fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapalenie żołądka – co robić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Zapalenie żołądka – co robić?

zapalenie żołądka

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który nas przed tym zabezpiecza, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do tego, by się namnażać. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwszych kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw oraz innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie i duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak papryka, chili, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – dotyczy to nie tylko mięsa, lecz także owoców i warzyw. Rośliny powinny być obrane ze skórki oraz pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej jeść na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można też wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocny w regeneracji śluzówki będzie m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację. Pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który nas przed tym zabezpiecza, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do tego, by się namnażać. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwszych kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw oraz innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie i duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak papryka, chili, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – dotyczy to nie tylko mięsa, lecz także owoców i warzyw. Rośliny powinny być obrane ze skórki oraz pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej jeść na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można też wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocny w regeneracji śluzówki będzie m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację. Pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
1 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…

WIĘCEJ >
rozważania nad dietą

Internetowe porady dietetyczne – moje rozważania

Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie - we własnym świecie komfortu.

WIĘCEJ >
kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy…

WIĘCEJ >

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki. Raz są uwielbiane, innym razem – oskarżane przez społeczeństwo i naukowców. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli chodzi o popularny od jakiegoś…

WIĘCEJ >