fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Herbata – pić czy nie pić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Herbata – pić czy nie pić?

herbata

Herbata jest jednym z najczęściej pijanych napojów na świecie. Jednocześnie jej spożywanie budzi sporo kontrowersji. Zastanawiamy się, czy sięgać po nią podczas posiłku, po nim, a może w ogóle z niej zrezygnować? Jak w każdej dziedzinie życia, na tego typu pytania nie ma jednej odpowiedzi i wszystko zależy od naszego stanu zdrowia. Zawsze warto pamiętać też o jednym – o umiarze.

Czy herbata jest zdrowa?

Wszystko zależy od tego, ile herbaty pijemy i na jaką się decydujemy, ponieważ każdy jej rodzaj ma inne właściwości i działanie na organizm. W herbacianym naparze możemy znaleźć takie składniki, jak: teina, polifenole, tanina, l-teanina. Ilość tych substancji w naparze zależy od rodzaju herbaty.

Najpopularniejsze herbaty

Trudno zdecydować, która herbata jest najlepsza. Na pewno ma ona na nas pozytywny wpływ, jednak zależy to kilku czynników: ilości spożywanego napoju w ciągu dnia, sposobu parzenia i jakości produktu.

Najchętniej sięgamy po takie herbaty, jak: zielona, czarna, czerwona czy biała. Czym się one charakteryzują?

Zielona

Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, a jej napar jest żółto-słomkowy. Napój ten jest silnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości prozdrowotne. Zielona herbata zawiera polifenole, pobudzającą taninę oraz w mniejszej ilości l-teaninę, która znana jest ze swojego uspokajającego działania na organizm, a także z pozytywnego wpływu na stany zapalne.

Zielona herbata ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe poprzez zawartość polifenoli, a ponadto obniża ciśnienie i wpływa na profil lipidowy krwi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ziołowa

Może mieć różne działanie – wszystko zależy od rodzaju zaparzanego przez nas zioła. Napar z rumianku ma wspaniałe działanie na stany zapalne żołądka i jelit, a napar z mięty zwiększa ilość soku żołądkowego, przyspiesza i usprawnia proces trawienia. Napar z lipy działa napotnie w chorobach, a z ostropestu wspiera pracę wątroby.

Biała

Biała herbata jest bardzo szlachetna, a jednocześnie jest najdroższa. Jest zasobna w antyoksydanty i słynie z tego, że zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich herbat. Ma najmniej szkodliwych substancji pochodzących ze środowiska, ponieważ jest zbierana bardzo szybko, gdy pączki jeszcze się całkowicie nie rozwinęły.

Czarna

Herbata czarna jest najczęściej spożywana przez Polaków. Ten rodzaj herbaty został poddany procesowi fermentacji, stąd jej charakterystyczny posmak oraz czerwono-rubinowy kolor. Można znaleźć w niej kofeinę, taninę czy antyoksydanty. Warto wspomnieć także o flawonoidach – związkach z grupy katechin, które występują w herbacie i mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy antywirusowe.

Mocny, czarny napar spożywany do posiłków może wpływać ograniczająco na przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. 

Yerba mate

Wysuszone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego są bazą do przygotowywaniu naparu yerba mate. Yerba mate pobudza łagodniej niż kawa i jest źródłem polifenoli słynących z prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały korzystny wpływ tego naparu na układ krążenia.

Kilka rad dla zdrowia

Zapamiętaj:

  • Herbata spożywana w nadmiernych ilościach oraz w trakcie jedzenia może wypłukiwać składniki mineralne z organizmu oraz utrudniać wchłanianie składników pokarmowych. Sięgaj po napoje dopiero po upływie około godziny od posiłku.
  • Herbata spożywana z umiarem nie powinna negatywnie na nas oddziaływać. Zaleca się picie maksymalnie 2–3 filiżanek dziennie.
  • Najwięcej fluoru zawiera herbata czarna, a nieco mniej mieści się w zielonej i białej. Jeżeli obawiamy się fluoru w herbacie – wybierajmy napary ziołowe, które pod względem zawartości tego pierwiastka wypadają najkorzystniej.
  • Fluor znajduje się także w wodzie używanej do parzenia herbaty. Pamiętajmy o wpływie fluoru na tarczycę (może działać niekorzystnie na jej pracę, ale również na układ nerwowy, w tym nasz mózg). Bądźmy uważni, używając na co dzień pasty do zębów z fluorem czy sięgając po jedzenie w puszkach – możemy dostarczać sobie nieświadomie dużej ilości tego pierwiastka. 

Pamiętajmy o poprawnym parzeniu herbaty. Od tego, jaka jest temperatura wody czy jak długo parzymy napój, zależy jego działanie – pobudzające lub relaksujące.

Przede wszystkim pamiętaj, że najlepszym płynem nawadniającym jest woda, której nic nie może zastąpić.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Herbata jest jednym z najczęściej pijanych napojów na świecie. Jednocześnie jej spożywanie budzi sporo kontrowersji. Zastanawiamy się, czy sięgać po nią podczas posiłku, po nim, a może w ogóle z niej zrezygnować? Jak w każdej dziedzinie życia, na tego typu pytania nie ma jednej odpowiedzi i wszystko zależy od naszego stanu zdrowia. Zawsze warto pamiętać też o jednym – o umiarze.

Czy herbata jest zdrowa?

Wszystko zależy od tego, ile herbaty pijemy i na jaką się decydujemy, ponieważ każdy jej rodzaj ma inne właściwości i działanie na organizm. W herbacianym naparze możemy znaleźć takie składniki, jak: teina, polifenole, tanina, l-teanina. Ilość tych substancji w naparze zależy od rodzaju herbaty.

Najpopularniejsze herbaty

Trudno zdecydować, która herbata jest najlepsza. Na pewno ma ona na nas pozytywny wpływ, jednak zależy to kilku czynników: ilości spożywanego napoju w ciągu dnia, sposobu parzenia i jakości produktu.

Najchętniej sięgamy po takie herbaty, jak: zielona, czarna, czerwona czy biała. Czym się one charakteryzują?

Zielona

Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, a jej napar jest żółto-słomkowy. Napój ten jest silnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości prozdrowotne. Zielona herbata zawiera polifenole, pobudzającą taninę oraz w mniejszej ilości l-teaninę, która znana jest ze swojego uspokajającego działania na organizm, a także z pozytywnego wpływu na stany zapalne.

Zielona herbata ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe poprzez zawartość polifenoli, a ponadto obniża ciśnienie i wpływa na profil lipidowy krwi.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Ziołowa

Może mieć różne działanie – wszystko zależy od rodzaju zaparzanego przez nas zioła. Napar z rumianku ma wspaniałe działanie na stany zapalne żołądka i jelit, a napar z mięty zwiększa ilość soku żołądkowego, przyspiesza i usprawnia proces trawienia. Napar z lipy działa napotnie w chorobach, a z ostropestu wspiera pracę wątroby.

Biała

Biała herbata jest bardzo szlachetna, a jednocześnie jest najdroższa. Jest zasobna w antyoksydanty i słynie z tego, że zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich herbat. Ma najmniej szkodliwych substancji pochodzących ze środowiska, ponieważ jest zbierana bardzo szybko, gdy pączki jeszcze się całkowicie nie rozwinęły.

Czarna

Herbata czarna jest najczęściej spożywana przez Polaków. Ten rodzaj herbaty został poddany procesowi fermentacji, stąd jej charakterystyczny posmak oraz czerwono-rubinowy kolor. Można znaleźć w niej kofeinę, taninę czy antyoksydanty. Warto wspomnieć także o flawonoidach – związkach z grupy katechin, które występują w herbacie i mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy antywirusowe.

Mocny, czarny napar spożywany do posiłków może wpływać ograniczająco na przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. 

Yerba mate

Wysuszone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego są bazą do przygotowywaniu naparu yerba mate. Yerba mate pobudza łagodniej niż kawa i jest źródłem polifenoli słynących z prozdrowotnych właściwości. Badania wykazały korzystny wpływ tego naparu na układ krążenia.

Kilka rad dla zdrowia

Zapamiętaj:

  • Herbata spożywana w nadmiernych ilościach oraz w trakcie jedzenia może wypłukiwać składniki mineralne z organizmu oraz utrudniać wchłanianie składników pokarmowych. Sięgaj po napoje dopiero po upływie około godziny od posiłku.
  • Herbata spożywana z umiarem nie powinna negatywnie na nas oddziaływać. Zaleca się picie maksymalnie 2–3 filiżanek dziennie.
  • Najwięcej fluoru zawiera herbata czarna, a nieco mniej mieści się w zielonej i białej. Jeżeli obawiamy się fluoru w herbacie – wybierajmy napary ziołowe, które pod względem zawartości tego pierwiastka wypadają najkorzystniej.
  • Fluor znajduje się także w wodzie używanej do parzenia herbaty. Pamiętajmy o wpływie fluoru na tarczycę (może działać niekorzystnie na jej pracę, ale również na układ nerwowy, w tym nasz mózg). Bądźmy uważni, używając na co dzień pasty do zębów z fluorem czy sięgając po jedzenie w puszkach – możemy dostarczać sobie nieświadomie dużej ilości tego pierwiastka. 

Pamiętajmy o poprawnym parzeniu herbaty. Od tego, jaka jest temperatura wody czy jak długo parzymy napój, zależy jego działanie – pobudzające lub relaksujące.

Przede wszystkim pamiętaj, że najlepszym płynem nawadniającym jest woda, której nic nie może zastąpić.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
14 grudnia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?

Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…

WIĘCEJ >
hashimoto, napoje

Hashimoto: co pić, a czego unikać?

Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…

WIĘCEJ >
herbata z cytryną

Herbata z cytryną – czy można ją pić?

Herbata jest bardzo popularnym napojem. W okresie zimowym szczególnym uznaniem cieszy się herbata z cytryną oraz dodatkami: goździkami, imbirem, cynamonem, pomarańczą czy jabłkami.   Czy można jednak pić herbatę z cytryną? Nieraz słyszymy, żeby unikać…

WIĘCEJ >

Uważaj na ryby – mogą ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa…

WIĘCEJ >