fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy muszę jeść śniadanie?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Czy muszę jeść śniadanie?

śniadanie

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.

Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.

Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa,
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
  • kiełbaski + warzywa,
  • frankfurterki + warzywa,
  • kawałek mięsa + warzywa,
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
  • gulasz z warzywami.

Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jaja, jajka, skorupki

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >
żywienie dzieci, odżywianie dzieci

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w

WIĘCEJ >

Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?

Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…

WIĘCEJ >