fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak powstrzymać wypadanie włosów?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-powstrzymac-wypadanie-wlosow.jpg

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów.

Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także, że chorym doskwiera wypadanie brwi.

Prawidłowo nie powinno nam wypadać więcej niż 50–100 włosów dziennie. Jeżeli jednak za każdym razem, gdy się czeszesz, zauważasz duży kłąb włosów, należałoby się przyjrzeć temu bliżej.

Żelazo a włosy

Oprócz tego, że mogą doskwierać ci problemy z tarczycą, możesz mieć również niedobory żelaza. Zrób morfologię, sprawdź także poziom żelaza i ferrytyny.

Jeżeli ferrytyna wyjdzie poniżej 70, włosy mogą mieć tendencję do wypadania. Zadbaj wówczas o to, aby żelazo z pożywienia dobrze się wchłaniało. Nie łącz w jednym posiłku produktów białkowych (np. mięsa, ryb, jaj) z produktami zbożowymi. Zawarty w zbożach kwas fitynowy zwiąże żelazo zawarte w mięsie i organizm nie będzie w stanie go przyswoić. Staraj się zastosować dietę rozdzielną. Spożywaj produkty białkowe z warzywami oraz kasze lub ziemniaki w towarzystwie warzyw.

Włącz również do diety podroby, które są niezwykle bogate w żelazo. Możesz też pić koktajle z zieloną pietruszką. Przy dużych niedoborach żelaza możesz zastosować sok z pokrzywy (jeśli nie masz alergii na bylicę).

Zakwaszenie żołądka

Kolejną istotną kwestią jest zadbanie o odpowiednią ilość kwasu solnego w żołądku. Jeżeli jest go za mało, pH żołądka podnosi się, co znacząco utrudnia prawidłowe strawienie mięsa, które jest zdecydowanie lepszym źródłem żelaza niż produkty roślinne. Wypij 15 minut przed posiłkiem pół szklanki wody z sokiem z połówki cytryny. Przed każdym posiłkiem białkowym można wypić pół szklanki wody z dwiema łyżkami ekologicznego octu jabłkowego. Pamiętaj, by w trakcie posiłku oraz do minimum godziny po nim nie pić żadnych napojów.

Witamina C

Zadbaj także o odpowiednią podaż witaminy C z diety. Przede wszystkim spożywaj dużo warzyw. Możesz także włączyć witaminę C do suplementacji. Najlepiej, by była w towarzystwie bioflawonoidów – wówczas będzie zdecydowanie lepiej przyswajalna.

Inne niedobory

Kolejną przyczyną wypadających włosów może być niedobór cynku i krzemu. Krzem występuje w mięsie oraz w warzywach i owocach. Dziennie zapotrzebowanie to 20–30 mg. Cynk z kolei znajdziesz w wątrobie cielęcej, wieprzowej, migdałach, kaszy gryczanej oraz w gorzkiej czekoladzie. Zdecydowanie lepiej przyswajalny będzie jednak ten pochodzący z produktów zwierzęcych ze względu na nieobecność składników antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie cennych składników.

Możesz wykonać też badanie analizy pierwiastkowej włosa i sprawdzić poziom minerałów oraz metali ciężkich w organizmie. Poziom cynku zbadasz również w surowicy krwi. Jeśli w badaniu wyjdą niedobory składników odżywczych, rozważ odpowiednią suplementację, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka.

Przede wszystkim jednak zadbaj o stan jelit, aby przyjmowane suplementy odpowiednio się wchłaniały – pomocne mogą być dobrej jakości probiotyki.

Jeżeli nie cierpisz na nietolerancję histaminy, włącz do diety kiszonki oraz soki z nich – są także świetnym źródłem korzystnych dla naszych jelit bakterii (przeczytaj, dlaczego warto kisić owoce i warzywa).

Obejrzyj webinar na temat histaminy

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą jest wypadanie włosów.

Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu (sprawdź, jak poprawić pracę tarczycy). Zdarza się także, że chorym doskwiera wypadanie brwi.

Prawidłowo nie powinno nam wypadać więcej niż 50–100 włosów dziennie. Jeżeli jednak za każdym razem, gdy się czeszesz, zauważasz duży kłąb włosów, należałoby się przyjrzeć temu bliżej.

Żelazo a włosy

Oprócz tego, że mogą doskwierać ci problemy z tarczycą, możesz mieć również niedobory żelaza. Zrób morfologię, sprawdź także poziom żelaza i ferrytyny.

Jeżeli ferrytyna wyjdzie poniżej 70, włosy mogą mieć tendencję do wypadania. Zadbaj wówczas o to, aby żelazo z pożywienia dobrze się wchłaniało. Nie łącz w jednym posiłku produktów białkowych (np. mięsa, ryb, jaj) z produktami zbożowymi. Zawarty w zbożach kwas fitynowy zwiąże żelazo zawarte w mięsie i organizm nie będzie w stanie go przyswoić. Staraj się zastosować dietę rozdzielną. Spożywaj produkty białkowe z warzywami oraz kasze lub ziemniaki w towarzystwie warzyw.

Włącz również do diety podroby, które są niezwykle bogate w żelazo. Możesz też pić koktajle z zieloną pietruszką. Przy dużych niedoborach żelaza możesz zastosować sok z pokrzywy (jeśli nie masz alergii na bylicę).

Zakwaszenie żołądka

Kolejną istotną kwestią jest zadbanie o odpowiednią ilość kwasu solnego w żołądku. Jeżeli jest go za mało, pH żołądka podnosi się, co znacząco utrudnia prawidłowe strawienie mięsa, które jest zdecydowanie lepszym źródłem żelaza niż produkty roślinne. Wypij 15 minut przed posiłkiem pół szklanki wody z sokiem z połówki cytryny. Przed każdym posiłkiem białkowym można wypić pół szklanki wody z dwiema łyżkami ekologicznego octu jabłkowego. Pamiętaj, by w trakcie posiłku oraz do minimum godziny po nim nie pić żadnych napojów.

Witamina C

Zadbaj także o odpowiednią podaż witaminy C z diety. Przede wszystkim spożywaj dużo warzyw. Możesz także włączyć witaminę C do suplementacji. Najlepiej, by była w towarzystwie bioflawonoidów – wówczas będzie zdecydowanie lepiej przyswajalna.

Inne niedobory

Kolejną przyczyną wypadających włosów może być niedobór cynku i krzemu. Krzem występuje w mięsie oraz w warzywach i owocach. Dziennie zapotrzebowanie to 20–30 mg. Cynk z kolei znajdziesz w wątrobie cielęcej, wieprzowej, migdałach, kaszy gryczanej oraz w gorzkiej czekoladzie. Zdecydowanie lepiej przyswajalny będzie jednak ten pochodzący z produktów zwierzęcych ze względu na nieobecność składników antyodżywczych, które utrudniają wchłanianie cennych składników.

Możesz wykonać też badanie analizy pierwiastkowej włosa i sprawdzić poziom minerałów oraz metali ciężkich w organizmie. Poziom cynku zbadasz również w surowicy krwi. Jeśli w badaniu wyjdą niedobory składników odżywczych, rozważ odpowiednią suplementację, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka.

Przede wszystkim jednak zadbaj o stan jelit, aby przyjmowane suplementy odpowiednio się wchłaniały – pomocne mogą być dobrej jakości probiotyki.

Jeżeli nie cierpisz na nietolerancję histaminy, włącz do diety kiszonki oraz soki z nich – są także świetnym źródłem korzystnych dla naszych jelit bakterii (przeczytaj, dlaczego warto kisić owoce i warzywa).

Obejrzyj webinar na temat histaminy

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
19 września 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

mleko, mleko roślinne,

Co lepsze – mleko krowie czy mleko roślinne?

„Pij mleko – będziesz miał mocne kości”, „Pij mleko – będziesz wielki” – tego typu hasła są bardzo popularne, ale czy prawdziwe? Mleko krowie czy mleko roślinne – po które warto sięgać, a po które…

WIĘCEJ >
jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod

WIĘCEJ >
tłuszcze

Tłuszcze – czy na pewno są zdrowe?

Tłuszcze to – obok białka i węglowodanów – główne makroskładniki obecne w żywności. Od kilkudziesięciu lat środowisko dietetyczne piętnuje tłuszcze. Uznaje się je za przyczynę miażdżycy, chorób serca, podwyższonego cholesterolu oraz obwinia się je za…

WIĘCEJ >

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu produktów zawierających fruktozę. Dowiedz się więcej na ten temat. Fruktoza to cukier prosty, który znajduje się w owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), a także w sokach…

WIĘCEJ >