fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z dziczyzną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a211e1-d912-4255-b192-9b17156a1110-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi gryczane z dziczyzną

Przygotowanie

Farsz:

  • Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso do garnka
  • Wlewamy 2 szklanki wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
  • Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
  • Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
  • Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
  • Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
  • Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
  • Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można dodać do farszu mięsnego jajko – będzie lepiej się formować.

Najlepiej jest użyć wolnowaru (jeśli ktoś posiada) do obróbki termicznej mięsa, zamiast gotować je w garnku.

Zamiast dzika można użyć inne mięso, np. wieprzowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz na pierogi

  • 0,5 kg łopatki z dzika lub z boczku
  • 2 cebule (200 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki mąki gryczanej (60 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >