanie paleo jest tanie.
W supermarketach pojawiają się długie półki wypełnione masą „zdrowych” produktów przygotowanych dla nieświadomych konsumentów. Niestety często ulegamy ładnym opakowaniom i dobrze skonstruowanym hasłom marketingowym. Nierzadko bez zbytniego zaangażowania w przeczytanie etykiety ładujemy do koszyków żywność, która przede wszystkim nie jest zdrowa. A co gorsze – bardzo obciąża nasz domowy budżet!
Zdrowe odżywianie może być tanie, a gotowanie w domu sprawi, że zaoszczędzimy czas i pieniądze. Nasze dzieci nabiorą dobrych nawyków i będą się świetnie rozwijały. Wybór odpowiednich produktów, prostota i sezonowość, a także jakość i smak – tym charakteryzuje się dieta paleo i przyrządzanie posiłków we własnej kuchni.
Wystarczy, że zastosujesz 5 poniższych zasad, a przekonasz się, że gotowanie paleo jest tanie.
Dlaczego gotowanie paleo jest tanie?
1. Rezygnujemy z cukru i słodyczy
Dobrze wiesz, ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki. Z jaką łatwością wydajesz pieniądze na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś? Gotowe i przetworzone słodycze są wszędzie. W sklepie, barze, supermarkecie, na stacji benzynowej, w osiedlowym czy szkolnym sklepiku. W każdej chwili, w każdym miejscu możemy je kupić i takim sposobem łatwo uciekają nam z portfela pieniądze. Rezygnacja z tego typu przyjemności sprawia, że jesteśmy zdrowsi, bogatsi. Na słodkości możemy sobie pozwolić dzięki przygotowaniu deseru paleo w domu! To jest dopiero oszczędność!
Sprawdź naszego e-booka o zdrowych, domowych słodyczach
2. Rezygnujemy z pieczywa i innych pszennych wypieków
Codzienna wizyta w piekarni i kupowanie chleba dla całej rodziny to dosyć spory wydatek. Tym bardziej, jeśli jemy świeże pieczywo na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. W wielu domach standardem jest spożywaniem kanapek na pierwszy posiłek, przyrządzanie ich na drugie śniadanie do pracy i do szkoły (lub kupowanie drożdżówek i pączków) oraz przygotowywanie takiej samej kolacji. To przecież najszybsza opcja, kiedy brakuje nam czasu na zrobienie pożywnego posiłku. Nic bardziej mylnego! Usunięcie pieczywa i produktów pszennych z naszej diety pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze. Również w domu możemy przygotować smaczne i zdrowe dania, bez wielogodzinnego przebywania w kuchni.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych
3. Nie kupujemy gotowych wyrobów i dań
Gorący kubek, zupka chińska, gotowe pierogi, paczkowana lasagne czy sałatka ziemniaczana… W sklepach jest wiele gotowych produktów, dań, wyrobów i przekąsek, które wystarczy kupić i zjeść. Proste, prawda? Przygotowanie nie kosztuje nas zbyt dużo czasu, za to nasze portfele się szybko uszczuplają. Nawet nie jesteśmy w stanie policzyć, ile niepotrzebnych wydatków ponieśliśmy w ten sposób, łudząc się, że zaoszczędziliśmy czas! Koszt przygotowania sałatki ze świeżych warzyw w domu jest znacznie niższy niż zakup gotowej.
4. Nie jadamy w restauracjach i kawiarniach
Brak czasu, natłok obowiązków, zobowiązania zawodowe, wyjazdy służbowe, lenistwo czy relaks z przyjaciółmi? Jeszcze długo można by wymieniać powody, dla których lubimy jeść w restauracjach i kawiarniach. Jest to zapewne wygodne rozwiązanie, aby zjeść smaczny posiłek w miłym otoczeniu, bez przeznaczania czasu na przyrządzanie i sprzątanie. Niestety takie rozwiązania bardzo obciążają nasz budżet. Stosowanie diety paleo i gotowanie w domu sprawi, że nie będziemy się stołować w takich miejscach, ponieważ rzadko które restauracje oferują posiłki przygotowane zgodnie z zasadami tej diety.
5. Zmniejszamy rachunki za prąd
Jak to? Trudni to sobie wyobrazić? To czytaj! Jeśli rezygnujemy z pieczenia ciast, ciasteczek i wypieków, to zdecydowanie ograniczamy zużycie piekarnika. Dużą część deserów paleo robi się bez pieczenia, np. sorbety (zamrażarka i tak jest włączona przez cały czas) czy tarty, które nie są pieczone, np. prażona tarta kokosowa. Zamiast piekarnika lepiej i znacznie zdrowiej jest używać wolnowaru. Urządzenie to zużywa dużo mniej prądu – grzałki nagrzewają kamionkową misę przez co długo trzyma ciepło, a w związku z tym termostat odcina dopływ prądu. Poza tym, jeśli ktoś ma elektryczną kuchenkę, to rezygnujemy z mocnego wysmażania żywności, żeby nie powstawały toksyczne związki. Dzięki temu smażymy krócej i tym samym ograniczamy zużycie prądu.
Sprawdź nasze kulinarne e-booki:

Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ogórek i sezon ogórkowy!
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek? Teraz – uwaga –…
WIĘCEJ >Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?
Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne
WIĘCEJ >Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?
Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...
WIĘCEJ >Jak przetrwać imprezę? 8 prostych rad
Okazji jest wiele – urodziny, rodzinne spotkania, wesela, sylwester. Jeżeli jesteś na diecie i zastanawiasz się, jak przetrwać imprezę, to mamy dla Ciebie kilka prostych rad. Jak przetrwać imprezę? Poniższe rady sprawią, że nie będziesz…
WIĘCEJ >
Dodałabym jeszcze inną korzyść – jako że w przypadku paleo zaopatruje się głównie w mięso, warzywa i owoce, zwykle w małych sklepach (albo i przez internet w przypadku mięsa, chcąc dostać je z nieprzemysłowego chowu), nie jest się wystawionym na pokusę stania w kolejce i wrzucania do koszyka w trakcie czekania przekąsek, jakimi są zastawione kasy, a także nie rozgląda się po półkach „co by tu jeszcze kupić…”