fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z dziczyzną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a211e1-d912-4255-b192-9b17156a1110-1

Pierogi gryczane z dziczyzną

Przygotowanie

Farsz:

  • Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso do garnka
  • Wlewamy 2 szklanki wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
  • Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
  • Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
  • Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
  • Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
  • Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
  • Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można dodać do farszu mięsnego jajko – będzie lepiej się formować.

Najlepiej jest użyć wolnowaru (jeśli ktoś posiada) do obróbki termicznej mięsa, zamiast gotować je w garnku.

Zamiast dzika można użyć inne mięso, np. wieprzowe.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz na pierogi

  • 0,5 kg łopatki z dzika lub z boczku
  • 2 cebule (200 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki mąki gryczanej (60 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Wałek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >