fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapalenie żołądka – co robić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Zapalenie żołądka – co robić?

zapalenie żołądka

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który nas przed tym zabezpiecza, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do tego, by się namnażać. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwszych kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw oraz innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie i duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak papryka, chili, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – dotyczy to nie tylko mięsa, lecz także owoców i warzyw. Rośliny powinny być obrane ze skórki oraz pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej jeść na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można też wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocny w regeneracji śluzówki będzie m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację. Pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą prowadzić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który nas przed tym zabezpiecza, jest kwas solny produkowany przez komórki okładzinowe żołądka. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, to patogeny mają dobre warunki do tego, by się namnażać. Natomiast pH powyżej 5 powoduje, że białko nie będzie rozkładane na aminokwasy.

Jak zdiagnozować zapalenie żołądka?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka, a także wykryć infekcję Helicobacter pylori jest gastroskopia. Ważne, aby na osiem godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków, a na cztery godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwszych kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw oraz innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie i duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców.

Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy i alkoholu, a także ostrych przypraw, takich jak papryka, chili, pieprz itd. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Z diety powinno się usunąć także produkty zbożowe. Zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik będzie podrażniał błonę śluzową żołądka. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – one również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – dotyczy to nie tylko mięsa, lecz także owoców i warzyw. Rośliny powinny być obrane ze skórki oraz pozbawione pestek. Owoce można spożywać np. w formie kompotów czy musów. Jaja najlepiej jeść na miękko, bo wtedy mają największą wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. W początkowym etapie diety należy się wystrzegać jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można też wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocny w regeneracji śluzówki będzie m.in. nagietek czy rumianek. Można także stosować mieszanki z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację. Pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny w regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
1 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

napoje dla dzieci, dziecko, sok

Napoje dla dzieci – aromaty

Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co

WIĘCEJ >
Syrop pulneo

Pulneo – niewinny syrop?

Pulneo - syrop od przeziębień. Reklama w telewizji zachęca: Masz chore dziecko, podaj mu Pulneo (teraz jest już bez recepty), szybko rozprawi się z przeziębieniem Twojego dziecka. Syrop syntetyczny, ponadto E218, E216, E202 i E110

WIĘCEJ >
Dieta a emocjonalność u dzieci

Dieta a emocjonalność u dzieci

Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za

WIĘCEJ >

17 produktów niezbędnych w diecie

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety nie! Często kupujemy produkty w puszkach, paczkach czy też całkowicie przetworzone,…

WIĘCEJ >