fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi gryczane z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd59d2e46-1f18-4baf-b036-ac4237a60289-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi gryczane z grzybami

Przygotowanie

Farsz:

  • Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
  • Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
  • Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Woda (200 ml)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Boczniak (świeży) (200 g)
  • Podgrzybek (świeży) (150 g)
  • Borowik (świeży) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka cedzakowa, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >