fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi gryczane z dziczyzną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a211e1-d912-4255-b192-9b17156a1110-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierogi gryczane z dziczyzną

Przygotowanie

Farsz:

  • Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm
  • Wkładamy mięso do garnka
  • Wlewamy 2 szklanki wody
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu 2 godz.
  • Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody w garnku i uzupełniamy
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka
  • Czekamy chwilę aż trochę ostygnie
  • Mielimy w maszynce do mięsa na standardowych oczkach do jakiejś miski
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min mieszając od czasu do czasu
  • Zawartość patelni przekładamy do miski ze zmielonym mięsem
  • Dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto
  • Dodajemy kolejne łyżki mąki aż farsz zacznie mieć spójną konsystencję i da się z niego formować kuleczki wielkości 50 groszówki
  • Kuleczki układamy na talerzu

Ciasto: 

  • 200 g mąki gryczanej i 100 g skrobi wsypujemy do miski
  • Dodajemy ⅓ łyżeczki soli i oliwę
  • Zalewamy szklanką wrzątku
  • Mieszamy drewnianą łyżką
  • Jak już nie będzie takie gorące to wyrabiamy ciasto rękami
  • Zagniecione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na pół godziny
  • Na stolnicy/blacie rozsypujemy garść mąki gryczanej i wyrabiamy ciasto przez dwie minuty
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm
  • Wykrawamy szklanką krążki
  • Na każdy krążek nakładamy farsz – nasze kuleczki
  • Zlepiamy brzegi
  • Wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę
  • Gotujemy minutę od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Do farszu mięsnego można dodać jajo – będzie się lepiej formować.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto pierogowe

  • Mąka gryczana (300 g)
  • Woda (200 ml)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Dziczyzna łopatka (500 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Mąka gryczana (60 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Łyżka cedzakowa, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >