fbpx
logo
Szukaj
open close

Przekąski na imprezę – 15 pomysłów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Przekąski na imprezę – 15 pomysłów

przekąski na imprezę

Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.

Spring rolls (sajgonki)

Składniki:

Sajgonki:

  • pierś kurczaka (200 g)
  • pietruszka – korzeń (160 g)
  • marchew (135 g)
  • papier ryżowy (72 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • miód lipowy (24 g)
  • musztarda (20 g)
  • sól himalajska (2,5 g)

Sos:

  • miód lipowy (50 g)
  • musztarda (40 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
  • Włoszczyznę kroimy w paski.
  • Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
  • W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
  • Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
  • Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • brukselka (270 g)
  • boczek wieprzowy surowy (240 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • miód (48 g)
  • musztarda (40 g)
  • papryka słodka mielona (8 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
  • Plastry boczku kroimy na pół.
  • Brukselki owijamy plastrami boczku.
  • Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
  • Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
  • Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.

Warzywna misa Buddy

Składniki:

  • kapusta czerwona (1 kg)
  • kalafior (400 g)
  • woda (250 ml)
  • batat (230 g)
  • jabłko (180 g)
  • cebula (105 g)
  • awokado (70 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • sok z cytryny (40 g)
  • sałata roszponka (25 g)
  • szpinak (25 g)
  • kiełki lucerny (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • kurkuma mielona (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
  • Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
  • Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
  • Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
  • Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
  • Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
  • Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
  • Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:

  • ogórek długi (180 g)
  • burak marynowany (150 g)
  • łosoś wędzony (100 g)
  • awokado (70 g)
  • cytryna (20 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
  • Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
  • Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
  • Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
  • Na buraki nakładamy rulony z ogórka.

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:

  • szpinak (250 g)
  • szynka wieprzowa wędzona (160 g)
  • ogórek długi (90 g)
  • pomidor koktajlowy (60 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula czerwona (50 g)
  • mąka kokosowa (24 g)
  • cykoria (20 g)
  • sos vinaigrette (20 g)
  • sałata masłowa (15 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
  • Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
  • Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
  • Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
  • Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:

  • burak (250 g)
  • orzech nerkowca (100 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ocet balsamiczny (18 ml)
  • woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
  • Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Marynujemy plastry buraków.
  • Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
  • Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
  • Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.

Frytki z batatów

Składniki:

  • batat (1 kg)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
  • Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Flatbread

Składniki:

  • jajo kurze rozmiar M (153 g)
  • śmietanka kokosowa (150 g)
  • mąka kokosowa (50 g)
  • płatki drożdżowe (40 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • majeranek suszony (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Blendujemy razem wszystkie składniki.
  • Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy masę na blachę.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.

Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:

  • pieczarki portobello (240 g)
  • pomidor (85 g)
  • papryka czerwona (55 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • szczypiorek (10 g)
  • pietruszka – natka (6 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Z pieczarek odcinamy nóżki.
  • Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
  • Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
  • Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
  • Zieleninę drobno siekamy.
  • Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.

Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • mąka gryczana (100 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • prawdziwe masło (60 g)
  • miód lipowy (12 g)

Masa szpinakowa:

  • szpinak – świeży (250 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula (50 g)
  • masło klarowane ghee (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)
  • gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
  • Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
  • Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.

Masa szpinakowa:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
  • Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
  • Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:

  • pomidory (170 g)
  • jajo kurze (102 g)
  • pietruszka – korzeń (80 g)
  • passata pomidorowa (60 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • szpinak – świeży (45 g)
  • szynka parmeńska (30 g)
  • mąka gryczana (30 g)
  • bazylia suszona (3 g)
  • oregano suszone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
  • Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
  • Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
  • Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
  • Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:

  • pierś kurczaka (300 g)
  • cukinia zielona (300 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • sok z cytryny (12 ml)
  • kurkuma w proszku (0,5 g)
  • oregano suszone (0,5 g)
  • papryka słodka mielona (0,5 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:

  • jabłka (360 g)
  • mleko kokosowe (125 ml)
  • woda (125 ml)
  • tapioka – perełki (35 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • syrop klonowy (5 g)
  • cynamon mielony (2 g)

Sposób przygotowania:

  • Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
  • Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
  • Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • banan (120 g)
  • jabłko (180 g)
  • czubata łyżka kakao (20 g)
  • granat (około 35 g – 1/3)
  • mięta – liście (około 10 g)

Sposób wykonania:

  • Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:

  • banan (120 g)
  • maliny (70 g)
  • truskawki (70 g)
  • kakao w proszku (8 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
  • Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
  • Pieczemy przez około 12–15 minut.
  • Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.

Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.

Spring rolls (sajgonki)

Składniki:

Sajgonki:

  • pierś kurczaka (200 g)
  • pietruszka – korzeń (160 g)
  • marchew (135 g)
  • papier ryżowy (72 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • miód lipowy (24 g)
  • musztarda (20 g)
  • sól himalajska (2,5 g)

Sos:

  • miód lipowy (50 g)
  • musztarda (40 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
  • Włoszczyznę kroimy w paski.
  • Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
  • W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
  • Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
  • Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • brukselka (270 g)
  • boczek wieprzowy surowy (240 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • miód (48 g)
  • musztarda (40 g)
  • papryka słodka mielona (8 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
  • Plastry boczku kroimy na pół.
  • Brukselki owijamy plastrami boczku.
  • Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
  • Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
  • Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.

Warzywna misa Buddy

Składniki:

  • kapusta czerwona (1 kg)
  • kalafior (400 g)
  • woda (250 ml)
  • batat (230 g)
  • jabłko (180 g)
  • cebula (105 g)
  • awokado (70 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • sok z cytryny (40 g)
  • sałata roszponka (25 g)
  • szpinak (25 g)
  • kiełki lucerny (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • kurkuma mielona (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
  • Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
  • Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
  • Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
  • Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
  • Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
  • Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
  • Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:

  • ogórek długi (180 g)
  • burak marynowany (150 g)
  • łosoś wędzony (100 g)
  • awokado (70 g)
  • cytryna (20 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
  • Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
  • Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
  • Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
  • Na buraki nakładamy rulony z ogórka.

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:

  • szpinak (250 g)
  • szynka wieprzowa wędzona (160 g)
  • ogórek długi (90 g)
  • pomidor koktajlowy (60 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula czerwona (50 g)
  • mąka kokosowa (24 g)
  • cykoria (20 g)
  • sos vinaigrette (20 g)
  • sałata masłowa (15 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
  • Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
  • Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
  • Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
  • Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:

  • burak (250 g)
  • orzech nerkowca (100 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ocet balsamiczny (18 ml)
  • woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
  • Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Marynujemy plastry buraków.
  • Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
  • Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
  • Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.

Frytki z batatów

Składniki:

  • batat (1 kg)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
  • Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Flatbread

Składniki:

  • jajo kurze rozmiar M (153 g)
  • śmietanka kokosowa (150 g)
  • mąka kokosowa (50 g)
  • płatki drożdżowe (40 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • majeranek suszony (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Blendujemy razem wszystkie składniki.
  • Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy masę na blachę.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.

Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:

  • pieczarki portobello (240 g)
  • pomidor (85 g)
  • papryka czerwona (55 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • szczypiorek (10 g)
  • pietruszka – natka (6 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Z pieczarek odcinamy nóżki.
  • Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
  • Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
  • Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
  • Zieleninę drobno siekamy.
  • Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.

Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • mąka gryczana (100 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • prawdziwe masło (60 g)
  • miód lipowy (12 g)

Masa szpinakowa:

  • szpinak – świeży (250 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula (50 g)
  • masło klarowane ghee (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)
  • gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
  • Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
  • Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.

Masa szpinakowa:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
  • Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
  • Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:

  • pomidory (170 g)
  • jajo kurze (102 g)
  • pietruszka – korzeń (80 g)
  • passata pomidorowa (60 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • szpinak – świeży (45 g)
  • szynka parmeńska (30 g)
  • mąka gryczana (30 g)
  • bazylia suszona (3 g)
  • oregano suszone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
  • Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
  • Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
  • Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
  • Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:

  • pierś kurczaka (300 g)
  • cukinia zielona (300 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • sok z cytryny (12 ml)
  • kurkuma w proszku (0,5 g)
  • oregano suszone (0,5 g)
  • papryka słodka mielona (0,5 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:

  • jabłka (360 g)
  • mleko kokosowe (125 ml)
  • woda (125 ml)
  • tapioka – perełki (35 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • syrop klonowy (5 g)
  • cynamon mielony (2 g)

Sposób przygotowania:

  • Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
  • Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
  • Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • banan (120 g)
  • jabłko (180 g)
  • czubata łyżka kakao (20 g)
  • granat (około 35 g – 1/3)
  • mięta – liście (około 10 g)

Sposób wykonania:

  • Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:

  • banan (120 g)
  • maliny (70 g)
  • truskawki (70 g)
  • kakao w proszku (8 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
  • Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
  • Pieczemy przez około 12–15 minut.
  • Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.

Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
27 grudnia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa a trenowanie – mój przypadek

Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity! Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem,…

WIĘCEJ >

Jak przetrwać imprezę? 8 prostych rad

Okazji jest wiele – urodziny, rodzinne spotkania, wesela, sylwester. Jeżeli jesteś na diecie i zastanawiasz się, jak przetrwać imprezę, to mamy dla Ciebie kilka prostych rad. Jak przetrwać imprezę? Poniższe rady sprawią, że nie będziesz…

WIĘCEJ >

Praca z ludźmi jest piękna i trudna

Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość i smutki. Wymaga siły, empatii, zrozumienia, wyrozumiałości dla czyichś frustracji, którymi często jestem obrzucana. Czasami trzeba pogłaskać, czasami dać przysłowiowego kopa w tyłek, czasami tylko…

WIĘCEJ >
kobieta

Badania dla kobiet – jakie warto zrobić?

Badacie się co roku, co dwa lata, a może wcale? Często wydajemy pieniądze na nowe ubrania, kolację w restauracji, kino z popcornem i colą. A co z ciałem? Szkoda pieniędzy. Sprawdź, jakie badania dla kobiet warto…

WIĘCEJ >