fbpx
logo
Szukaj
open close

Babka jajowata – sposób na problemy żołądkowo-jelitowe

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
babka jajowata

W czym może pomóc babka jajowata i dlaczego warto po nią sięgać? Dowiedz się więcej o jej właściwościach.

Babka jajowata (Plantago ovata) to popularna roślina wykorzystywana w ziołolecznictwie. Spotyka się ją najczęściej w postaci nasion oraz łupin, zwanych także łuskami. Nasiona te są bogate w błonnik pokarmowy i mają liczne właściwości zdrowotne. Babka jajowata jest wykorzystywana zarówno w celach leczniczych, jak i jako składnik suplementów diety.

Co w sobie kryje?

Babka jajowata to źródło białka, tłuszczów, fitosteroli, substancji antyoksydacyjnych i przede wszystkim błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Dzięki zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika babkę jajowatą wykorzystuje się w problemach żołądkowo-jelitowych. Jej napar pomaga zwalczyć uciążliwe zaparcia – zmiękcza konsystencję masy jelitowej, zwiększa jej objętość, co w efekcie przyśpiesza pasaż treści pokarmowej i ułatwia wypróżnianie. To bezpieczny produkt spożywczy, który można stosować także u dzieci i kobiet w ciąży.

W nasionach babki jajowatej znajdziemy również składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń czy żelazo, oraz witaminy, np. tiaminę i niacynę.

Na co babka jajowata może pomóc?

Babka jajowata:

  • jest pomocna w łagodzeniu zaparć i biegunek;
  • poprawia trawienie, zmniejsza ryzyko zgagi i niestrawności;
  • reguluje poziom cholesterolu;
  • pomaga w leczeniu hemoroidów;
  • wspomaga odchudzanie;
  • zwiększa uczucie sytości;
  • łagodzi stany zapalne skóry.

Jak stosować?

Babkę jajowatą warto spożywać w postaci sproszkowanej jako roztwór doustny albo w formie granulek lub tabletek farmakologicznych. Jednak najwięcej właściwości osiągnie się dzięki przyrządzeniu naparu z babki (wystarczy zalać ją ciepłą wodą).

Nasiona babki jajowatej można także dodawać do różnych produktów spożywczych, takich jak pieczywo czy musli. Ponadto roślina ta doskonale sprawdza się podczas przyrządzania zup i sosów. Dzięki temu można w łatwy sposób włączyć ją do codziennej diety.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W czym może pomóc babka jajowata i dlaczego warto po nią sięgać? Dowiedz się więcej o jej właściwościach.

Babka jajowata (Plantago ovata) to popularna roślina wykorzystywana w ziołolecznictwie. Spotyka się ją najczęściej w postaci nasion oraz łupin, zwanych także łuskami. Nasiona te są bogate w błonnik pokarmowy i mają liczne właściwości zdrowotne. Babka jajowata jest wykorzystywana zarówno w celach leczniczych, jak i jako składnik suplementów diety.

Co w sobie kryje?

Babka jajowata to źródło białka, tłuszczów, fitosteroli, substancji antyoksydacyjnych i przede wszystkim błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Dzięki zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika babkę jajowatą wykorzystuje się w problemach żołądkowo-jelitowych. Jej napar pomaga zwalczyć uciążliwe zaparcia – zmiękcza konsystencję masy jelitowej, zwiększa jej objętość, co w efekcie przyśpiesza pasaż treści pokarmowej i ułatwia wypróżnianie. To bezpieczny produkt spożywczy, który można stosować także u dzieci i kobiet w ciąży.

W nasionach babki jajowatej znajdziemy również składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń czy żelazo, oraz witaminy, np. tiaminę i niacynę.

Na co babka jajowata może pomóc?

Babka jajowata:

  • jest pomocna w łagodzeniu zaparć i biegunek;
  • poprawia trawienie, zmniejsza ryzyko zgagi i niestrawności;
  • reguluje poziom cholesterolu;
  • pomaga w leczeniu hemoroidów;
  • wspomaga odchudzanie;
  • zwiększa uczucie sytości;
  • łagodzi stany zapalne skóry.

Jak stosować?

Babkę jajowatą warto spożywać w postaci sproszkowanej jako roztwór doustny albo w formie granulek lub tabletek farmakologicznych. Jednak najwięcej właściwości osiągnie się dzięki przyrządzeniu naparu z babki (wystarczy zalać ją ciepłą wodą).

Nasiona babki jajowatej można także dodawać do różnych produktów spożywczych, takich jak pieczywo czy musli. Ponadto roślina ta doskonale sprawdza się podczas przyrządzania zup i sosów. Dzięki temu można w łatwy sposób włączyć ją do codziennej diety.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
9 października 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dlaczego swędzi odbyt?

Swędzenie odbytu może być niezwykle uciążliwe i niekomfortowe dla osób zmagających się z tym problemem. Przyczyny tego nieprzyjemnego objawu mogą być zróżnicowane i obejmują zarówno czynniki dietetyczne, jak i medyczne. Dowiedz się, dlaczego swędzi odbyt….

WIĘCEJ >

Siemię lniane – wszystko, co trzeba wiedzieć

Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane,…

WIĘCEJ >

Zaparcia – jak sobie pomóc?

Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…

WIĘCEJ >
błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w…

WIĘCEJ >