fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

pudding-chia-ajwendieta-1024x683.jpg

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciąża a hashimoto – czy to możliwe?

Choroby autoimmunizacyjne, a taką jest m.in. hashimoto, wiążą się z większym ryzykiem poronienia lub wystąpienia wad płodu. Niskie miano przeciwciał zwiększa szansę na urodzenie zdrowego dziecka, dlatego do ciąży warto się przygotować m.in. poprzez zmianę…

WIĘCEJ >

Spirulina – dobra czy zła?

Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…

WIĘCEJ >

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto!…

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >