fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wolnowar – jak go używać?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Wolnowar – jak go używać?

wolnowar

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać.

Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były gorące, lekko je zasypywali ziemią. Na tym kładli mięso zawinięte w liście, a następnie wszystko zakopywali. Co to dawało? Brak dostępu powietrza i wysoka temperatura od nagrzanych kamieni prowadziły do podgrzania zakopanych produktów. Działo się to powoli i długo, zazwyczaj dopiero na drugi dzień odkopywano dół i wyciągano mięso.

Zasada działania wolnowaru

W dzisiejszych czasach mamy trochę łatwiej. Nie musimy biegać z łopatą po lesie, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka i gotowe. Jak to działa?

Dzięki temu, że mięso gotuje się wolno, nie traci aż tylu składników, co przy zwykłym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Jest też bardziej kruche i miękkie. Do wolnowaru w zasadzie w ogóle nie można dolewać wody (ani dodawać tłuszczu). Mięso i warzywa puszczą swój naturalny sok. Dzięki temu będą się robiły w „sosie własnym”.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Wolnowar ma też OGROMNĄ zaletę! Mimo 8 godzin pracy, bez mieszania produktu – nic się nie przypala! Czyszczenie misy też nie jest problemem. Wystarczy umyć urządzenie zwykłą gąbką lub myjką do naczyń.

Budowa wolnowaru:

  • misa grzewcza,
  • misa kamionkowa,
  • pokrywka,
  • pokrętło lub elektroniczny panel sterujący czasem grzania,
  • kabel zasilający.

Proste, nie?

Gotowanie

Wkładamy składniki na daną potrawę do kamionkowej misy, doprawiamy, przykrywamy pokrywką i umieszczamy w wolnowarze. Ustawiamy moc na „low” lub „high”. Jaka jest różnica? Gdy wybierzemy mocniejszą opcję, potrawy szybciej się zrobią, tak w 5–6 godzin. W sumie ma to rację bytu, jeśli chcemy, żeby wolnowar szybko zaczął grzać. Gdy misa się nagrzeje, po upływie godziny zmieniam tryb na „low”. W zasadzie używam tylko tej opcji i zostawiam wszystko włączone na 8 godzin.

Jestem zakochany w wolnowarze z powodu jakości, jaką można uzyskać z „trudnych mięs” (np. dziczyzna, baranina, golonki, żeberka wieprzowe). Produkty wychodzą miękkie, soczyste, po prostu pyszne.

Warzywa z wolnowaru

Pewnie większość z Was myśli, że skoro warzywa gotują się razem z mięsem przez 8 godzin to niewiele z nich zostanie. Otóż nie! Jeśli przyszykujemy mięso obłożone warzywami, to po 8 godzinach będą one miękkie, ale nie zamienią się w puree. Warto zwrócić uwagę na to, aby warzywa twarde (np. cebula, marchew, pietruszka, seler) ułożyć na dnie misy. Rośliny i mięso puszczą sok, a to, co jest na dole, będzie się w nim dusiło. Jeśli jedynie zasypiemy mięso tymi surowcami, to – pomimo tak długiego grzania – warzywa na górze mogą być twarde.

Kiedy używać wolnowaru?

Jak najczęściej! To urządzenie pobiera kilkakrotnie mniej prądu niż piekarnik. Grzałki nagrzewają misę i termostat je wyłącza. Jedno użycie wolnowaru kosztuje mniej niż 1 zł.

  • Jeśli mamy wolnowar z panelem sterującym, to możemy ustawić, żeby np. sam się wyłączył, gdy jesteśmy w pracy, a następnie przełączył się na opcję podgrzewania. Wracamy z pracy i czeka na nas gorący obiad!
  • Jeśli używamy wolnowaru manualnego, to najlepiej jest włączyć go przed pójściem spać. Przykładowo włączam go o godz. 22.30 i wyłączam o 6.30, gdy się budzę. Jak wtedy odgrzać jedzenie? Można to zrobić osobno na patelni lub w małym rondelku, bo zanim wolnowar się znów się rozgrzeje, minią 2 godziny.

Na poniższym filmie pokazuję, jak przygotować pyszny gulasz z sarny.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać.

Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były gorące, lekko je zasypywali ziemią. Na tym kładli mięso zawinięte w liście, a następnie wszystko zakopywali. Co to dawało? Brak dostępu powietrza i wysoka temperatura od nagrzanych kamieni prowadziły do podgrzania zakopanych produktów. Działo się to powoli i długo, zazwyczaj dopiero na drugi dzień odkopywano dół i wyciągano mięso.

Zasada działania wolnowaru

W dzisiejszych czasach mamy trochę łatwiej. Nie musimy biegać z łopatą po lesie, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka i gotowe. Jak to działa?

Dzięki temu, że mięso gotuje się wolno, nie traci aż tylu składników, co przy zwykłym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Jest też bardziej kruche i miękkie. Do wolnowaru w zasadzie w ogóle nie można dolewać wody (ani dodawać tłuszczu). Mięso i warzywa puszczą swój naturalny sok. Dzięki temu będą się robiły w „sosie własnym”.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Wolnowar ma też OGROMNĄ zaletę! Mimo 8 godzin pracy, bez mieszania produktu – nic się nie przypala! Czyszczenie misy też nie jest problemem. Wystarczy umyć urządzenie zwykłą gąbką lub myjką do naczyń.

Budowa wolnowaru:

  • misa grzewcza,
  • misa kamionkowa,
  • pokrywka,
  • pokrętło lub elektroniczny panel sterujący czasem grzania,
  • kabel zasilający.

Proste, nie?

Gotowanie

Wkładamy składniki na daną potrawę do kamionkowej misy, doprawiamy, przykrywamy pokrywką i umieszczamy w wolnowarze. Ustawiamy moc na „low” lub „high”. Jaka jest różnica? Gdy wybierzemy mocniejszą opcję, potrawy szybciej się zrobią, tak w 5–6 godzin. W sumie ma to rację bytu, jeśli chcemy, żeby wolnowar szybko zaczął grzać. Gdy misa się nagrzeje, po upływie godziny zmieniam tryb na „low”. W zasadzie używam tylko tej opcji i zostawiam wszystko włączone na 8 godzin.

Jestem zakochany w wolnowarze z powodu jakości, jaką można uzyskać z „trudnych mięs” (np. dziczyzna, baranina, golonki, żeberka wieprzowe). Produkty wychodzą miękkie, soczyste, po prostu pyszne.

Warzywa z wolnowaru

Pewnie większość z Was myśli, że skoro warzywa gotują się razem z mięsem przez 8 godzin to niewiele z nich zostanie. Otóż nie! Jeśli przyszykujemy mięso obłożone warzywami, to po 8 godzinach będą one miękkie, ale nie zamienią się w puree. Warto zwrócić uwagę na to, aby warzywa twarde (np. cebula, marchew, pietruszka, seler) ułożyć na dnie misy. Rośliny i mięso puszczą sok, a to, co jest na dole, będzie się w nim dusiło. Jeśli jedynie zasypiemy mięso tymi surowcami, to – pomimo tak długiego grzania – warzywa na górze mogą być twarde.

Kiedy używać wolnowaru?

Jak najczęściej! To urządzenie pobiera kilkakrotnie mniej prądu niż piekarnik. Grzałki nagrzewają misę i termostat je wyłącza. Jedno użycie wolnowaru kosztuje mniej niż 1 zł.

  • Jeśli mamy wolnowar z panelem sterującym, to możemy ustawić, żeby np. sam się wyłączył, gdy jesteśmy w pracy, a następnie przełączył się na opcję podgrzewania. Wracamy z pracy i czeka na nas gorący obiad!
  • Jeśli używamy wolnowaru manualnego, to najlepiej jest włączyć go przed pójściem spać. Przykładowo włączam go o godz. 22.30 i wyłączam o 6.30, gdy się budzę. Jak wtedy odgrzać jedzenie? Można to zrobić osobno na patelni lub w małym rondelku, bo zanim wolnowar się znów się rozgrzeje, minią 2 godziny.

Na poniższym filmie pokazuję, jak przygotować pyszny gulasz z sarny.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
28 października 2016

Tagi

Komentarzy: 4

  1. Iwona Paluch 15 stycznia 2017 o 16:01

    A jak zrobic smaczny gulasz bez pomidorów ani papryki dla osoby na protokole AIP?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >

Puree z selera i gruszek

Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś Paweł, jak każdy poznaniak, jadł wuchtę (czyli ogromną ilość) pyr – czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił jednak puree z ziemniaków….

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >