fbpx
logo
Szukaj
open close

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

krupnik-samuraja.jpg

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla ludzi aktywnych fizycznie.

Czas wykonania: 45 minut

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwiema szklankami wody.
  • Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę.
  • Obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty.
  • Zalewamy rosołem.
  • Komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy pietruszkę.

Uwagi:

  • Pietruszkę najlepiej byłoby dodawać już do zupy nalanej w talerz.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla ludzi aktywnych fizycznie.

Czas wykonania: 45 minut

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwiema szklankami wody.
  • Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę.
  • Obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty.
  • Zalewamy rosołem.
  • Komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy pietruszkę.

Uwagi:

  • Pietruszkę najlepiej byłoby dodawać już do zupy nalanej w talerz.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Paweł Jackowski
11 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >

Jak oczyszczać mięso?

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o tym, jak oczyszczać mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to…

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >