Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Iwona Wierzbicka
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości
Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…
WIĘCEJ >Czekoladki – co zawierają?
Taki zwyczaj w Polsce, że jak w gości to ze słodkościami, jak dziękujemy to kupujemy czekoladki, jak na imieniny to z bombonierką, jak do dziecka to z toną słodyczy. Jak urodziny to tort, jak popołudniowa
WIĘCEJ >Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!
Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…
WIĘCEJ >Masz insulinooporność? Te rady są dla ciebie!
Masz insulinooporność? Przez trzy miesiące wypróbuj na sobie poniższe sposoby i sprawdź, jak się poczujesz. Te rady są właściwie dla każdego – dla zdrowia! Co jest ważne? Czysta micha – zrezygnuj (tak na 100%, a…
WIĘCEJ >