fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

7 wskazówek na czas urlopu

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

7 wskazówek na czas urlopu

7 rad na czas urlopu

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe. Ostatnio pisałam o tym, czy podczas urlopu można sobie zrobić przerwę od diety, a dziś pędzę do was z praktycznymi wskazówkami. Koniecznie wydrukuj je i spakuj do walizki czy plecaka!

1. Pamiętaj o śniadaniu!

Zjedz zdrowe, treściwe śniadanie, tak aby podczas urlopu mieć siłę na szaleństwa. Wybieraj żywność regionalną, próbuj nowych smaków. Szczególnie jeśli jesteś w ciepłych krajach, wykorzystaj okazję – może odkryjesz jakiś nowy smak owoców i warzyw. Jestem pewna, że znajdziesz produkty zgodne z zaleceniami. Do śniadania wybieraj jajka, ryby, kiełbaski i uzupełniaj to świeżymi warzywami.

2. Jedz mniej posiłków, ale do syta

Spożywaj regularnie 3–4 posiłki w równych odstępach i najadaj się do syta. Wiesz już co wybrać na śniadanie, a w porze obiadowej zamiast smażonej ryby czy mięsa zdecyduj się na wersję z grilla. Taki posiłek nasyci na kilka godzin. I znowu dołóż do niego porcję warzyw. W końcu lato to sezon na warzywa! Wybór jest ogromny.

3. Im bliżej snu, tym mniejszy posiłek!

Pilnuj, aby ostatni posiłek nie był największy i najbardziej obfity (taki powinien być rano). Idealnie sprawdzają się tu połączenia warzyw z kaszą, ryżem, komosą ryżową itp. Nie kończ dnia ciężkimi potrawami!

4. Pomiędzy głównymi posiłkami pij tylko wodę

Woda pomoże utrzymać prawidłowe nawodnienie podczas urlopowych spacerów. Picie słodkich napojów najczęściej wiąże się z tym, że nie jesteśmy świadomi dostarczanej sobie ilości cukru. Jeżeli nie przepadasz za samą wodą, to lepiej wybrać wodę z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy czy grejpfruta. Taki napój jest smaczny i bardzo dobrze gasi pragnienie.

5. Unikaj alkoholu!

Postaraj się unikać piwa, a także słodkich drinków i innego alkoholu.

6. Dbaj o to, aby nie być głodnym

Podczas urlopu najlepiej taki efekt uzyskujemy, gdy w miejscu, w którym wypoczywamy, mamy wykupione śniadania i obiadokolacje. Wtedy mamy z góry określone godziny posiłków, dzięki czemu trzymamy się regularności. Często po powrocie z urlopu ten zdrowy nawyk już z nami zostaje. Jeśli właśnie takie wakacje wykupiłeś, to wystarczy, że tylko zadbasz o lekki lunch w godzinach wczesnopopołudniowych i całe menu urlopowe zaplanowane. Jeżeli twój wyjazd jest bez wyżywienia, zaplanuj pory posiłków, przygotuj je w miejscu noclegowym lub wcześniej przejrzyj ciekawe miejsca do odwiedzenia i odkrywania nowych smaków.

7. Wyśpij się!

Urlop to też dobry czas na doładowanie baterii, dlatego zadbaj o sen. Śpij codziennie 7–8 godzin. Potraktuj to jako konieczność. Najlepiej jest kłaść się codziennie o tej samej porze. Wyreguluj rytm dobowy, a wrócisz z urlopu z dodatkowym zapasem energii.

Sprawdź jeszcze: Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe. Ostatnio pisałam o tym, czy podczas urlopu można sobie zrobić przerwę od diety, a dziś pędzę do was z praktycznymi wskazówkami. Koniecznie wydrukuj je i spakuj do walizki czy plecaka!

1. Pamiętaj o śniadaniu!

Zjedz zdrowe, treściwe śniadanie, tak aby podczas urlopu mieć siłę na szaleństwa. Wybieraj żywność regionalną, próbuj nowych smaków. Szczególnie jeśli jesteś w ciepłych krajach, wykorzystaj okazję – może odkryjesz jakiś nowy smak owoców i warzyw. Jestem pewna, że znajdziesz produkty zgodne z zaleceniami. Do śniadania wybieraj jajka, ryby, kiełbaski i uzupełniaj to świeżymi warzywami.

2. Jedz mniej posiłków, ale do syta

Spożywaj regularnie 3–4 posiłki w równych odstępach i najadaj się do syta. Wiesz już co wybrać na śniadanie, a w porze obiadowej zamiast smażonej ryby czy mięsa zdecyduj się na wersję z grilla. Taki posiłek nasyci na kilka godzin. I znowu dołóż do niego porcję warzyw. W końcu lato to sezon na warzywa! Wybór jest ogromny.

3. Im bliżej snu, tym mniejszy posiłek!

Pilnuj, aby ostatni posiłek nie był największy i najbardziej obfity (taki powinien być rano). Idealnie sprawdzają się tu połączenia warzyw z kaszą, ryżem, komosą ryżową itp. Nie kończ dnia ciężkimi potrawami!

4. Pomiędzy głównymi posiłkami pij tylko wodę

Woda pomoże utrzymać prawidłowe nawodnienie podczas urlopowych spacerów. Picie słodkich napojów najczęściej wiąże się z tym, że nie jesteśmy świadomi dostarczanej sobie ilości cukru. Jeżeli nie przepadasz za samą wodą, to lepiej wybrać wodę z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy czy grejpfruta. Taki napój jest smaczny i bardzo dobrze gasi pragnienie.

5. Unikaj alkoholu!

Postaraj się unikać piwa, a także słodkich drinków i innego alkoholu.

6. Dbaj o to, aby nie być głodnym

Podczas urlopu najlepiej taki efekt uzyskujemy, gdy w miejscu, w którym wypoczywamy, mamy wykupione śniadania i obiadokolacje. Wtedy mamy z góry określone godziny posiłków, dzięki czemu trzymamy się regularności. Często po powrocie z urlopu ten zdrowy nawyk już z nami zostaje. Jeśli właśnie takie wakacje wykupiłeś, to wystarczy, że tylko zadbasz o lekki lunch w godzinach wczesnopopołudniowych i całe menu urlopowe zaplanowane. Jeżeli twój wyjazd jest bez wyżywienia, zaplanuj pory posiłków, przygotuj je w miejscu noclegowym lub wcześniej przejrzyj ciekawe miejsca do odwiedzenia i odkrywania nowych smaków.

7. Wyśpij się!

Urlop to też dobry czas na doładowanie baterii, dlatego zadbaj o sen. Śpij codziennie 7–8 godzin. Potraktuj to jako konieczność. Najlepiej jest kłaść się codziennie o tej samej porze. Wyreguluj rytm dobowy, a wrócisz z urlopu z dodatkowym zapasem energii.

Sprawdź jeszcze: Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
24 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stan zapalny – i co dalej?

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający walkę organizmu z…

WIĘCEJ >

Dieta dziecka – 3 najważniejsze zasady

Dieta dziecka powinna być zdrowa – wszyscy o tym słyszymy. To niezwykle ważne, aby maluch miał do wyboru produkty dobrej jakości. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie najmłodszych. Co powinna zawierać dieta dziecka? Dobrej…

WIĘCEJ >
alergie

Alergie – jak sobie pomóc?

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta. Alergie a dieta Alergie to przykład…

WIĘCEJ >
jak przygotować się do badań

Jak przygotować się do badań?

Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…

WIĘCEJ >