Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka.
Dieta dziecka – co jest niezbędne?
1. Warzywa
To źródło witamin i minerałów (w tym cennego wapnia). Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Przykładowo marchewka dostarcza cennych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem. Chroni on komórki przed uszkodzeniem i utlenianiem. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe.
2. Owoce
To cenne bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Owoce powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie dziecka w mniejszych ilościach niż warzywa ze względu na zawartość węglowodanów prostych. Zaleca się jedną porcję lub dwie porcje świeżych owoców dziennie.
Obejrzyj film: Jak prawidłowo żywić dzieci?
3. Produkty z pełnowartościowym białkiem
Dieta dziecka powinna być bogata także w produkty z pełnowartościowym białkiem. Cechują się one kompletem aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które należy nieustannie dostarczać wraz z dietą. Białko stanowi drugi co do wielkości składnik naszego organizmu (po wodzie). To budulec kości, mięśni, stawów, wewnętrznych organów, hormonów, a także enzymów. Białko tego typu znajdziemy m.in. w mięsie, rybach oraz jajach.
4. Mięso
Mięso dostarcza białka będącego najważniejszym budulcem organizmu. Jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego, które zapobiega niedokrwistości – to ważny składnik hemoglobiny. Najlepiej wybierać mięso dobrej jakości, ekologiczne, od zwierząt pasących się na łąkach i tych, które nie były karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą. Jeśli chcemy podać dziecku gotowe wyroby mięsne, zwracajmy uwagę na skład – produkty mięsne powinny mieć zawartość ok. 90% mięsa i jak najkrótszy skład.
Jeśli musimy zrobić zakupy w typowym supermarkecie, starajmy się wybierać mięso ekologiczne, z wolnego wybiegu, bez antybiotyków – w wielu sklepach tego typu produkty są dostępne.
5. Ryby
Ryby pojawiają się w dziecięcej diecie bardzo rzadko. Tymczasem tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, halibut, sardynka) są doskonałym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają cennego jodu oraz selenu, łatwostrawnego białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – przede wszystkim witaminy D oraz A i E.
6. Jaja kurze i przepiórcze
To najdoskonalsze źródło wartościowego białka. Jaja zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę D, żelazo, selen, cynk, fosfor, wapń, magnez, potas oraz siarkę. Aminokwasy zawarte w żółtku (cysteina i metionina) odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności organizmu. Ponadto cholina zawarta w tych produktach spożywczych wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka.
Sprawdź jeszcze: 9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
7. Oleje roślinne
Dieta dziecka nie może obejść się bez dobrych olejów roślinnych. Dostarczają one energii oraz zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do budowy wszystkich komórek ciała, a zwłaszcza układu nerwowego i siatkówki oka. Tego typu tłuszcze wykazują także działanie przeciwzapalne, co jest istotne w procesie wzmacniania odporności. Można dodawać do posiłku dziecka takie tłuszcze, jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka.
8. Orzechy
Dieta dziecka powinna zawierać również orzechy. To cenne bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu. To doskonała forma przekąski między głównymi posiłkami, która wspomaga procesy myślowe dziecka w ciągu dnia. Dowiedz się więcej na temat orzechów oraz tego, jak je spożywać.
9. Dobre źródła węglowodanów
Węglowodany to składnik odżywczy będący źródłem energii dla organizmu. Najlepszym rozwiązaniem są kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny, a także ziemniaki (w ograniczeniu). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Natomiast kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co jest szczególnie ważne przy uprawianiu wysiłku fizycznego.
Dowiedz się więcej: Mało znane wielkie kasze – poznaj ich właściwości
10. Woda
Dzieci powinny pić wodę czystą (pozbawioną wszelkich dodatków w postaci aromatów, barwników i cukru), źródlaną i niskozmineralizowana (najlepiej z atestem). Maluchom powyżej pierwszego roku życia można zacząć podawać wodę o średniej mineralizacji, natomiast między drugim a trzecim rokiem życia od czasu do czasu wodę wysokozmineralizowaną na przemian z innymi rodzajami.
Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:
To może cię zainteresować:
- Dieta dzieci – szkolenie
- Dieta dzieci – szkolenie rozszerzone
- 9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
- Napoje dla dzieci – aromaty
- Dieta a emocjonalność dzieci
- Jak odżywiać dzieci?
- Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci
- Dobre produkty w diecie dziecka aktywnego
- Odporność dziecka – jak ją wzmocnić
- 7 sposobów na niejadka
Autor
Jagoda Kłębek
Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka.
Dieta dziecka – co jest niezbędne?
1. Warzywa
To źródło witamin i minerałów (w tym cennego wapnia). Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Przykładowo marchewka dostarcza cennych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem. Chroni on komórki przed uszkodzeniem i utlenianiem. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe.
2. Owoce
To cenne bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Owoce powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie dziecka w mniejszych ilościach niż warzywa ze względu na zawartość węglowodanów prostych. Zaleca się jedną porcję lub dwie porcje świeżych owoców dziennie.
Obejrzyj film: Jak prawidłowo żywić dzieci?
3. Produkty z pełnowartościowym białkiem
Dieta dziecka powinna być bogata także w produkty z pełnowartościowym białkiem. Cechują się one kompletem aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które należy nieustannie dostarczać wraz z dietą. Białko stanowi drugi co do wielkości składnik naszego organizmu (po wodzie). To budulec kości, mięśni, stawów, wewnętrznych organów, hormonów, a także enzymów. Białko tego typu znajdziemy m.in. w mięsie, rybach oraz jajach.
4. Mięso
Mięso dostarcza białka będącego najważniejszym budulcem organizmu. Jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego, które zapobiega niedokrwistości – to ważny składnik hemoglobiny. Najlepiej wybierać mięso dobrej jakości, ekologiczne, od zwierząt pasących się na łąkach i tych, które nie były karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą. Jeśli chcemy podać dziecku gotowe wyroby mięsne, zwracajmy uwagę na skład – produkty mięsne powinny mieć zawartość ok. 90% mięsa i jak najkrótszy skład.
Jeśli musimy zrobić zakupy w typowym supermarkecie, starajmy się wybierać mięso ekologiczne, z wolnego wybiegu, bez antybiotyków – w wielu sklepach tego typu produkty są dostępne.
5. Ryby
Ryby pojawiają się w dziecięcej diecie bardzo rzadko. Tymczasem tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, halibut, sardynka) są doskonałym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają cennego jodu oraz selenu, łatwostrawnego białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – przede wszystkim witaminy D oraz A i E.
6. Jaja kurze i przepiórcze
To najdoskonalsze źródło wartościowego białka. Jaja zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę D, żelazo, selen, cynk, fosfor, wapń, magnez, potas oraz siarkę. Aminokwasy zawarte w żółtku (cysteina i metionina) odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności organizmu. Ponadto cholina zawarta w tych produktach spożywczych wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka.
Sprawdź jeszcze: 9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
7. Oleje roślinne
Dieta dziecka nie może obejść się bez dobrych olejów roślinnych. Dostarczają one energii oraz zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do budowy wszystkich komórek ciała, a zwłaszcza układu nerwowego i siatkówki oka. Tego typu tłuszcze wykazują także działanie przeciwzapalne, co jest istotne w procesie wzmacniania odporności. Można dodawać do posiłku dziecka takie tłuszcze, jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka.
8. Orzechy
Dieta dziecka powinna zawierać również orzechy. To cenne bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu. To doskonała forma przekąski między głównymi posiłkami, która wspomaga procesy myślowe dziecka w ciągu dnia. Dowiedz się więcej na temat orzechów oraz tego, jak je spożywać.
9. Dobre źródła węglowodanów
Węglowodany to składnik odżywczy będący źródłem energii dla organizmu. Najlepszym rozwiązaniem są kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny, a także ziemniaki (w ograniczeniu). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Natomiast kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co jest szczególnie ważne przy uprawianiu wysiłku fizycznego.
Dowiedz się więcej: Mało znane wielkie kasze – poznaj ich właściwości
10. Woda
Dzieci powinny pić wodę czystą (pozbawioną wszelkich dodatków w postaci aromatów, barwników i cukru), źródlaną i niskozmineralizowana (najlepiej z atestem). Maluchom powyżej pierwszego roku życia można zacząć podawać wodę o średniej mineralizacji, natomiast między drugim a trzecim rokiem życia od czasu do czasu wodę wysokozmineralizowaną na przemian z innymi rodzajami.
Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:
To może cię zainteresować:
- Dieta dzieci – szkolenie
- Dieta dzieci – szkolenie rozszerzone
- 9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
- Napoje dla dzieci – aromaty
- Dieta a emocjonalność dzieci
- Jak odżywiać dzieci?
- Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci
- Dobre produkty w diecie dziecka aktywnego
- Odporność dziecka – jak ją wzmocnić
- 7 sposobów na niejadka
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)
Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w
WIĘCEJ >Napoje dla dzieci – aromaty
Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co
WIĘCEJ >Żywienie dzieci od brzucha
Bardzo ważne jest odżywianie się kobiety ze względu na to, że jej gospodarka hormonalna, jej nietolerancje lub alergie pokarmowe zostaną przekazane w przyszłości potomstwu.
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…
WIĘCEJ >