fbpx
logo
Szukaj
open close

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

pudding-chia-ajwendieta-1024x683.jpg

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mało znane wielkie kasze – poznaj ich właściwości

Tradycyjnym jedzeniem osób ćwiczących jest kurczak, ryż, warzywa itp. Niestety nie wiemy że tzw. superzboża mogą nam zastąpić wiele produktów.

WIĘCEJ >
gluten, nabiał, mleko, chleb, dieta bez glutenu i nabiału

Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę

WIĘCEJ >

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy,…

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie…

WIĘCEJ >