fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfeaf434c-b16f-4fe7-a920-12e944caeebc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Przygotowanie

Ciasto bezglutenowe:

  • Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli 
  • Wlewamy ¾ szklanki wrzątku 
  • Mieszamy drewnianą łyżką 
  • Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką 
  • Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
  • Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku 
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
  • Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
  • Bierzemy szklankę i wycinamy krążki 
  • Na każdy krążek nakładamy farsz
  • Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek 
  • Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
  • Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu) 

Farsz:

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy twarożek ze słonecznika
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i mieszamy 
  • Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
  • Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mąka gryczana (200 g)
  • Woda (150 ml)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (100 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Farsz

  • Twarożek ze słonecznika (200 g)
  • Ziemniak (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - duży, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >