fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd59d2e46-1f18-4baf-b036-ac4237a60289-1

Pierogi gryczane z grzybami

Przygotowanie

Farsz:

  • Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
  • Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
  • Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
  • Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik potrawy dopasować do swojej indywidualnej diety.

Uwagi

Jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań, to można dodać do farszu grzybowego jajko – będzie się lepiej formować i trzymać.
Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie pierogów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz

  • 150 g borowików
  • 150 g podgrzybków
  • 200 g boczniaków
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >