fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfeaf434c-b16f-4fe7-a920-12e944caeebc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Przygotowanie

Ciasto bezglutenowe:

  • Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli 
  • Wlewamy ¾ szklanki wrzątku 
  • Mieszamy drewnianą łyżką 
  • Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką 
  • Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
  • Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku 
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
  • Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
  • Bierzemy szklankę i wycinamy krążki 
  • Na każdy krążek nakładamy farsz
  • Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek 
  • Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
  • Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu) 

Farsz:

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy twarożek ze słonecznika
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i mieszamy 
  • Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
  • Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj nasze propozycje na przyrządzenie bezglutenowych pierogów z pysznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na około 30 pierogów)

Ciasto bezglutenowe

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z tapioki 
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ¾ szklanki wrzątku

Farsz

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarożku ze słonecznika 
  • 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >