fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapalenie żołądka – co robić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Zapalenie żołądka – co robić?

zapalenie żołądka

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do namnażania się. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak np. papryka, chilli, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki, a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej spożywać na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety się należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do namnażania się. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak np. papryka, chilli, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki, a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej spożywać na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety się należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
1 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Radio Opole: Impreza, grill a dieta

Jak przetrwać imprezę, grilla, wakacje, urlop nie wyłamując się z diety, a jak już się wyłamywać - to jak nie zaprzepaścić wszystkiego. Iwona Wierzbicka i dr Janus Stasiak w audycji Żyj Zdrowo i Kolorowo -

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >
Homocysteina

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest…

WIĘCEJ >
kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy…

WIĘCEJ >