Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Iwona Wierzbicka
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków
Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.
WIĘCEJ >Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj
Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).
WIĘCEJ >Oliwa z oliwek leczy stany zapalne
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy,…
WIĘCEJ >Czy olej kokosowy jest super?
W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki. Raz są uwielbiane, innym razem – oskarżane przez społeczeństwo i naukowców. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli chodzi o popularny od jakiegoś…
WIĘCEJ >