![chlorella chlorella](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/06/chlorella-1024x754.jpg)
![chlorella chlorella](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/06/chlorella-1024x754.jpg)
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Dowiedz się więcej na ten temat – przeczytaj artykuł w PDF
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Dowiedz się więcej na ten temat – przeczytaj artykuł w PDF
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/SPRAWDŹ-NASZE-E-BOOKI-1-1024x321.jpg)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych
Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność. W związku z tym wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie…
WIĘCEJ >Czy można jeść owoce przy insulinooporności?
Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…
WIĘCEJ >Maca – wyjątkowy adaptogen
Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…
WIĘCEJ >Cała prawda o węglowodanach
Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…
WIĘCEJ >