Pierogi z ricottą i orzechami
Pierogi z ricottą i orzechami
Przygotowanie
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
- 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy orzechy i grubo „siekamy”
- Dodajemy ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, posiekaną zieleninę oraz połowę sera i całość dokładnie blendujemy
- Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i mieszamy, aby powstało niezbyt wilgotne ciasto
- Następnie stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż stanie się gładkie)
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
- Następnie formujemy z ciasta gruby wałek i kroimy na części (z podanej ilości składników powinno wyjść 16 części)
- Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10 cm
- Na każdą część nakładamy farsz, brzegi lekko zwilżamy wodą, zaginamy w półksiężyc i ściskamy, aby zamknąć pieróg
- Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a gdy wypłyną na wierzch – odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pierogi i podsmażamy przez ok. 1 minutę z każdej strony
- Pierogi nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną oraz serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Ser Ricotta (150 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (45 g)
- Szałwia (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona polędwiczka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki. Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…
WIĘCEJ >Kurkuma latte
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.
WIĘCEJ >Gulasz z dynią piżmową
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.
WIĘCEJ >Krem śliwkowy z cynamonem
Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…
WIĘCEJ >