Pierogi gryczane z pieczarkami
Pierogi gryczane z pieczarkami
Przygotowanie
Ciasto
- Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski i formujemy w środku wgłębienie
- Do wgłębienia wlewamy jaja i tłuszcz, dodajemy przyprawy i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie
- Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i okrągłą foremką do ciastek wykrawamy z ciasta krążki o średnicy ok. 7 cm
- Pośrodku każdego krążka kładziemy porcję farszu o wielkości orzecha włoskiego
- Pędzelek kuchenny moczymy w wodzie i smarujemy nim brzegi każdego krążka wokół farszu, po czym składamy je na pół i zlepiamy brzegi
- W jednym garnku zagotowujemy wodę, a w drugim bulion
- Do wrzącej wody wkładamy pierogi i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do talerzy, po czym zalewamy gorącym bulionem
Farsz
- Z trzonów pieczarek odkrawamy końce
- Następnie pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy pieczarki w drobną kostkę
- Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki i szalotki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki
- Dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Mąka gryczana (300 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Farsz
- Pieczarka (świeża) (120 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…
WIĘCEJ >Puree z batata
Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…
WIĘCEJ >Makaron z kiełbaskami i warzywami
Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa z ciecierzycą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy…
WIĘCEJ >