fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z dziczyzną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a211e1-d912-4255-b192-9b17156a1110-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi gryczane z dziczyzną

Przygotowanie

Farsz:

  • Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso do garnka
  • Wlewamy 2 szklanki wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
  • Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
  • Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
  • Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
  • Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
  • Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
  • Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można dodać do farszu mięsnego jajko – będzie lepiej się formować.

Najlepiej jest użyć wolnowaru (jeśli ktoś posiada) do obróbki termicznej mięsa, zamiast gotować je w garnku.

Zamiast dzika można użyć inne mięso, np. wieprzowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz na pierogi

  • 0,5 kg łopatki z dzika lub z boczku
  • 2 cebule (200 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki mąki gryczanej (60 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >

Shake z papai

Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz

WIĘCEJ >