fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfeaf434c-b16f-4fe7-a920-12e944caeebc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Przygotowanie

Ciasto bezglutenowe:

  • Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli 
  • Wlewamy ¾ szklanki wrzątku 
  • Mieszamy drewnianą łyżką 
  • Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką 
  • Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
  • Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku 
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
  • Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
  • Bierzemy szklankę i wycinamy krążki 
  • Na każdy krążek nakładamy farsz
  • Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek 
  • Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
  • Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu) 

Farsz:

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy twarożek ze słonecznika
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i mieszamy 
  • Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
  • Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Mąka gryczana (200 g)
  • Woda (150 ml)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (100 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Farsz

  • Twarożek ze słonecznika (200 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - duży, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >