Pierogi gryczane z grzybami
Pierogi gryczane z grzybami
Przygotowanie
Farsz:
- Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Podsmażamy 3-4 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
- Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
- Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik potrawy dopasować do swojej indywidualnej diety.
Uwagi
Jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań, to można dodać do farszu grzybowego jajko – będzie się lepiej formować i trzymać.
Do ciasta pierogowego nie potrzeba dodawać jajek, to jest ciasto zaparzane, dzięki temu będzie się trzymać i będzie elastyczne.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
- 300 g mąki gryczanej
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Farsz
- 150 g borowików
- 150 g podgrzybków
- 200 g boczniaków
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burgery z czerwonej soczewicy
Kapustę szatkujemy Bułki kroimy na pół i opiekamy ich wnętrza na rozgrzanej patelni Następnie obie strony smarujemy wybranym sosem Dodajemy ciepły kotlet, poszatkowaną kapustę i rukolę Złożonego burgera zabezpieczamy wykałaczką
WIĘCEJ >Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka
Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…
WIĘCEJ >