fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd59d2e46-1f18-4baf-b036-ac4237a60289-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi gryczane z grzybami

Przygotowanie

Farsz:

  • Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
  • Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
  • Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik potrawy dopasować do swojej indywidualnej diety.

Uwagi

Jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań, to można dodać do farszu grzybowego jajko – będzie się lepiej formować i trzymać.
Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie pierogów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz

  • 150 g borowików
  • 150 g podgrzybków
  • 200 g boczniaków
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery z czerwonej soczewicy

Kapustę szatkujemy Bułki kroimy na pół i opiekamy ich wnętrza na rozgrzanej patelni Następnie obie strony smarujemy wybranym sosem Dodajemy ciepły kotlet, poszatkowaną kapustę i rukolę Złożonego burgera zabezpieczamy wykałaczką

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…

WIĘCEJ >