fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi gryczane z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc8b24774-be89-4e73-a8ed-459c735103eb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi gryczane z pieczarkami

Przygotowanie

Ciasto

  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy
  • Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski i formujemy w środku wgłębienie
  • Do wgłębienia wlewamy jaja i tłuszcz, dodajemy przyprawy i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie
  • Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i okrągłą foremką do ciastek wykrawamy z ciasta krążki o średnicy ok. 7 cm
  • Pośrodku każdego krążka kładziemy porcję farszu o wielkości orzecha włoskiego
  • Pędzelek kuchenny moczymy w wodzie i smarujemy nim brzegi każdego krążka wokół farszu, po czym składamy je na pół i zlepiamy brzegi
  • W jednym garnku zagotowujemy wodę, a w drugim bulion
  • Do wrzącej wody wkładamy pierogi i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Ugotowane pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do talerzy, po czym zalewamy gorącym bulionem

Farsz

  • Z trzonów pieczarek odkrawamy końce
  • Następnie pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy pieczarki w drobną kostkę
  • Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki i szalotki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Mąka gryczana (300 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Makaron z kiełbaskami i warzywami

Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa z ciecierzycą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy…

WIĘCEJ >