fbpx
logo
Szukaj
open close

Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
detoks

O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!

Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.

Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym. 

Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?

Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze

O czym pamiętać?

  • wypróżniaj się regularnie,
  • pij co najmniej 1,5 l wody,
  • wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
  • chodź boso po trawie,
  • spaceruj codziennie,
  • przebywaj na słońcu i w otoczeniu przyrody,
  • zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
  • między posiłkami rób od 4 do 6 godzin przerwy,
  • wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
  • nie kupuj czegoś pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.

Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to twój organizm prosi cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!

Co jeszcze jest ważne?

  • myj dokładnie warzywa i owoce, nawet te „gotowe do spożycia” (sprawdź, jak łatwo można usunąć toksyny z warzyw i owoców),
  • kupuj produkty w ich pierwotnej postaci,
  • czytaj etykiety,
  • nie smaż,
  • używaj dużo oliwy extra virgin,
  • wprowadź inulinę (ma świetny wpływ na jelita),
  • jedz kiszonki (jeśli je tolerujesz),
  • jeśli cierpisz na wzdęcia, to spróbuj diety rozdzielnej,
  • zadbaj o zakwaszenie żołądka (ocet jabłkowy, cytryna, betaina HCL – warto to skonsultować z dietetykiem),
  • unikaj mięsa z masowych hodowli, produktów z paczki czy puszki,
  • wprowadź kwasy omega-3 (DHA i EPA), ale niekoniecznie sięgaj często po ryby – wiele osób ma po nich nadmiar rtęci w organizmie (przeczytaj artykuł o rybach),
  • nie pij litrami herbaty (ze względu na fluor),
  • urozmaicaj swoją dietę – nie sięgaj tylko po ryż (arsen),
  • wybieraj to, co odżywia, jest pokarmem, służy ci i jest gęste odżywczo (obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie )

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!

Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.

Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym. 

Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?

Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze

O czym pamiętać?

  • wypróżniaj się regularnie,
  • pij co najmniej 1,5 l wody,
  • wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
  • chodź boso po trawie,
  • spaceruj codziennie,
  • przebywaj na słońcu i w otoczeniu przyrody,
  • zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
  • między posiłkami rób od 4 do 6 godzin przerwy,
  • wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
  • nie kupuj czegoś pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.

Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to twój organizm prosi cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!

Co jeszcze jest ważne?

  • myj dokładnie warzywa i owoce, nawet te „gotowe do spożycia” (sprawdź, jak łatwo można usunąć toksyny z warzyw i owoców),
  • kupuj produkty w ich pierwotnej postaci,
  • czytaj etykiety,
  • nie smaż,
  • używaj dużo oliwy extra virgin,
  • wprowadź inulinę (ma świetny wpływ na jelita),
  • jedz kiszonki (jeśli je tolerujesz),
  • jeśli cierpisz na wzdęcia, to spróbuj diety rozdzielnej,
  • zadbaj o zakwaszenie żołądka (ocet jabłkowy, cytryna, betaina HCL – warto to skonsultować z dietetykiem),
  • unikaj mięsa z masowych hodowli, produktów z paczki czy puszki,
  • wprowadź kwasy omega-3 (DHA i EPA), ale niekoniecznie sięgaj często po ryby – wiele osób ma po nich nadmiar rtęci w organizmie (przeczytaj artykuł o rybach),
  • nie pij litrami herbaty (ze względu na fluor),
  • urozmaicaj swoją dietę – nie sięgaj tylko po ryż (arsen),
  • wybieraj to, co odżywia, jest pokarmem, służy ci i jest gęste odżywczo (obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie )

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
2 maja 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy,…

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny…

WIĘCEJ >
kiełki

Kiełki – jak hodować, by nie gniły?

Nim posiadłam tą tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego przejeść.

WIĘCEJ >