fbpx
logo
Szukaj
open close

Przekąski na imprezę – 15 pomysłów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
przekąski na imprezę

Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.

Spring rolls (sajgonki)

Składniki:

Sajgonki:

  • pierś kurczaka (200 g)
  • pietruszka – korzeń (160 g)
  • marchew (135 g)
  • papier ryżowy (72 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • miód lipowy (24 g)
  • musztarda (20 g)
  • sól himalajska (2,5 g)

Sos:

  • miód lipowy (50 g)
  • musztarda (40 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
  • Włoszczyznę kroimy w paski.
  • Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
  • W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
  • Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
  • Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • brukselka (270 g)
  • boczek wieprzowy surowy (240 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • miód (48 g)
  • musztarda (40 g)
  • papryka słodka mielona (8 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
  • Plastry boczku kroimy na pół.
  • Brukselki owijamy plastrami boczku.
  • Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
  • Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
  • Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.

Warzywna misa Buddy

Składniki:

  • kapusta czerwona (1 kg)
  • kalafior (400 g)
  • woda (250 ml)
  • batat (230 g)
  • jabłko (180 g)
  • cebula (105 g)
  • awokado (70 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • sok z cytryny (40 g)
  • sałata roszponka (25 g)
  • szpinak (25 g)
  • kiełki lucerny (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • kurkuma mielona (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
  • Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
  • Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
  • Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
  • Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
  • Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
  • Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
  • Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:

  • ogórek długi (180 g)
  • burak marynowany (150 g)
  • łosoś wędzony (100 g)
  • awokado (70 g)
  • cytryna (20 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
  • Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
  • Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
  • Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
  • Na buraki nakładamy rulony z ogórka.

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:

  • szpinak (250 g)
  • szynka wieprzowa wędzona (160 g)
  • ogórek długi (90 g)
  • pomidor koktajlowy (60 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula czerwona (50 g)
  • mąka kokosowa (24 g)
  • cykoria (20 g)
  • sos vinaigrette (20 g)
  • sałata masłowa (15 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
  • Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
  • Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
  • Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
  • Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:

  • burak (250 g)
  • orzech nerkowca (100 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ocet balsamiczny (18 ml)
  • woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
  • Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Marynujemy plastry buraków.
  • Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
  • Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
  • Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.

Frytki z batatów

Składniki:

  • batat (1 kg)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
  • Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Flatbread

Składniki:

  • jajo kurze rozmiar M (153 g)
  • śmietanka kokosowa (150 g)
  • mąka kokosowa (50 g)
  • płatki drożdżowe (40 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • majeranek suszony (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Blendujemy razem wszystkie składniki.
  • Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.

Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:

  • pieczarki portobello (240 g)
  • pomidor (85 g)
  • papryka czerwona (55 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • szczypiorek (10 g)
  • pietruszka – natka (6 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Z pieczarek odcinamy nóżki.
  • Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
  • Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
  • Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
  • Zieleninę drobno siekamy.
  • Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.

Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • mąka gryczana (100 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • prawdziwe masło (60 g)
  • miód lipowy (12 g)

Masa szpinakowa:

  • świeży szpinak (250 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula (50 g)
  • masło klarowane ghee (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)
  • gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
  • Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
  • Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.

Masa szpinakowa:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
  • Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
  • Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:

  • pomidory (170 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • pietruszka – korzeń (80 g)
  • passata pomidorowa (60 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • świeży szpinak (45 g)
  • szynka parmeńska (30 g)
  • mąka gryczana (30 g)
  • bazylia suszona (3 g)
  • oregano suszone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
  • Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
  • Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
  • Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:

  • pierś kurczaka (300 g)
  • cukinia zielona (300 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • sok z cytryny (12 ml)
  • kurkuma w proszku (0,5 g)
  • oregano suszone (0,5 g)
  • papryka słodka mielona (0,5 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:

  • jabłka (360 g)
  • mleko kokosowe (125 ml)
  • woda (125 ml)
  • tapioka – perełki (35 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • syrop klonowy (5 g)
  • cynamon mielony (2 g)

Sposób przygotowania:

  • Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
  • Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
  • Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • banan (120 g)
  • jabłko (180 g)
  • kakao (20 g)
  • granat (około 35 g – 1/3)
  • mięta – liście (około 10 g)

Sposób wykonania:

  • Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:

  • banan (120 g)
  • maliny (70 g)
  • truskawki (70 g)
  • kakao w proszku (8 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
  • Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
  • Pieczemy przez około 12–15 minut.
  • Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.

Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Na sylwestra, urodziny czy po prostu domówkę – te przekąski na pewno przypadną do gustu twoim gościom. Sprawdź nasze propozycje na szybkie i smaczne dania.

Spring rolls (sajgonki)

Składniki:

Sajgonki:

  • pierś kurczaka (200 g)
  • pietruszka – korzeń (160 g)
  • marchew (135 g)
  • papier ryżowy (72 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • miód lipowy (24 g)
  • musztarda (20 g)
  • sól himalajska (2,5 g)

Sos:

  • miód lipowy (50 g)
  • musztarda (40 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw lub z miodem i musztardą.
  • Włoszczyznę kroimy w paski.
  • Arkusze papieru przygotujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia w ciepłej wodzie (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie).
  • W dolnej części miękkiego arkusza nakładamy łyżkę warzyw i kawałek mięsa.
  • Zawijamy ciasto w następujący sposób: najpierw składamy dwie zewnętrzne krawędzie, a następnie zwijamy rulon. Gotowe!
  • Sos do polania lub maczania: mieszamy podgrzany miód z musztardą.

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • brukselka (270 g)
  • boczek wieprzowy surowy (240 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • miód (48 g)
  • musztarda (40 g)
  • papryka słodka mielona (8 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (z funkcją grzania góra i dół).
  • Plastry boczku kroimy na pół.
  • Brukselki owijamy plastrami boczku.
  • Układamy brukselki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut.
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz.
  • Dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy i mieszamy.
  • Brukselki smarujemy sosem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut.

Warzywna misa Buddy

Składniki:

  • kapusta czerwona (1 kg)
  • kalafior (400 g)
  • woda (250 ml)
  • batat (230 g)
  • jabłko (180 g)
  • cebula (105 g)
  • awokado (70 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • sok z cytryny (40 g)
  • sałata roszponka (25 g)
  • szpinak (25 g)
  • kiełki lucerny (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • kurkuma mielona (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
  • Batat możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczemy go około 40 minut. Po około 15–20 minutach wkładamy do piekarnika kalafior na 20–25 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
  • Po chwili dodajemy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę.
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy, aż kapusta stanie się miękka (około 10–15 minut).
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
  • Awokado miksujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
  • Układamy w miseczce umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki).
  • Dodajemy kapustę, pieczony kalafior i batat.
  • Polewamy wszystko resztką soku z cytryny.
  • Sos z awokado możemy umieścić w osobnym naczyniu, aby zanurzać w nim kolejne kęsy. Możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Rulony z ogórka zielonego nadziewane pastą z awokado i łososia

Składniki:

  • ogórek długi (180 g)
  • burak marynowany (150 g)
  • łosoś wędzony (100 g)
  • awokado (70 g)
  • cytryna (20 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do blendera.
  • Dodajemy łososia, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ogórka obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki.
  • Na talerzu układamy wstążki z ogórka (tak aby jeden plaster zachodził na drugi), nakładamy pastę i zawijamy w rulon.
  • Buraki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
  • Na buraki nakładamy rulony z ogórka.

Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką

Składniki:

  • szpinak (250 g)
  • szynka wieprzowa wędzona (160 g)
  • ogórek długi (90 g)
  • pomidor koktajlowy (60 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula czerwona (50 g)
  • mąka kokosowa (24 g)
  • cykoria (20 g)
  • sos vinaigrette (20 g)
  • sałata masłowa (15 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Szpinak, mąkę, jajo oraz przyprawy wkładamy do miski i mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze układamy plastry szynki, kładziemy na nie szpinakową masę i zawijamy w rulon.
  • Wsadzamy blachę do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy roladę do ostygnięcia.
  • Ogórek kroimy w półplasterki, pomidorki na pół, a cebulę w krążki.
  • Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem.
  • Roladę rozwijamy z papieru, kroimy w plastry i układamy obok sałatki.

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Składniki:

  • burak (250 g)
  • orzech nerkowca (100 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ocet balsamiczny (18 ml)
  • woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Buraki przekładamy do miski z zimną wodą na około 15 minut, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Pieczemy buraki w naczyniu żaroodpornym przez około 1–2 godziny (aż będą miękkie).
  • Po tym czasie wyciągamy buraki z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a później obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy.
  • Marynujemy plastry buraków.
  • Gotowe buraki przykrywamy pokrywką (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc.
  • Następnego dnia odcedzamy orzechy i dodajemy wodę z ogórków kiszonych oraz czosnek, całość dokładnie blendujemy.
  • Na talerzu układamy plastry marynowanych buraków, a na wierzch kładziemy twarożek z orzechów.

Frytki z batatów

Składniki:

  • batat (1 kg)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Bataty obieramy, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pieczemy frytki przez około 30–40 minut.
  • Po około 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Flatbread

Składniki:

  • jajo kurze rozmiar M (153 g)
  • śmietanka kokosowa (150 g)
  • mąka kokosowa (50 g)
  • płatki drożdżowe (40 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • majeranek suszony (1 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Blendujemy razem wszystkie składniki.
  • Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy masę na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Flatbread może posłużyć jako zamiennik pieczywa, baza do minipizzy lub jako grzanki w zupie. Świetnie smakuje z dodatkiem warzywnych past, np. z suszonych pomidorów.

Portobello ze świeżymi warzywami

Składniki:

  • pieczarki portobello (240 g)
  • pomidor (85 g)
  • papryka czerwona (55 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • szczypiorek (10 g)
  • pietruszka – natka (6 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Z pieczarek odcinamy nóżki.
  • Kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami.
  • Blachę wkładamy do piekarnika na około 5–10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok).
  • Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
  • Zieleninę drobno siekamy.
  • Pieczarki wyciągamy z piekarnika i nakładamy do nich warzywa oraz zieleninę.

Gryczana tarta szpinakowa

Składniki:

Ciasto kruche:

  • mąka gryczana (100 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • prawdziwe masło (60 g)
  • miód lipowy (12 g)

Masa szpinakowa:

  • świeży szpinak (250 g)
  • jajo kurze rozmiar M (51 g)
  • cebula (50 g)
  • masło klarowane ghee (15 g)
  • czosnek (10 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)
  • gałka muszkatołowa mielona (0,5 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
  • Równomiernie wykładamy ciasto na formę.
  • Wkładamy tartę do piekarnika na około 10 minut.

Masa szpinakowa:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2 minuty.
  • Dodajemy szpinak oraz przyprawy i dusimy przez około 2 minuty.
  • Wyłączamy kuchenkę, wbijamy jajo i całość dokładnie mieszamy.
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę.
  • Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut (dalej pieczemy w temperaturze 180°C).

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Składniki:

  • pomidory (170 g)
  • jajo kurze rozmiar M (102 g)
  • pietruszka – korzeń (80 g)
  • passata pomidorowa (60 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • świeży szpinak (45 g)
  • szynka parmeńska (30 g)
  • mąka gryczana (30 g)
  • bazylia suszona (3 g)
  • oregano suszone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych miskach.
  • Do miski z żółtkami dodajemy marchew z pietruszką, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do miski z warzywami i mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Na papier wykładamy ciasto i wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
  • Pomidor kroimy w plastry, a cebulę w krążki.
  • Z piekarnika wyciągamy spód pizzy, smarujemy passatą oraz układamy pozostałe składniki i wsadzamy z powrotem do piekarnika na jeszcze około 10 minut.

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Składniki:

  • pierś kurczaka (300 g)
  • cukinia zielona (300 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • sok z cytryny (12 ml)
  • kurkuma w proszku (0,5 g)
  • oregano suszone (0,5 g)
  • papryka słodka mielona (0,5 g)
  • sól kłodawska (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy w większą kostkę, a cukinię w plastry. Przenosimy składniki do miski.
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Grillujemy szaszłyki z każdej strony przez około 2–3 minuty.
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Składniki:

  • jabłka (360 g)
  • mleko kokosowe (125 ml)
  • woda (125 ml)
  • tapioka – perełki (35 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • syrop klonowy (5 g)
  • cynamon mielony (2 g)

Sposób przygotowania:

  • Tapiokę wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i odstawiamy na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w poprzek na 3 kawałki.
  • Pokrojone jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Dodajemy tłuszcz oraz cynamon, mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Do tapioki dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy i wszystko razem gotujemy przez około 10–15 minut (aż tapioka zmięknie i stanie się przeźroczysta).
  • Pudding przenosimy do pucharków, a na wierzch kładziemy pieczone jabłka.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • banan (120 g)
  • jabłko (180 g)
  • kakao (20 g)
  • granat (około 35 g – 1/3)
  • mięta – liście (około 10 g)

Sposób wykonania:

  • Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Mus nakładamy do szklanek i dekorujemy pestkami granatu oraz listkami mięty.

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Składniki:

  • banan (120 g)
  • maliny (70 g)
  • truskawki (70 g)
  • kakao w proszku (8 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Wkładamy banana do keksówki i nacinamy jego skórkę wzdłuż.
  • Między skórę wkładamy maliny i posypujemy kakao.
  • Pieczemy przez około 12–15 minut.
  • Po tym czasie przenosimy banana na talerz, a obok układamy truskawki.

Więcej przepisów (nie tylko na przekąski!) znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
27 grudnia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?

Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…

WIĘCEJ >
analiza składu ciała

Niech efekty same się bronią. Moja analiza składu ciała

Łamię mity IŻŻ, nie polecam jedzenia ryżu i kurczaka oraz liczenia kalorii… Jak na tym wychodzę? Jak to się mówi – niech efekty same się bronią. Dzisiaj stanęłam na wagę z ciekawości, bo ostatnio śmiałam…

WIĘCEJ >

Celiakia – jak ją diagnozować? (case study)

Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem. Tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy,…

WIĘCEJ >

Truskawki – co w sobie kryją?

Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie…

WIĘCEJ >