Białka to budulec, to najważniejsza struktura naszego organizmu, wszystko zależy od białek… Mięśnie, hormony, enzymy, ciała odpornościowe – wszystko jest zbudowane z aminokwasów. Aminokwasy to cegiełki budujące białka. Bez kompletu aminokwasów egzogennych niemożliwym jest zbudowanie struktur białkowych. Codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe, w ciągu 6 miesięcy każda komórka mięśniowa wymieni je na nowe. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Białka do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu (turnover). Aby proces sprawnie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem. A jakie to są białka pełnowartościowe?
Z tego materiału dowiesz się
- Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba żeby mówić o białku
- Co budują aminokwasy
- Jakie składniki są potrzebne by coś wybudować (mur)
- O metabolizmie aminokwasów i białek
- Jak z białek i tłuszczów może powstać cukier
- O źródłach - tych prawdziwych i tych pozornych
- Jakie aminokwasy są pełno-wartościowe i nie-pełno-wartościowe
- O roli białek i aminokwasów
- Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i pół egzogenne
- Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
- Kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie
- Co to jest aminokwas ograniczający
- O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
- O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
- Czy soja jest taka wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
- Kiedy nadmiar jest szkodliwy
- Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
- Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
- Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
- O kilku ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować
- Suplementować czy nie
- Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
Pliki do pobrania
Białka i aminokwasy - prezentacja
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni
Autor
Długość: 2:23:10
Trudność: Średni
Białka to budulec, to najważniejsza struktura naszego organizmu, wszystko zależy od białek… Mięśnie, hormony, enzymy, ciała odpornościowe – wszystko jest zbudowane z aminokwasów. Aminokwasy to cegiełki budujące białka. Bez kompletu aminokwasów egzogennych niemożliwym jest zbudowanie struktur białkowych. Codziennie białka naszego ciała ulegają wymianie na nowe, w ciągu 6 miesięcy każda komórka mięśniowa wymieni je na nowe. Co jakiś czas stajemy się jakby nowym organizmem. Białka do syntezy nowych białek pochodzą z pokarmu jak i z puli białek wewnątrzustrojowych, pochodzących z rozpadu (turnover). Aby proces sprawnie przebiegał niezbędny jest regularny dowóz pełnowartościowych białek wraz z pożywieniem. A jakie to są białka pełnowartościowe?
Z tego materiału dowiesz się
- Czym są aminokwasy i ile ich potrzeba żeby mówić o białku
- Co budują aminokwasy
- Jakie składniki są potrzebne by coś wybudować (mur)
- O metabolizmie aminokwasów i białek
- Jak z białek i tłuszczów może powstać cukier
- O źródłach - tych prawdziwych i tych pozornych
- Jakie aminokwasy są pełno-wartościowe i nie-pełno-wartościowe
- O roli białek i aminokwasów
- Co to są aminokwasy egzogenne, endogenne i pół egzogenne
- Czy rośliny strączkowe, orzechy, pestki i zboża mogą być odżywcze
- Kiedy białko może być problemem – nietolerancje i alergie
- Co to jest aminokwas ograniczający
- O substancjach antyodżywczych: kwasie fitynowym, hemaglutyninach i inhibitorach trypsyny
- O wpływie fermentacji na ilość aminokwasów w pożywieniu
- Czy soja jest taka wartościowa i bezpieczna jako źródło białka
- Kiedy nadmiar jest szkodliwy
- Czy dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, a dieta Kowalskiego – normobiałkową
- Dlaczego niektóre białka mogą być problematyczne (alergie, nietolerancje, gluten, lektyny)
- Czym się różnią aminokwasy BCAA, EAA i NEAA oraz czy należy je suplementować
- O kilku ważnych aminokwasach, które czasami warto suplementować
- Suplementować czy nie
- Dlaczego glikacja może być problemem i których białek dotyczy
Pliki do pobrania
Białka i aminokwasy - prezentacja
Tagi
Podobne tematy
Jak prawidłowo żywić dzieci
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Ciąża i karmienie piersią
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Morfologia – interpretacja
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Jak czytać etykiety produktów
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >