fbpx
logo
Szukaj
open close

3 choroby powiązane z SIBO

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
3 choroby powiązane z SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi.

Choroby powiązane z SIBO

1. Fibromialgia

Jest zespołem, który charakteryzuje się uogólnionym bólem w układzie ruchu, najczęściej występuje w symetrii. Dodatkowo pacjent może odczuwać zmęczenie, problemy ze snem, ogólne osłabienie. Jedno z badań donosi, że fibromialgia jest bardziej związana z SIBO niż IBS. Co ciekawe, w tym badaniu poziom bólu korelował dodatnio ze stężeniem wodoru w wydychanym powietrzu. Oczywiście po leczeniu pacjenci odczuwali znaczącą poprawę. Natomiast SIBO charakteryzuje się niestety silną nawrotowością. Dlatego jeżeli nie znajdziemy prawdziwej przyczyny choroby, nie będziemy mogli mówić o SIBO wyleczonym, tylko zaleczonym.

2. Trądzik różowaty

To przewlekłe i zapalne schorzenie, które polega na wystąpieniu wykwitów rumieniowych na skórze. W jednym z badań poddano pacjentów z trądzikiem różowatym badaniom w kierunku SIBO (test oddechowy) z użyciem glukozy i laktulozy. Okazało się, że badani mają wynik dodatni – przerost bakteryjny w jelicie cienkim. Są to wyniki bardzo zaskakujące, ponieważ dotychczas w przypadku rozwoju trądziku brało się pod uwagę czynniki hormonalne. Natomiast dzięki temu badaniu okazuje się, że również mikroflora jelitowa oraz przerost bakterii w jelicie cienkim powodują takie dolegliwości. Te informacje pozwalają na szybsze i skuteczniejsze wyleczenie tej choroby.

3. Zespół jelita drażliwego

Ta choroba układu pokarmowego charakteryzuje się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem trudnym do zróżnicowania z SIBO, dlatego że czynniki ryzyka, objawy i przebieg tych jednostek chorobowych są bardzo podobne. Zarówno w przypadku SIBO, jak i IBS:

  • mogą występować biegunki, zaparcia lub jedno i drugie na przemian,
  • mogą pojawić się gazy i wzdęcia,
  • bardziej narażona na chorobę jest płeć żeńska,
  • nasilenie objawów występuje po posiłku (z tym, że częściej u osób z IBS, natomiast u osób z SIBO objawy najczęściej są widoczne już po wstaniu z łóżka albo po wypiciu wody – to ewentualnie może być czynnikiem różnicującym),
  • mamy problem ze złą tolerancją produktów bogatych w węglowodany fermentujące, które dominują u osób będących na tradycyjnej diecie (w takiej sytuacji w przypadku obu schorzeń zaleca się dietę low FODMAP).

Bardzo trudno jest wychwycić pewne niuanse pomiędzy jednym a drugim zaburzeniem. Uważam, że każdego pacjenta ze zdiagnozowanym IBS powinno się przebadać również w kierunku SIBO, ponieważ oba schorzenia często występują razem.

IBS czy SIBO? Dwie podobne choroby

Pewne drobne różnice pomiędzy tymi dwiema chorobami jelit pomogą w ukierunkowaniu działań:

  • Gdy mamy do czynienia z IBS w postaci zaparć, to błonnik pokarmowy jedynie pogarsza problem. Może to wskazywać na to, że nie mamy do czynienia z IBS, tylko z SIBO. Błonnik, który dostarczamy po to, żeby rozluźnić masy kałowe i pobudzić perystaltykę, prowadzi też do tego, że odżywia bakterie rozrastające się w jelicie cienkim (szczególnie chodzi o te, które produkują metan). To z kolei powoduje nasilenie problemów.
  • Zastosowanie antybiotyków przynosi ulgę? Problem z nadmierną produkcją serotoniny leczy się za pomocą rifaksaminy? Pacjenci z IBS często są poddawani kuracji antybiotykowej i u niektórych się ona rzeczywiście sprawdza. Pytanie, czy jest to kwestia zaadresowania serotoniny czy usunięcia przerostu bakteryjnego, dzięki czemu pacjent może odczuć ulgę. 
  • To, co jest najważniejsze i jest najsilniejszym czynnikiem różnicującym SIBO od IBS, jest nasilenie objawów po probiotykoterapii. Często pacjenci mówią o tym, że po zastosowaniu probiotyku odczuwają dolegliwości, najczęściej biegunki. Być może wynika to z tego, że leczą się z niewłaściwej przyczyny, bo to nie jest kwestia choroby IBS, tylko SIBO. Albo mamy problem z histaminą i tutaj należy przeanalizować, które szczepy są współodpowiedzialne za produkcję histaminy, a które są bezpieczne.
  • Najczęściej pacjentom, którzy mają problemy z IBS, wystarczy wyeliminować z diety gluten i nabiał, a ich układ pokarmowy zaczyna się uspokajać. Natomiast jeżeli tych zmian nie zauważamy, to może to wskazywać na SIBO.
  • Niskie stężenie żelaza i ferrytyny w przypadku SIBO występuje dlatego, że bakterie pobierają duże ilości żelaza. Dlatego u pacjentów, który mają problemy gastroenterologiczne, zawsze warto wykonywać badania sprawdzające niedobory.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi.

Choroby powiązane z SIBO

1. Fibromialgia

Jest zespołem, który charakteryzuje się uogólnionym bólem w układzie ruchu, najczęściej występuje w symetrii. Dodatkowo pacjent może odczuwać zmęczenie, problemy ze snem, ogólne osłabienie. Jedno z badań donosi, że fibromialgia jest bardziej związana z SIBO niż IBS. Co ciekawe, w tym badaniu poziom bólu korelował dodatnio ze stężeniem wodoru w wydychanym powietrzu. Oczywiście po leczeniu pacjenci odczuwali znaczącą poprawę. Natomiast SIBO charakteryzuje się niestety silną nawrotowością. Dlatego jeżeli nie znajdziemy prawdziwej przyczyny choroby, nie będziemy mogli mówić o SIBO wyleczonym, tylko zaleczonym.

2. Trądzik różowaty

To przewlekłe i zapalne schorzenie, które polega na wystąpieniu wykwitów rumieniowych na skórze. W jednym z badań poddano pacjentów z trądzikiem różowatym badaniom w kierunku SIBO (test oddechowy) z użyciem glukozy i laktulozy. Okazało się, że badani mają wynik dodatni – przerost bakteryjny w jelicie cienkim. Są to wyniki bardzo zaskakujące, ponieważ dotychczas w przypadku rozwoju trądziku brało się pod uwagę czynniki hormonalne. Natomiast dzięki temu badaniu okazuje się, że również mikroflora jelitowa oraz przerost bakterii w jelicie cienkim powodują takie dolegliwości. Te informacje pozwalają na szybsze i skuteczniejsze wyleczenie tej choroby.

3. Zespół jelita drażliwego

Ta choroba układu pokarmowego charakteryzuje się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem trudnym do zróżnicowania z SIBO, dlatego że czynniki ryzyka, objawy i przebieg tych jednostek chorobowych są bardzo podobne. Zarówno w przypadku SIBO, jak i IBS:

  • mogą występować biegunki, zaparcia lub jedno i drugie na przemian,
  • mogą pojawić się gazy i wzdęcia,
  • bardziej narażona na chorobę jest płeć żeńska,
  • nasilenie objawów występuje po posiłku (z tym, że częściej u osób z IBS, natomiast u osób z SIBO objawy najczęściej są widoczne już po wstaniu z łóżka albo po wypiciu wody – to ewentualnie może być czynnikiem różnicującym),
  • mamy problem ze złą tolerancją produktów bogatych w węglowodany fermentujące, które dominują u osób będących na tradycyjnej diecie (w takiej sytuacji w przypadku obu schorzeń zaleca się dietę low FODMAP).

Bardzo trudno jest wychwycić pewne niuanse pomiędzy jednym a drugim zaburzeniem. Uważam, że każdego pacjenta ze zdiagnozowanym IBS powinno się przebadać również w kierunku SIBO, ponieważ oba schorzenia często występują razem.

IBS czy SIBO? Dwie podobne choroby

Pewne drobne różnice pomiędzy tymi dwiema chorobami jelit pomogą w ukierunkowaniu działań:

  • Gdy mamy do czynienia z IBS w postaci zaparć, to błonnik pokarmowy jedynie pogarsza problem. Może to wskazywać na to, że nie mamy do czynienia z IBS, tylko z SIBO. Błonnik, który dostarczamy po to, żeby rozluźnić masy kałowe i pobudzić perystaltykę, prowadzi też do tego, że odżywia bakterie rozrastające się w jelicie cienkim (szczególnie chodzi o te, które produkują metan). To z kolei powoduje nasilenie problemów.
  • Zastosowanie antybiotyków przynosi ulgę? Problem z nadmierną produkcją serotoniny leczy się za pomocą rifaksaminy? Pacjenci z IBS często są poddawani kuracji antybiotykowej i u niektórych się ona rzeczywiście sprawdza. Pytanie, czy jest to kwestia zaadresowania serotoniny czy usunięcia przerostu bakteryjnego, dzięki czemu pacjent może odczuć ulgę. 
  • To, co jest najważniejsze i jest najsilniejszym czynnikiem różnicującym SIBO od IBS, jest nasilenie objawów po probiotykoterapii. Często pacjenci mówią o tym, że po zastosowaniu probiotyku odczuwają dolegliwości, najczęściej biegunki. Być może wynika to z tego, że leczą się z niewłaściwej przyczyny, bo to nie jest kwestia choroby IBS, tylko SIBO. Albo mamy problem z histaminą i tutaj należy przeanalizować, które szczepy są współodpowiedzialne za produkcję histaminy, a które są bezpieczne.
  • Najczęściej pacjentom, którzy mają problemy z IBS, wystarczy wyeliminować z diety gluten i nabiał, a ich układ pokarmowy zaczyna się uspokajać. Natomiast jeżeli tych zmian nie zauważamy, to może to wskazywać na SIBO.
  • Niskie stężenie żelaza i ferrytyny w przypadku SIBO występuje dlatego, że bakterie pobierają duże ilości żelaza. Dlatego u pacjentów, który mają problemy gastroenterologiczne, zawsze warto wykonywać badania sprawdzające niedobory.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
25 sierpnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mikrobiom – jakie pełni funkcje?

Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W…

WIĘCEJ >

Higiena jedzenia. Co jest niezbędne do prawidłowego trawienia?

Co możemy zrobić, by lepiej trawić? Czy zakwaszanie żołądka jest do tego niezbędne? Na czym polega higiena jedzenia? Sprawdź, co warto wiedzieć. Jak przebiega proces trawienia? Przypomnijmy sobie, jak odbywa się trawienie. Prześledźmy drogę, jaką…

WIĘCEJ >

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >

Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?

Nadczynność tarczycy, nazywana hipertyreozą, to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Polega na wzmożonej aktywności wydzielniczej gruczołu, czego efektem są podwyższone poziomy FT3 i FT4. Wyróżnia się nadczynność subkliniczną, pierwotną i wtórną….

WIĘCEJ >