fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy muszę jeść śniadanie?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
śniadanie

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.

Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.

Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Witamina C – jak dawkować?

Witamina C nie działa – tego można się dowiedzieć z telewizji czy tekstów w internecie. Ale jest też sporo artykułów naukowych, że jednak działa – wystarczy sięgnąć do bazy PubMed. Wnioski z badań są takie:…

WIĘCEJ >
jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt

WIĘCEJ >
jak poprawić pracę jelit

Jak poprawić pracę jelit?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o różnych dolegliwościach jelitowych oraz najczęstszych przyczynach, które je wywołują. Od złych nawyków żywieniowych po najbardziej ukryte nietolerancje pokarmowe.

WIĘCEJ >
jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod

WIĘCEJ >