Pierogi gryczane z grzybami
Pierogi gryczane z grzybami
Przygotowanie
Farsz:
- Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min
- Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
- Podsmażamy 3-4 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy do jakiejś miski i zostawiamy na 30 min, żeby trochę przestygło
- Grzyby z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Do zmielonej masy dodajemy mąkę kokosową
- Formujemy kuleczki wielkości obrączki ślubnej
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- Mąkę gryczaną i skrobię wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto pierogowe
- Mąka gryczana (300 g)
- Woda (200 ml)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Boczniak (świeży) (200 g)
- Podgrzybek (świeży) (150 g)
- Borowik (świeży) (150 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >Szparagi smażone na boczku
Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Ryż zapiekany z truskawkami
Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…
WIĘCEJ >