fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi gryczane z dziczyzną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a211e1-d912-4255-b192-9b17156a1110-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi gryczane z dziczyzną

Przygotowanie

Farsz:

  • Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso do garnka
  • Wlewamy 2 szklanki wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
  • Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
  • Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
  • Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
  • Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
  • Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
  • Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Do farszu mięsnego można dodać jajo – będzie się lepiej formować.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Woda (200 ml)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Dziczyzna łopatka (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Mąka gryczana (60 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka cedzakowa, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…

WIĘCEJ >