Twarożek ze słonecznika
Twarożek ze słonecznika
Przygotowanie
- Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
- Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
- Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
- Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min na jednolitą pastę
- Marchew, pietruszkę i seler kromy w kostkę
- Brukselki przekrawamy na 4 części
- Pokrojone składniki wrzucamy do miski
- Dodajemy sos, mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
- Na talerzu kładziemy sałatę, na nią sałatkę
- Obok kładziemy liście cykorii i na każdego kładziemy porcję twarożku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia twarożków.
Autor
Lista składników
- Pestki słonecznika obrane (150 g)
- Woda po ogórkach kiszonych (50 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Parówki wieprzowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Omlet z kiełkami
Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).
WIĘCEJ >Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki
Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść
WIĘCEJ >