fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi z ricottą i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0727047-bcb7-4209-a6f7-c0a069c739c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierogi z ricottą i orzechami

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy orzechy i grubo „siekamy”
  • Dodajemy ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, posiekaną zieleninę oraz połowę sera i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i mieszamy, aby powstało niezbyt wilgotne ciasto
  • Następnie stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż stanie się gładkie)
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 minut
  • Następnie formujemy z ciasta gruby wałek i kroimy na części (z podanej ilości składników powinno wyjść 16 części)
  • Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10 cm
  • Na każdą część nakładamy farsz, brzegi lekko zwilżamy wodą, zaginamy w półksiężyc i ściskamy, aby zamknąć pieróg
  • Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a gdy wypłyną na wierzch – odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pierogi i podsmażamy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Pierogi nakładamy na talerze i posypujemy pozostałą zieleniną oraz serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Ser Ricotta (150 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (45 g)
  • Szałwia (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona polędwiczka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.  Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Gulasz z dynią piżmową

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…

WIĘCEJ >