„Nie jesz nabiału? To skąd masz czerpać wapń?” – takie reakcje są dosyć częste, gdy ktoś się dowie, że z jakichś przyczyn unikamy produktów nabiałowych. Po co w takim razie sięgać, aby nie zabrakło go w diecie?
Wapń to ważny pierwiastek chemiczny, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest kluczowym składnikiem mineralnym dla zdrowia, a jego niedobór lub nadmiar mogą mieć na nas negatywny wpływ.
Rola wapnia:
- Budowa kości i zębów – wapń jest głównym składnikiem mineralnym kości i zębów. Jest niezbędny do utrzymania ich zdrowia, wytrzymałości i gęstości.
- Funkcje mięśniowe – wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym mięśnia sercowego. Pomaga w przewodnictwie impulsów nerwowych, które kontrolują skurcze mięśni.
- Krzepnięcie krwi – wapń bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, co jest istotne w przypadku kontroli krwawienia i gojenia się ran.
- Funkcje nerwowe – wapń pełni rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, co jest kluczowe dla komunikacji między komórkami nerwowymi.
Niedobór i nadmiar wapnia
Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do osłabienia kości i zębów, co może zwiększać ryzyko złamań i próchnicy. Przy jego niedostatecznej ilości w diecie mogą się też pojawiać skurcze mięśni i drgawki. Dodatkowo wzrasta ryzyko osteoporozy, zwłaszcza u osób starszych i u kobiet po menopauzie.
Z kolei nadmiar wapnia może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych czy zaburzenia wchłaniania innych minerałów, takich jak żelazo i magnez.
Sprawdź: Magnez – dlaczego jest tak ważny?
Aby uniknąć niedoboru lub nadmiaru wapnia, ważne jest, aby spożywać jego odpowiednią ilość. Za podstawowe źródło wapnia uznaje się produkty mleczne (mleko, jogurty, sery), choć nie stanowią one wcale najlepszego wyboru.
Wapń a dieta bez nabiału
Do prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędnych jest co najmniej kilka czynników, m.in. takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, magnez, witamina A w postaci retinolu, witamina D3, sprawne jelita, witamina K2 oraz sprawna gospodarka hormonalna.
Na prawidłowe uwapnienie kości wpływa wiele hormonów, w tym płciowe, które również są zależne od ilości cholesterolu w diecie. Nie wystarczy po prostu suplementować wapń czy jeść nabiał. To byłoby zbyt proste.
Trzeba również podkreślić, że wiele osób nie toleruje nabiału, czyli białek mleka krowiego. Ponadto nie jest on polecany zwłaszcza przy problemach skórnych, jelitowych, chorobach autoimmunologicznych, nowotworach czy insulinooporności. Warto wiedzieć, że mocne kości nie zależą jedynie od wapnia, lecz od szeregu innych czynników.
Dobrze jest także zwrócić uwagę na inne składniki diety, takie jak witamina D, która pomaga w wchłanianiu wapnia. Witaminę D można uzyskać poprzez ekspozycję na słońce lub za pomocą suplementów.
Wchłanianie wapnia poprawia też m.in. probiotykoterapia, ograniczenie kwasu fitynowego i szczawianów, sen, redukcja stresu.
Źródła wapnia w diecie
Poza nabiałem wapń znajdziesz też w takich produktach, jak:
- zielone warzywa (np. brokuły, kapusta, jarmuż, szpinak),
- buliony na kościach,
- woda mineralna,
- kasze (amarantus, teff),
- suszone owoce,
- orzechy i nasiona (np. nasiona słonecznika, migdały, sezam, mak),
- ryby (np. sardynki, łosoś, szprotki).
Przykładowe wartości liczbowe (podane w mg) – ilość wapnia w 100 g produktu:
- mleko – 113
- migdały – 239
- orzechy laskowe – 186
- jarmuż – 157
- suszone morele – 139
- słonecznik – 131
- fasolka szparagowa – 65
- brokuł – 48
- kapusta pekińska – 45
- amarantus – 159
- komosa ryżowa – 47
- teff – 180
- gryka – 18
- 2 żółtka – 30
- sardynka – 84
- figi suszone – 203
- woda mineralna (1 litr) – 200
- wątroba cielęca – 19
- królik – 19
- dynia – 66
- seler korzeniowy – 40
- owoce – 20–40
- łosoś – 19
Jeśli twoja dieta nie jest odpowiednio zbilansowana, może ci pomóc dietetyk kliniczny.
Autor
Iwona Wierzbicka
„Nie jesz nabiału? To skąd masz czerpać wapń?” – takie reakcje są dosyć częste, gdy ktoś się dowie, że z jakichś przyczyn unikamy produktów nabiałowych. Po co w takim razie sięgać, aby nie zabrakło go w diecie?
Wapń to ważny pierwiastek chemiczny, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest kluczowym składnikiem mineralnym dla zdrowia, a jego niedobór lub nadmiar mogą mieć na nas negatywny wpływ.
Rola wapnia:
- Budowa kości i zębów – wapń jest głównym składnikiem mineralnym kości i zębów. Jest niezbędny do utrzymania ich zdrowia, wytrzymałości i gęstości.
- Funkcje mięśniowe – wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym mięśnia sercowego. Pomaga w przewodnictwie impulsów nerwowych, które kontrolują skurcze mięśni.
- Krzepnięcie krwi – wapń bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, co jest istotne w przypadku kontroli krwawienia i gojenia się ran.
- Funkcje nerwowe – wapń pełni rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, co jest kluczowe dla komunikacji między komórkami nerwowymi.
Niedobór i nadmiar wapnia
Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym do osłabienia kości i zębów, co może zwiększać ryzyko złamań i próchnicy. Przy jego niedostatecznej ilości w diecie mogą się też pojawiać skurcze mięśni i drgawki. Dodatkowo wzrasta ryzyko osteoporozy, zwłaszcza u osób starszych i u kobiet po menopauzie.
Z kolei nadmiar wapnia może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych czy zaburzenia wchłaniania innych minerałów, takich jak żelazo i magnez.
Sprawdź: Magnez – dlaczego jest tak ważny?
Aby uniknąć niedoboru lub nadmiaru wapnia, ważne jest, aby spożywać jego odpowiednią ilość. Za podstawowe źródło wapnia uznaje się produkty mleczne (mleko, jogurty, sery), choć nie stanowią one wcale najlepszego wyboru.
Wapń a dieta bez nabiału
Do prawidłowego wchłaniania wapnia niezbędnych jest co najmniej kilka czynników, m.in. takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, magnez, witamina A w postaci retinolu, witamina D3, sprawne jelita, witamina K2 oraz sprawna gospodarka hormonalna.
Na prawidłowe uwapnienie kości wpływa wiele hormonów, w tym płciowe, które również są zależne od ilości cholesterolu w diecie. Nie wystarczy po prostu suplementować wapń czy jeść nabiał. To byłoby zbyt proste.
Trzeba również podkreślić, że wiele osób nie toleruje nabiału, czyli białek mleka krowiego. Ponadto nie jest on polecany zwłaszcza przy problemach skórnych, jelitowych, chorobach autoimmunologicznych, nowotworach czy insulinooporności. Warto wiedzieć, że mocne kości nie zależą jedynie od wapnia, lecz od szeregu innych czynników.
Dobrze jest także zwrócić uwagę na inne składniki diety, takie jak witamina D, która pomaga w wchłanianiu wapnia. Witaminę D można uzyskać poprzez ekspozycję na słońce lub za pomocą suplementów.
Wchłanianie wapnia poprawia też m.in. probiotykoterapia, ograniczenie kwasu fitynowego i szczawianów, sen, redukcja stresu.
Źródła wapnia w diecie
Poza nabiałem wapń znajdziesz też w takich produktach, jak:
- zielone warzywa (np. brokuły, kapusta, jarmuż, szpinak),
- buliony na kościach,
- woda mineralna,
- kasze (amarantus, teff),
- suszone owoce,
- orzechy i nasiona (np. nasiona słonecznika, migdały, sezam, mak),
- ryby (np. sardynki, łosoś, szprotki).
Przykładowe wartości liczbowe (podane w mg) – ilość wapnia w 100 g produktu:
- mleko – 113
- migdały – 239
- orzechy laskowe – 186
- jarmuż – 157
- suszone morele – 139
- słonecznik – 131
- fasolka szparagowa – 65
- brokuł – 48
- kapusta pekińska – 45
- amarantus – 159
- komosa ryżowa – 47
- teff – 180
- gryka – 18
- 2 żółtka – 30
- sardynka – 84
- figi suszone – 203
- woda mineralna (1 litr) – 200
- wątroba cielęca – 19
- królik – 19
- dynia – 66
- seler korzeniowy – 40
- owoce – 20–40
- łosoś – 19
Jeśli twoja dieta nie jest odpowiednio zbilansowana, może ci pomóc dietetyk kliniczny.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Candida – co to takiego?
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona…
WIĘCEJ >Kwas DHA – suplementować czy nie?
Czy suplementować kwas DHA, czy może da się go dostarczyć w pożywieniu? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. DHA to kwas dokozaheksaenowy, który należy do kwasów omega-3 i ma bardzo wiele właściwości (zwykle większość…
WIĘCEJ >7 wskazówek na czas urlopu
Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe….
WIĘCEJ >Naturalne metody na podniesienie ciśnienia krwi
Niskie ciśnienie krwi, czyli hipotonia, może wywoływać objawy, takie jak zawroty głowy, osłabienie, a nawet omdlenia. Jest to stan, który dotyka wiele osób, szczególnie w upalne dni, po intensywnym wysiłku fizycznym lub w wyniku stresu….
WIĘCEJ >