fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd59d2e46-1f18-4baf-b036-ac4237a60289-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi gryczane z grzybami

Przygotowanie

Farsz:

  • Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
  • Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
  • Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Woda (200 ml)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Boczniak (świeży) (200 g)
  • Podgrzybek (świeży) (150 g)
  • Borowik (świeży) (150 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka cedzakowa, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur z warzywami

Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy

WIĘCEJ >