Pierogi gryczane z dziczyzną
Pierogi gryczane z dziczyzną
Przygotowanie
Farsz:
- Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
- Wkładamy mięso do garnka
- Wlewamy 2 szklanki wody
- Lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
- Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
- Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
- Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
- Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
- Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
- Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
- Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
- Kuleczki układamy na talerzu
Ciasto:
- 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
- Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
- Zalewamy szklanką wrzątku
- Mieszamy drewnianą łyżką
- Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
- Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
- Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
- Wykrawamy szklanką krążki
- Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
- Zlepiamy brzegi
- Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
- Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Można dodać do farszu mięsnego jajko – będzie lepiej się formować.
Najlepiej jest użyć wolnowaru (jeśli ktoś posiada) do obróbki termicznej mięsa, zamiast gotować je w garnku.
Zamiast dzika można użyć inne mięso, np. wieprzowe.
Autor
Lista składników
Ciasto pierogowe
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (100 g)
- 300 g mąki gryczanej
- 5 łyżek oliwy z oliwek (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Farsz na pierogi
- 0,5 kg łopatki z dzika lub z boczku
- 2 cebule (200 g)
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 łyżki mąki gryczanej (60 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie truskawkowe
Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.
WIĘCEJ >Shake z papai
Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…
WIĘCEJ >Jaja sadzone
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz
WIĘCEJ >