Pierogi gryczane z grzybami
Pierogi gryczane z grzybami
Przygotowanie
Farsz:
- Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Podsmażamy 3-4 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
- Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
- Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik potrawy dopasować do swojej indywidualnej diety.
Uwagi
Jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań, to można dodać do farszu grzybowego jajko – będzie się lepiej formować i trzymać.
Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
- 300 g mąki gryczanej
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Farsz
- 150 g borowików
- 150 g podgrzybków
- 200 g boczniaków
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowe leczo
Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
WIĘCEJ >Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…
WIĘCEJ >Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >