fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi z ricottą i orzechami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-336
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierogi z ricottą i orzechami

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy orzechy i grubo „siekamy”
  • Dodajemy ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, posiekaną zieleninę oraz połowę sera i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i mieszamy, aby powstało niezbyt wilgotne ciasto
  • Następnie stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż stanie się gładkie)
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Następnie formujemy z ciasta gruby wałek i kroimy na części (z podanej ilości składników powinno wyjść 16 części)
  • Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10 cm
  • Na każdą część nakładamy farsz, brzegi lekko zwilżamy wodą, zaginamy w półksiężyc i ściskamy, aby zamknąć pieróg
  • Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a gdy wypłyną na wierzch – odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pierogi i podsmażamy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Pierogi nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (300 g)
  • Ser Ricotta (150 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (45 g)
  • Szałwia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety jagnięce z sosem cebulowym

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >

Ziemniaki w pomidorach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do…

WIĘCEJ >