fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?

śniadanie

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

trądzik

Trądzik i problemy skórne a dieta

Wiele osób, które mają problemy z cerą, udaje się do dermatologa, a następnie stosuje maści, kremy albo łyka antybiotyki. Czy to wystarczy? Czy może zdrowie cery zaczyna się od środka, np. w żołądku albo jelitach?…

WIĘCEJ >
śmietana, nabiał

Śmietana – co się w niej kryje?

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną :) Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z "normalnym" jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię

WIĘCEJ >

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >

-23 kg w 2 miesiące – możliwe?

W moim gabinecie pojawił się mężczyzna z wagą 155 kg. Jego marzeniem było schudnąć bez głodu i usiąść na rowerze. Niestety nie produkują rowerów pod taką wagę. Zresztą wiele urządzeń ma ograniczenia wagowe, nawet windy….

WIĘCEJ >