
Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?
Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?
Chia – jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.
Dowiedz się więcej:
Autor


Iwona Wierzbicka
Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?
Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?
Chia – jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.
Dowiedz się więcej:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Młody jęczmień – jakie ma właściwości?
Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko? Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw – cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem zawartości witamin, minerałów, białka, odżywczego chlorofilu. Co istotne…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Dieta paleo – przewodnik
Cierpisz z powodu jelita drażliwego, zgagi, bólów brzucha, przelewania się w jelitach? A może próbowałeś wszelkich diet i zawsze po węglowodanach czujesz senność? Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, to musisz…
WIĘCEJ >Czy zielone koktajle są zdrowe?
Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe? Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a…
WIĘCEJ >