Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.
Spring rolls (sajgonki)
Składniki:
Sajgonki:
- pierś kurczaka (200 g)
- pietruszka – korzeń (160 g)
- marchew (135 g)
- papier ryżowy (72 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- miód lipowy (24 g)
- musztarda (20 g)
- sól himalajska (2,5 g)
Sos:
- miód lipowy (50 g)
- musztarda (40 g)
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
- Włoszczyznę kroimy w paski.
- Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
- W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
- Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
- Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- brukselka (270 g)
- boczek wieprzowy surowy (240 g)
- olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- miód (48 g)
- musztarda (40 g)
- papryka słodka mielona (8 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
- Plastry boczku kroimy na pół.
- Brukselki owijamy plastrami boczku.
- Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
- Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
- Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.
Warzywna misa Buddy
Składniki:
- kapusta czerwona (1 kg)
- kalafior (400 g)
- woda (250 ml)
- batat (230 g)
- jabłko (180 g)
- cebula (105 g)
- awokado (70 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- sok z cytryny (40 g)
- sałata roszponka (25 g)
- szpinak (25 g)
- kiełki lucerny (15 g)
- czosnek (10 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- kurkuma mielona (1 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
- Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
- Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
- Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
- Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
- Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
- Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
- Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia
Składniki:
- ogórek długi (180 g)
- burak marynowany (150 g)
- łosoś wędzony (100 g)
- awokado (70 g)
- cytryna (20 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
- Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
- Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
- Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
- Na buraki nakładamy rulony z ogórka.
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Składniki:
- szpinak (250 g)
- szynka wieprzowa wędzona (160 g)
- ogórek długi (90 g)
- pomidor koktajlowy (60 g)
- jajo kurze rozmiar M (51 g)
- cebula czerwona (50 g)
- mąka kokosowa (24 g)
- cykoria (20 g)
- sos vinaigrette (20 g)
- sałata masłowa (15 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
- Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
- Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
- Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
- Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Składniki:
- burak (250 g)
- orzech nerkowca (100 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- ocet balsamiczny (18 ml)
- woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
- czosnek (5 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
- Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Marynujemy plastry buraków.
- Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
- Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
- Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.
Frytki z batatów
Składniki:
- batat (1 kg)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- bazylia suszona (1 g)
- oregano suszone (1 g)
- papryka słodka mielona (1 g)
- papryka wędzona mielona (1 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
- Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
- Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
Flatbread
Składniki:
- jajo kurze rozmiar M (153 g)
- śmietanka kokosowa (150 g)
- mąka kokosowa (50 g)
- płatki drożdżowe (40 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- majeranek suszony (1 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Blendujemy razem wszystkie składniki.
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.
Portobello ze świeżymi warzywami
Składniki:
- pieczarki portobello (240 g)
- pomidor (85 g)
- papryka czerwona (55 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- szczypiorek (10 g)
- pietruszka – natka (6 g)
- sól kłodawska (0,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Z pieczarek odcinamy nóżki.
- Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
- Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
- Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
- Zieleninę drobno siekamy.
- Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.
Gryczana tarta szpinakowa
Składniki:
Ciasto kruche:
- mąka gryczana (100 g)
- jajo kurze rozmiar M (102 g)
- prawdziwe masło (60 g)
- miód lipowy (12 g)
Masa szpinakowa:
- świeży szpinak (250 g)
- jajo kurze rozmiar M (51 g)
- cebula (50 g)
- masło klarowane ghee (15 g)
- czosnek (10 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
- gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
- Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
- Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.
Masa szpinakowa:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
- Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
- Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
- Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
- Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Składniki:
- pomidory (170 g)
- jajo kurze rozmiar M (102 g)
- pietruszka – korzeń (80 g)
- passata pomidorowa (60 g)
- cebula (50 g)
- marchew (45 g)
- świeży szpinak (45 g)
- szynka parmeńska (30 g)
- mąka gryczana (30 g)
- bazylia suszona (3 g)
- oregano suszone (3 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
- Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
- Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
- Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.
Szaszłyki drobiowo-cukiniowe
Składniki:
- pierś kurczaka (300 g)
- cukinia zielona (300 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- sok z cytryny (12 ml)
- kurkuma w proszku (0,5 g)
- oregano suszone (0,5 g)
- papryka słodka mielona (0,5 g)
- sól kłodawska (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
- Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Składniki:
- jabłka (360 g)
- mleko kokosowe (125 ml)
- woda (125 ml)
- tapioka – perełki (35 g)
- olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- syrop klonowy (5 g)
- cynamon mielony (2 g)
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
- Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
- Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
- Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.
Mus czekoladowy
Składniki:
- banan (120 g)
- jabłko (180 g)
- kakao (20 g)
- granat (około 35 g – 1/3)
- mięta – liście (około 10 g)
Sposób wykonania:
- Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
- Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.
Pieczony banan z malinami i truskawkami
Składniki:
- banan (120 g)
- maliny (70 g)
- truskawki (70 g)
- kakao w proszku (8 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
- Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
- Pieczemy przez około 12–15 minut.
- Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.
Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.
Spring rolls (sajgonki)
Składniki:
Sajgonki:
- pierś kurczaka (200 g)
- pietruszka – korzeń (160 g)
- marchew (135 g)
- papier ryżowy (72 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- miód lipowy (24 g)
- musztarda (20 g)
- sól himalajska (2,5 g)
Sos:
- miód lipowy (50 g)
- musztarda (40 g)
Sposób przygotowania:
- Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
- Włoszczyznę kroimy w paski.
- Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
- W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
- Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
- Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- brukselka (270 g)
- boczek wieprzowy surowy (240 g)
- olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- miód (48 g)
- musztarda (40 g)
- papryka słodka mielona (8 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
- Plastry boczku kroimy na pół.
- Brukselki owijamy plastrami boczku.
- Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
- Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
- Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.
Warzywna misa Buddy
Składniki:
- kapusta czerwona (1 kg)
- kalafior (400 g)
- woda (250 ml)
- batat (230 g)
- jabłko (180 g)
- cebula (105 g)
- awokado (70 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- sok z cytryny (40 g)
- sałata roszponka (25 g)
- szpinak (25 g)
- kiełki lucerny (15 g)
- czosnek (10 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- kurkuma mielona (1 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
- Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
- Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
- Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
- Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
- Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
- Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
- Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia
Składniki:
- ogórek długi (180 g)
- burak marynowany (150 g)
- łosoś wędzony (100 g)
- awokado (70 g)
- cytryna (20 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
- Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
- Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
- Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
- Na buraki nakładamy rulony z ogórka.
Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Składniki:
- szpinak (250 g)
- szynka wieprzowa wędzona (160 g)
- ogórek długi (90 g)
- pomidor koktajlowy (60 g)
- jajo kurze rozmiar M (51 g)
- cebula czerwona (50 g)
- mąka kokosowa (24 g)
- cykoria (20 g)
- sos vinaigrette (20 g)
- sałata masłowa (15 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
- Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
- Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
- Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
- Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Składniki:
- burak (250 g)
- orzech nerkowca (100 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- ocet balsamiczny (18 ml)
- woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
- czosnek (5 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
- Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Marynujemy plastry buraków.
- Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
- Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
- Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.
Frytki z batatów
Składniki:
- batat (1 kg)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- bazylia suszona (1 g)
- oregano suszone (1 g)
- papryka słodka mielona (1 g)
- papryka wędzona mielona (1 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
- Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
- Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
Flatbread
Składniki:
- jajo kurze rozmiar M (153 g)
- śmietanka kokosowa (150 g)
- mąka kokosowa (50 g)
- płatki drożdżowe (40 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- majeranek suszony (1 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Blendujemy razem wszystkie składniki.
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.
Portobello ze świeżymi warzywami
Składniki:
- pieczarki portobello (240 g)
- pomidor (85 g)
- papryka czerwona (55 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- szczypiorek (10 g)
- pietruszka – natka (6 g)
- sól kłodawska (0,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Z pieczarek odcinamy nóżki.
- Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
- Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
- Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
- Zieleninę drobno siekamy.
- Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.
Gryczana tarta szpinakowa
Składniki:
Ciasto kruche:
- mąka gryczana (100 g)
- jajo kurze rozmiar M (102 g)
- prawdziwe masło (60 g)
- miód lipowy (12 g)
Masa szpinakowa:
- świeży szpinak (250 g)
- jajo kurze rozmiar M (51 g)
- cebula (50 g)
- masło klarowane ghee (15 g)
- czosnek (10 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
- gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
- Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
- Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.
Masa szpinakowa:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
- Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
- Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
- Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
- Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).
Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Składniki:
- pomidory (170 g)
- jajo kurze rozmiar M (102 g)
- pietruszka – korzeń (80 g)
- passata pomidorowa (60 g)
- cebula (50 g)
- marchew (45 g)
- świeży szpinak (45 g)
- szynka parmeńska (30 g)
- mąka gryczana (30 g)
- bazylia suszona (3 g)
- oregano suszone (3 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
- Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
- Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
- Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.
Szaszłyki drobiowo-cukiniowe
Składniki:
- pierś kurczaka (300 g)
- cukinia zielona (300 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- sok z cytryny (12 ml)
- kurkuma w proszku (0,5 g)
- oregano suszone (0,5 g)
- papryka słodka mielona (0,5 g)
- sól kłodawska (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
- Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Składniki:
- jabłka (360 g)
- mleko kokosowe (125 ml)
- woda (125 ml)
- tapioka – perełki (35 g)
- olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- syrop klonowy (5 g)
- cynamon mielony (2 g)
Sposób przygotowania:
- Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
- Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
- Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
- Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.
Mus czekoladowy
Składniki:
- banan (120 g)
- jabłko (180 g)
- kakao (20 g)
- granat (około 35 g – 1/3)
- mięta – liście (około 10 g)
Sposób wykonania:
- Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
- Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.
Pieczony banan z malinami i truskawkami
Składniki:
- banan (120 g)
- maliny (70 g)
- truskawki (70 g)
- kakao w proszku (8 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
- Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
- Pieczemy przez około 12–15 minut.
- Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.
Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Białko – najważniejszy składnik organizmu
Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka z czego…
WIĘCEJ >Trądzik i problemy skórne a dieta
Wiele osób, które mają problemy z cerą, udaje się do dermatologa, a następnie stosuje maści, kremy albo łyka antybiotyki. Czy to wystarczy? Czy może zdrowie cery zaczyna się od środka, np. w żołądku albo jelitach?…
WIĘCEJ >Celiakia – jak ją diagnozować? (case study)
Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem. Tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy,…
WIĘCEJ >Bądź na TAK! Myśli przyciągają, jak być zdrowym
„Każdy z nas wibruje z pewną częstotliwością, która zależy od naszych myśli. Myśli radosne zwiększają częstotliwość wibracji, a strach ją obniża. Niskie częstotliwości przyciągają sytuacje, które wibrują podobnie. Energia tych sytuacji wchodzi w nasze pole…
WIĘCEJ >