Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Autor
Iwona Wierzbicka
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Neurodegeneracja mózgu – jaki wpływ mają na nią jelita?
Neurodegeneracja mózgu jest wynikiem przedostających się toksyn do krwioobiegu i tkanek oraz przewlekłych stanów zapalnych, które mogą być efektem nawet źle dobranej aktywności fizycznej.
WIĘCEJ >Co kryje w sobie jajo? Właściwości jaj
Jajo to najbardziej wartościowy pokarm ze wszystkich, jakie człowiek ma do dyspozycji. Z jaja powstaje życie, a więc wszystko się od niego zaczyna. Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białek, tłuszczów oraz węglowodanów, jak również mikro-…
WIĘCEJ >Kiełkownica – czy warto?
Nasz trener personalny Piotr hoduje w domu kiełki, różne gatunki, sprawdź jakie możliwości daje zmechanizowana kiełkownica.
WIĘCEJ >Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta
„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…
WIĘCEJ >